tisdag 10 september 2013

Dagens recept: Fiskfiléer i kryddsås

DAGENS RECEPT 13-09-10

FISKFILÉER I KRYDDSÅS

Fisk är härlig mat, bra för både kassa och figur. Den kan lagas till på så många olika sätt och därför tröttnar man aldrig på vällagad fisk. Här fina fiskfiléer med god, kryddig sås.

4 portioner

1 1/4 - 1½ kg färsk, hel fisk
eller ca 600 g fiskfilé
(torsk, kolja, gös, gädda)
2 tsk salt

Sås:
2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
5 dl vätska
(fiskspad, grädde och mjölk)
2 - 3 msk tomatpuré
1 msk pressad citronsaft
1 msk riven rå lök
1 finhackad grön paprika
2 krm oregano
(salt, vitpeppar).
1 äggula

2½ dl långkornigt ris
5 dl vatten
1 pkt djupfrysta ärter, ca 175 g

riven ost

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 1½ sats sås.


Rensa och skölj fisken. Ta ut den i filéer. Lägg filéerna på ett smort, ugnssäkert fat. Salta lätt. Koka dem i ugn vid 200° ca 10 minuter. Häll av spadet och spara det till såsen.

Koka upp fiskskrovet med lök, några vit- och kryddpepparkorn och litet vatten och salt. Låt koka 10 - 15 minuter eller längre. Sila spadet och använd det såsen.

Koka riset genom att följa anvisningarna på förpackningen.

Gör såsen. Fräs samman matfett och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Späd med fiskspad och mjölk eller grädde, litet i sänder, till en tjock blank sås. Smaksätt med tomat, citron, lök, paprika, oregano och ev salt och peppar. Rör i äggulan. Låt sedan inte såsen koka.

Smörj ett ugnssäkert fat. Blanda riset med ärterna och lägg på fatet. Lyft över fiskfiléerna. Häll över såsen och strö över ost. Gratinera i ugn vid 250° ca 15 minuter eller tills ytan fått lätt färg och rätten verkar genomvarm.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka fisken
Ca 15 minuter att gratinera


Enklare:
Uteslut gratineringen. Lägg det kokta riset med ärterna på ett varmt fat. Lägg på fisken som då får koka i ugn ca 15 minuter. Gör såsen som i vårt recept och häll den över. Servera genast.

Annorlunda:
Koka riset i ugn. Lägg då risgrynen på ett djupt, ugnssäkert fat eller form. Häll på kokande saltat vatten, samma mängder som när du kokar ovanpå spisen. Låt riset koka ca 25 minuter totalt. Lägg i detta fall på fiskfiléerna och ärterna på riset när ca 10 minuter av koktiden återstår. Täck med smörpapper eller folie. Gör såsen för sig ovanpå spisen i en kastrull och häll den över den färdiga fiskrätten.

Kom ihåg:
Fisk är nyttigt och du kan gärna äta fisk ett par gånger i veckan. Det finns så mycket att välja på till olika priser så du kan säkert hitta något som passar både din kassa och din smak. Du behöver alltså inte nödvändigtvis välja den fisksort som anges i receptet.

Fiskbuljong på tärning kan vara ett alternativ till hemlagad buljong. Men rensar du fisken själv och filear den har du stomme till en bra buljong.

Tips och idéer:
Färsk fisk bör du helst tillaga samma dag som den fångats. Rensa och skölj den snabbt. Du kan salta den lätt innan den tillagas. Skölj bort det saltet innan du kokar eller steker fisken. Fiskfiléer håller sig bättre än hel, orensad fisk.

Fisk har fin, aromatisk smak men den är inte så stark. Det passar därför bra att servera den med något tillbehör - sås, stuvning eller kryddsmör - som har kraftigare smak. Senap, pepparrot eller ansjovis är några förslag på smaksättning.

Frys in:
Hela den här rätten med ris och allt kan frysas in. Frys gärna i den form som rätten ska serveras ur. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar