DAGENS RECEPT 13-09-11
KÅLGRYTA MED KORV
Den första vitkålen på hösten är så spröd och fin och smakar så gott att du gärna kan bjuda på den ofta. Den kokar också så mycket fortare än vinterkålen och passar bra att kombinera med t ex korv av något slag till en snabblagad gryta.
4 portioner
1 vitkålshuvud, ca 1 kg (färsk kål)
4 dl vatten
1 tsk salt
några hela vitpepparkorn
några hela kryddpepparkorn
2 krm timjan eller mejram
4 lättrökta korvar, typ frukostkorv, ca 600 g
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser, men bara 6 dl
vatten blandat med 1½ tsk salt.
Putsa och skölj kålen. Skär den i breda strimlor. Koka upp vatten och salt i en rymlig kastrull. Lägg i kålen. Tillsätt kryddorna och låt det hela koka upp. Låt kålen sakta sjuda på svag värme under lock ca 5 minuter. Då har den hunnit sjunka ihop i kastrullen.
Lägg i korvarna. Låt grytan koka ytterligare ca 10 minuter eller tills kålen är mjuk och korvarna helt genomkokta. Servera genast.
Gott att servera med senap och mörkt bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Varva kålen i grytan med skivade råa morötter och klyftade färska äpplen. 2 morötter och 2 syrliga äpplen är lagom. Smaksätt med 1 tsk hela senapsfrön. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Den första späda kålen är mycket snabbkokt. Huvudena är lösa och känns lätta. 1 medelstort huvud väger ca 1 kg. Längre fram på hösten blir vitkålen fastare och tyngre. 1 huvud kan då väga upp till 1 3/4 kg. Den senare vitkålen - höst- och vinterkålen - tar också längre tid att koka. Beräkna då 25 till 30 minuters koktid för grytan. Låt korven koka med de sista 10 - 15 minuterna.
Korv anses vara fet mat men om man kombinerar den med olika grönsaker och väljer magrare korvsorter blir korvrätter både bra och billig husmanskost. Dessutom har korv den fördelen att den oftast är snabbmat.
Det finns många olika sorters senap i handeln, mer eller mindre söta och mer eller mindre starka eller skarpa i smaken. Välj gärna osötad eller lättsötad senap.
Tips och idéer:
Läs alltid på etiketten. Lär dig att bedöma en varas kvalitet genom att läsa innehållsdeklarationen på olika varor. Korv är ett sådant livsmedel där det gäller att välja rätt vara till rätt pris. Ju mer köttråvara, desto bättre - men också dyrare - produkt. Både fetthalt och vattenhalt varierar i olika produkter. Och givetvis också smaken.
Frys in:
Visst går det att frysa in den här rätten, men den är så snabblagad att det inte är nödvändigt att frysa den för kommande behov. Vill du ändå frysa den så förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.
KÅLGRYTA MED KORV
Den första vitkålen på hösten är så spröd och fin och smakar så gott att du gärna kan bjuda på den ofta. Den kokar också så mycket fortare än vinterkålen och passar bra att kombinera med t ex korv av något slag till en snabblagad gryta.
4 portioner
1 vitkålshuvud, ca 1 kg (färsk kål)
4 dl vatten
1 tsk salt
några hela vitpepparkorn
några hela kryddpepparkorn
2 krm timjan eller mejram
4 lättrökta korvar, typ frukostkorv, ca 600 g
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser, men bara 6 dl
vatten blandat med 1½ tsk salt.
Putsa och skölj kålen. Skär den i breda strimlor. Koka upp vatten och salt i en rymlig kastrull. Lägg i kålen. Tillsätt kryddorna och låt det hela koka upp. Låt kålen sakta sjuda på svag värme under lock ca 5 minuter. Då har den hunnit sjunka ihop i kastrullen.
Lägg i korvarna. Låt grytan koka ytterligare ca 10 minuter eller tills kålen är mjuk och korvarna helt genomkokta. Servera genast.
Gott att servera med senap och mörkt bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Varva kålen i grytan med skivade råa morötter och klyftade färska äpplen. 2 morötter och 2 syrliga äpplen är lagom. Smaksätt med 1 tsk hela senapsfrön. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Den första späda kålen är mycket snabbkokt. Huvudena är lösa och känns lätta. 1 medelstort huvud väger ca 1 kg. Längre fram på hösten blir vitkålen fastare och tyngre. 1 huvud kan då väga upp till 1 3/4 kg. Den senare vitkålen - höst- och vinterkålen - tar också längre tid att koka. Beräkna då 25 till 30 minuters koktid för grytan. Låt korven koka med de sista 10 - 15 minuterna.
Korv anses vara fet mat men om man kombinerar den med olika grönsaker och väljer magrare korvsorter blir korvrätter både bra och billig husmanskost. Dessutom har korv den fördelen att den oftast är snabbmat.
Det finns många olika sorters senap i handeln, mer eller mindre söta och mer eller mindre starka eller skarpa i smaken. Välj gärna osötad eller lättsötad senap.
Tips och idéer:
Läs alltid på etiketten. Lär dig att bedöma en varas kvalitet genom att läsa innehållsdeklarationen på olika varor. Korv är ett sådant livsmedel där det gäller att välja rätt vara till rätt pris. Ju mer köttråvara, desto bättre - men också dyrare - produkt. Både fetthalt och vattenhalt varierar i olika produkter. Och givetvis också smaken.
Frys in:
Visst går det att frysa in den här rätten, men den är så snabblagad att det inte är nödvändigt att frysa den för kommande behov. Vill du ändå frysa den så förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar