måndag 12 augusti 2013

Dagens recept: Fisk på spett

DAGENS RECEPT 13-08-12

FISK PÅ SPETT

Det är inte bara kött och korv som kan grillas på spett utan också både fisk och grönsaker. Här en fin kombination med små tomater, smålök, paprika i bitar och fisk i kuber. Om man marinerar fisken först blir den särskilt god.

4 portioner

600 g färsk fiskfilé, helst en fast fisk
som gös, hälleflundra eller sik

Marinad:
2 dl smält smör eller margarin
3/4 dl nypressad citronsaft
1 krm vitpeppar
1 söndersmulat lagerblad

8 smålökar
8 små tomater
1 grön paprika


Skär fiskfiléerna i så jämna kuber som möjligt. Blanda samman marinaden. Lägg fisken i en skål eller i dubbla plastpåsar, häll på marinaden och låt fisken stå ca 2 timmar.

Förbered tillbehören. Skala löken och förväll den ca 3 minuter i lättsaltat vatten. Skölj och torka tomaterna. Skölj och dela paprikan och ta noga bort alla kärnor. Skär den i bitar. Varva fiskbitarna, löken, tomaterna och paprikabitarna på spettet.

Halstra/grilla spetten över utegrill eller i strålningsgrill i ugn ca 8 minuter totalt. Tiden beror på hur tjocka fiskbitarna är och vilken fisk du valt. Vänd dem ett par gånger. Fisken ska vara fast, vit och ogenomskinlig när den är färdig. Om du har tunna filéer av fisk kan du vika dem dubbla när du grillar, men skär dem ändå först i lagom stora bitar.

Gott att servera med nykokt ris eller nykokt färskpotatis med mycket dill, ett dillsmör och ett gott bröd.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 2 timmar att marinera
Ca 8 minuter att grilla


Enklare:
Du kan halstra fiskspetten i en torr, het stekpanna. Börja med litet starkare värme och minska sedan värmen och halstra fisken på svagare värme ett par minuter. Stänk gärna litet av marinaden över fisken mot slutet.

Annorlunda:
Några krossade enbär i marinaden ger den en fin smak. Du kan också använda några fänkålsfrön, ca ½ tsk, till marinaden. Krossa både enbär och fänkål lätt först. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Trä upp de marinerade fiskbitarna på spett varvvis med väl avrunna musslor i vatten eller rensade färska räkor eller bitar av krabba. Pensla med smält smör smaksatt med vitlök eller torrt senapspulver. Halstra som i vårt recept.

Kom ihåg:
Man brukar tala om att halstra när det gäller fisk och grilla när det gäller kött. I princip är det samma sak, men ordet halstra kommer av att man oftast använder ett halster att trä fisken emellan, när man grillar.

Feta fiskar blir som regel bäst att halstra. Magra fiskar bör man marinera i en blandning av smör eller olja och kryddor.

Pensla gallret först med litet olja innan du börjar halstra.

Strö gärna litet söndersmulad timjan över fiskspetten mot slutet av halstringen. Det ger fin smak.

Det är gott att servera ett pepparrotssmör till halstrad fisk.

Tips och idéer:
Du kan lägga några kvistar enris eller några krossade enbär på glödbädden när du halstrar fisk.

Du kan glödvärma rökt fisk i folie. Smörj foliet lätt med litet smör och strö över ytterst litet grovt salt. Lägg på fisken och vik ihop paketen väl. Lägg dem på gallret till utegrillen eller i pannan till ugnens strålningsgrill. 8 - 12 minuter tar det. Tiden beror på hur stor fisk du har.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar