DAGENS RECEPT 13-08-13
SNABBA BIFFPANNAN
En verkligt snabblagad rätt av nötkött i strimlor - först marinerat i en god soyasås - och kryddat med sesamfrön eller små hela senapsfrön. Bröd och en god sallad av tomater och avocados blir gott och tillräckligt till köttet.
4 portioner
500 g benfritt nötkött i strimlor
(innanlår eller fransyska)
Marinad:
3 msk matolja
2 msk äkta soya
1 msk vinäger
1 söndersmulat lagerblad
1 tsk sesamfrön
eller hela senapsfrön
1 msk smör eller margarin
1 grön paprika
salt, vitpeppar
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
1½ sats marinad.
Blanda samman marinaden. Lägg köttet i en skål eller ev i en tjock plastpåse. Häll över marinaden och låt köttet stå i kylskåp eller på annan kall plats ca 4 timmar, gärna längre. Du kan också låta det stå framme i köket 2 timmar. Ta upp köttet och låt det rinna av.
Bryn köttet i en stekpanna i litet matfett. Minska värmen och späd med ungefär 3 msk av marinaden och 2 msk vatten. Låt köttet eftersteka ca 8 minuter på svag värme under lock.
Skölj under tiden paprikan. Dela den och ta noga bort alla kärnor. Strimla den. Lägg paprikan i stekpannan med köttet och låt den fräsa med några minuter. Smaksätt ev köttet med salt och litet nymald vitpeppar. Soyan och sesamfröna ger fin smak åt köttet.
Gott att servera med nykokt ris eller spaghetti och en avocadosallad med tomat och gräslök.
Ca 10 minuter att förbereda
2 - 4 timmar att marinera
Ca 10 minuter att steka
Enklare:
Uteslut marineringen. Bryn köttet som i vårt recept. Späd med litet soya och vinäger under stekningen. Krydda med sesamfrön. I övrigt som i vårt recept men låt köttet eftersteka ca 15 minuter.
Billigare:
Minska mängden kött till 300 g. Skala och strimla en bit rotselleri, ca 150 g. Marinera den med köttet. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Laga rätten som i vårt recept. Skiva eller tärna 2 mogna avocados och strö dessa över rätten precis när den ska serveras. Pressa litet citronsaft över eller stänk över några droppar konjak för mer pikant smak, om du vill.
Kom ihåg:
Nötkött som ska stekas snabbt måste vara mört och välhängt. Marineringen i vårt recept gör köttet mörare. Ju längre det får ligga, desto mörare blir det. Du kan också använda billigare bitar nötkött till denna rätt, om du har tid att låta köttet ligga över en natt i marinaden.
Kött som marineras i soya vill gärna bli mörkare i färgen. Det kan också lättare fastna i stekpannan. Passa det noga under bryningen.
Salta aldrig i marinaden. Salt drar ut köttsaften och gör köttet torrare.
Tips och idéer:
Om du har en bit helt kött som du ska strimla, så går det lättare om du låter hela biten ligga i frys ½ - 1 timme. Då stelnar köttet till och det går snabbt och lätt att skära i tunna strimlor.
Se till att dina köksknivar är vassa. Och använd knivar med släta blad, inte vågtandade, både när du ska skära rått och stekt kött.
SNABBA BIFFPANNAN
En verkligt snabblagad rätt av nötkött i strimlor - först marinerat i en god soyasås - och kryddat med sesamfrön eller små hela senapsfrön. Bröd och en god sallad av tomater och avocados blir gott och tillräckligt till köttet.
4 portioner
500 g benfritt nötkött i strimlor
(innanlår eller fransyska)
Marinad:
3 msk matolja
2 msk äkta soya
1 msk vinäger
1 söndersmulat lagerblad
1 tsk sesamfrön
eller hela senapsfrön
1 msk smör eller margarin
1 grön paprika
salt, vitpeppar
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
1½ sats marinad.
Blanda samman marinaden. Lägg köttet i en skål eller ev i en tjock plastpåse. Häll över marinaden och låt köttet stå i kylskåp eller på annan kall plats ca 4 timmar, gärna längre. Du kan också låta det stå framme i köket 2 timmar. Ta upp köttet och låt det rinna av.
Bryn köttet i en stekpanna i litet matfett. Minska värmen och späd med ungefär 3 msk av marinaden och 2 msk vatten. Låt köttet eftersteka ca 8 minuter på svag värme under lock.
Skölj under tiden paprikan. Dela den och ta noga bort alla kärnor. Strimla den. Lägg paprikan i stekpannan med köttet och låt den fräsa med några minuter. Smaksätt ev köttet med salt och litet nymald vitpeppar. Soyan och sesamfröna ger fin smak åt köttet.
Gott att servera med nykokt ris eller spaghetti och en avocadosallad med tomat och gräslök.
Ca 10 minuter att förbereda
2 - 4 timmar att marinera
Ca 10 minuter att steka
Enklare:
Uteslut marineringen. Bryn köttet som i vårt recept. Späd med litet soya och vinäger under stekningen. Krydda med sesamfrön. I övrigt som i vårt recept men låt köttet eftersteka ca 15 minuter.
Billigare:
Minska mängden kött till 300 g. Skala och strimla en bit rotselleri, ca 150 g. Marinera den med köttet. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Laga rätten som i vårt recept. Skiva eller tärna 2 mogna avocados och strö dessa över rätten precis när den ska serveras. Pressa litet citronsaft över eller stänk över några droppar konjak för mer pikant smak, om du vill.
Kom ihåg:
Nötkött som ska stekas snabbt måste vara mört och välhängt. Marineringen i vårt recept gör köttet mörare. Ju längre det får ligga, desto mörare blir det. Du kan också använda billigare bitar nötkött till denna rätt, om du har tid att låta köttet ligga över en natt i marinaden.
Kött som marineras i soya vill gärna bli mörkare i färgen. Det kan också lättare fastna i stekpannan. Passa det noga under bryningen.
Salta aldrig i marinaden. Salt drar ut köttsaften och gör köttet torrare.
Tips och idéer:
Om du har en bit helt kött som du ska strimla, så går det lättare om du låter hela biten ligga i frys ½ - 1 timme. Då stelnar köttet till och det går snabbt och lätt att skära i tunna strimlor.
Se till att dina köksknivar är vassa. Och använd knivar med släta blad, inte vågtandade, både när du ska skära rått och stekt kött.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar