onsdag 4 september 2013

Dagens recept: Köttbullsgryta

DAGENS RECEPT 13-09-04

KÖTTBULLSGRYTA

Gröna ärter, morötter, purjolök och köttbullar har vi här samlat till en härlig gryta, som kan gräddas antingen i ugn eller ovanpå spisen. Dryg och bra mat för alla åldrar.

4 portioner

400 g blandfärs
2 kokta kalla potatisar
1 tsk salt
2 krm krydd- eller vitpeppar
1 msk riven rå lök
1 dl mjölk
1 ägg

2 msk smör eller margarin

6 små morötter
1 purjolök
2 stjälkar blekselleri
1 pkt djupfrysta ärter eller bönor,
ca 250 g
1 dl vatten
1 krm salt


Börja med att ansa grönsakerna. Skölj och skrapa eller skala morötterna. Dela dem i mindre bitar. Skölj och strimla fint purjolök och selleri. Lägg alla grönsakerna i en smord ugnssäker form. Häll på vatten och salt och koka i 175° ca 10 minuter.

Gör under tiden köttbullarna. Riv den kokta potatisen. Blanda ned potatis, salt, peppar och lök i färsen. Tillsätt mjölken och ägget. Arbeta färsen smidig. Forma färsen till köttbullar. Bryn dem i stekpanna i litet matfett.

Lägg över köttbullarna i formen med grönsakerna. Låt allt steka färdigt i ugnen vid 175° ca 15 minuter eller tills grönsakerna känns mjuka och köttbullarna är genomstekta. Servera direkt ur formen med t ex kokt potatis, en sallad och bröd.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att grädda i ugn


Snabbare:
Blanda ned rårivna morötter i stället för hela eller skivade. Låt grytan eftersteka ovanpå spisen i stället för i ugn. Den blir då färdig på ca 15 minuter. I övrigt som i vårt recept.

Billigare:
Skala och skiva tunt 6 - 8 potatisar. Lägg dem underst i den smorda ugnssäkra formen. I övrigt som i vårt recept. Den här rätten räcker då till ca 6 portioner.

Annorlunda:
Smaksätt färsen till köttbullarna med litet finhackad rökt skinka och litet stark riven ost. I övrigt som i vårt recept. Häll över 1 burk tomatsoppa utrörd med litet vatten mot slutet av stekningen.

Kom ihåg:
Malet älgkött och renkött är magrare än vanlig köttfärs. Ibland kan man köpa både älg- och renfärs i butikerna och det är ett bra alternativ för den som vill ha mager färs.

Grönsaksspad som blivit över när du kokat grönsaker kan du bl a använda till att späda en färs med. Spara därför grönsaksspad. Förvara det kallt någon dag, annars i frys. Det kan lätt surna.

Tips och idéer:
Det går fort och lätt att hyvla vitkål med en vass osthyvel i stället för att strimla den med en kniv.

Bjud gärna en råkostsallad varje dag till något mål. Du kan variera med kålrötter, morötter, rödbetor, palsternackor och selleri. Och du kan smaksätta med pressad citron, apelsin eller rårivet äpple. Det ger fin smak.

Frys in:
Det går utmärkt att frysa in den här rätten. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar