DAGENS RECEPT 13-09-05
KRYDDIGA MJUKOSTAR
Billigt och lätt är det att göra sina små mjuka dessertostar själv. Du kan få precis den smak du önskar på osten genom att smaksätta den med dina favoritkryddörter. Och av samma sats kan du göra flera olika ostar.
Ca 500 g färsk dessertost
1 l vanlig filmjölk
5 dl naturell yoghurt
2 dl crème fraîche
Smaktillsatser:
5 msk finhackade färska kryddörter,
t ex basilika, mynta, citronmeliss,
dragon, gräslök, dill eller persilja)
3 krossade vitlöksklyftor
½ tsk salt
Blanda filmjölk och yoghurt. Värm massan försiktigt under omrörning i en kastrull till ca 50 grader. Använd helst en termometer, stektermometer eller hushållstermometer. Det kan annars vara svårt att avgöra när massan är lagom varm.
Bred ut en silduk i en vanlig sil. Du kan också använda en liten handduk. Ställ silen över en tillbringare eller en skål. Häll i ostmassan. Låt ostmassan långsamt rinna av. Det kan ta 5 - 6 timmar innan all vassla är avrunnen.
Häll upp den avrunna ostmassan i en skål. Tillsätt crème fraîche och den eller de kryddörter du vill använda. Tillsätt också vitlöksklyftorna, som du krossat med litet salt. Forma ostmassan till små runda ostar. Linda in dem i plastfilm och förvara dem i kylskåp tills de ska ätas.
Gott att servera med knäckebröd, kex eller mörkt syrligt bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 5 timmar att rinna av
Enklare:
Använd enbart filmjölk. Blanda den med crème fraîche när ostmassan runnit av.
Annorlunda:
Du kan smaksätta dessa små ostar på olika sätt. Här är några förslag:
1 msk kummin, anis eller fänkål som du snabbt kokat upp i vatten och låtit kallna
eller
2 tsk svartpeppar
eller
2 tsk paprikapulver och 1 msk finhackad gräslök
eller
3 msk finhackade valnötter
eller
2 tsk timjan.
Kom ihåg:
Den vassla som blir kvar när ostmassan runnit av bör du inte kasta bort. Du kan använda den som degspad nästa gång du bakar matbröd. Du kan frysa den i en plastburk om du inte planerar någon bakning de närmaste dagarna.
Du kan använda pappersfilter, typ kaffefilter, att låta ostmassan rinna genom. Spola snabbt av filtret i varmt vatten innan du häller på ostmassan - den kan annars lätt få "papperssmak".
De kryddörter som du använder till smaksättning måste vara väl sköljda och rengjorda, annars kan ostarna få bismak och snabbt mögla.
Tips och idéer:
För en magrare ost kan du använda lättmjölk och lättyoghurt. Osten blir inte så fyllig i smak och inte så smidig och len i konsistensen.
Du kan packa osten i små lerkrukor eller små burkar. Det kan bli en fin present att ge bort i stället för en blomma eller en chokladask, om du så tycker.
KRYDDIGA MJUKOSTAR
Billigt och lätt är det att göra sina små mjuka dessertostar själv. Du kan få precis den smak du önskar på osten genom att smaksätta den med dina favoritkryddörter. Och av samma sats kan du göra flera olika ostar.
Ca 500 g färsk dessertost
1 l vanlig filmjölk
5 dl naturell yoghurt
2 dl crème fraîche
Smaktillsatser:
5 msk finhackade färska kryddörter,
t ex basilika, mynta, citronmeliss,
dragon, gräslök, dill eller persilja)
3 krossade vitlöksklyftor
½ tsk salt
Blanda filmjölk och yoghurt. Värm massan försiktigt under omrörning i en kastrull till ca 50 grader. Använd helst en termometer, stektermometer eller hushållstermometer. Det kan annars vara svårt att avgöra när massan är lagom varm.
Bred ut en silduk i en vanlig sil. Du kan också använda en liten handduk. Ställ silen över en tillbringare eller en skål. Häll i ostmassan. Låt ostmassan långsamt rinna av. Det kan ta 5 - 6 timmar innan all vassla är avrunnen.
Häll upp den avrunna ostmassan i en skål. Tillsätt crème fraîche och den eller de kryddörter du vill använda. Tillsätt också vitlöksklyftorna, som du krossat med litet salt. Forma ostmassan till små runda ostar. Linda in dem i plastfilm och förvara dem i kylskåp tills de ska ätas.
Gott att servera med knäckebröd, kex eller mörkt syrligt bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 5 timmar att rinna av
Enklare:
Använd enbart filmjölk. Blanda den med crème fraîche när ostmassan runnit av.
Annorlunda:
Du kan smaksätta dessa små ostar på olika sätt. Här är några förslag:
1 msk kummin, anis eller fänkål som du snabbt kokat upp i vatten och låtit kallna
eller
2 tsk svartpeppar
eller
2 tsk paprikapulver och 1 msk finhackad gräslök
eller
3 msk finhackade valnötter
eller
2 tsk timjan.
Kom ihåg:
Den vassla som blir kvar när ostmassan runnit av bör du inte kasta bort. Du kan använda den som degspad nästa gång du bakar matbröd. Du kan frysa den i en plastburk om du inte planerar någon bakning de närmaste dagarna.
Du kan använda pappersfilter, typ kaffefilter, att låta ostmassan rinna genom. Spola snabbt av filtret i varmt vatten innan du häller på ostmassan - den kan annars lätt få "papperssmak".
De kryddörter som du använder till smaksättning måste vara väl sköljda och rengjorda, annars kan ostarna få bismak och snabbt mögla.
Tips och idéer:
För en magrare ost kan du använda lättmjölk och lättyoghurt. Osten blir inte så fyllig i smak och inte så smidig och len i konsistensen.
Du kan packa osten i små lerkrukor eller små burkar. Det kan bli en fin present att ge bort i stället för en blomma eller en chokladask, om du så tycker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar