DAGENS RECEPT 13-08-14
GRILLADE SPJÄLL
Både goda att äta, lätta att laga och trevliga att se på är de här grillade revbensspjällen. Till dem kan man servera spett med frukt eller grönsaker, som får grilla med de sista minuterna så att de blir lagom färdiga.
4 portioner
1 1/4 kg tunna revbensspjäll
2 tsk salt
2 krm ingefära
2 vitlöksklyftor
Till pensling:
3 msk äkta soya
3 msk farin
1 msk vinäger
1 msk pressad apelsinsaft
Till fruktspetten:
2 bananer
2 apelsiner
ingefära eller curry
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
1½ sats av såsen till pensling.
Blanda salt, ingefära och krossad vitlök. Gnid spjällen med denna blandning. Hetta upp strålningsgrillen i ugnen eller utomhusgrillen. Blanda samman såsen till pensling. Grilla spjällen över jämn värme på utomhusgrillen eller i ugn ca 15 minuter på varje sida. Pensla med grillsåsen då och då, men se till att den inte blir bränd.
Skala bananerna. Dela dem i bitar. Tvätta apelsinerna väl och skär dem i halvor och sedan i skivor. Trä upp bananbitar och apelsinskivor på tunna träpinnar eller grillspett. Dofta över litet ingefära eller curry. Låt fruktspetten grilla med de sista 10 minuterna. Vänd dem då och då.
Skär upp spjällen.
Gott att servera med sprödvärmt bröd, en sallad och gärna kokt ris.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grilla
Billigare:
Använd fläskben eller bogblad till rätten. I övrigt som i vårt recept. Grilltid ca 35 minuter beroende på tjocklek och köttighet hos benen.
Enklare:
Använd tjocka revbensspjäll. Stek dem i ugn vid 175° 1 1/4 - 1½ timme eller tills spjällen är genomstekta. Benen ska lossna lätt från köttet. Följ i övrigt vårt recepte, pensla med såsen och vänd spjället efter halva stektiden. Stek fruktspetten med revbensspjället de sista 15 minuterna.
Kom ihåg:
Ju tunnare spjäll du grillar, desto längre från själva värmekällan ska de läggas. De hinner annars bli brända på ytan innan de är genomgrillade.
Det är praktiskt att snitta revbensspjällen längs benen (men inte rätt igenom) innan du börjar grilla. Då tränger värmen in bättre, såsen och dess smakämnen också. Dessutom blir revbensspjällen lättare att dela.
Tips och idéer:
I stället för att grilla fruktspett till revbensspjällen kan du göra i ordning grönsaksspett. Trä upp på pinnar t ex små lätt förvällda lökar, små tomater, små hela champinjoner, bitar av röd, grön eller gul paprika, zucchini m m. Du kan välja vad du själv tycker om och har tillgång till.
Det finns färdiga grillsåser att köpa om du föredrar det. De blir som regel dyrare än de hemlagade, men det kan vara bekvämt.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in revbensspjäll, både grillade och råa. Använd ett kraftigt frysemballage - både folie och fryspåse - för bästa resultat. Eftersom det är mycket ben kan de lätt skära sönder filmen eller foliet. Förvaringstid för råa spjäll ca 4 månader, för grillade ca 3 månader.
GRILLADE SPJÄLL
Både goda att äta, lätta att laga och trevliga att se på är de här grillade revbensspjällen. Till dem kan man servera spett med frukt eller grönsaker, som får grilla med de sista minuterna så att de blir lagom färdiga.
4 portioner
1 1/4 kg tunna revbensspjäll
2 tsk salt
2 krm ingefära
2 vitlöksklyftor
Till pensling:
3 msk äkta soya
3 msk farin
1 msk vinäger
1 msk pressad apelsinsaft
Till fruktspetten:
2 bananer
2 apelsiner
ingefära eller curry
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
1½ sats av såsen till pensling.
Blanda salt, ingefära och krossad vitlök. Gnid spjällen med denna blandning. Hetta upp strålningsgrillen i ugnen eller utomhusgrillen. Blanda samman såsen till pensling. Grilla spjällen över jämn värme på utomhusgrillen eller i ugn ca 15 minuter på varje sida. Pensla med grillsåsen då och då, men se till att den inte blir bränd.
Skala bananerna. Dela dem i bitar. Tvätta apelsinerna väl och skär dem i halvor och sedan i skivor. Trä upp bananbitar och apelsinskivor på tunna träpinnar eller grillspett. Dofta över litet ingefära eller curry. Låt fruktspetten grilla med de sista 10 minuterna. Vänd dem då och då.
Skär upp spjällen.
Gott att servera med sprödvärmt bröd, en sallad och gärna kokt ris.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grilla
Billigare:
Använd fläskben eller bogblad till rätten. I övrigt som i vårt recept. Grilltid ca 35 minuter beroende på tjocklek och köttighet hos benen.
Enklare:
Använd tjocka revbensspjäll. Stek dem i ugn vid 175° 1 1/4 - 1½ timme eller tills spjällen är genomstekta. Benen ska lossna lätt från köttet. Följ i övrigt vårt recepte, pensla med såsen och vänd spjället efter halva stektiden. Stek fruktspetten med revbensspjället de sista 15 minuterna.
Kom ihåg:
Ju tunnare spjäll du grillar, desto längre från själva värmekällan ska de läggas. De hinner annars bli brända på ytan innan de är genomgrillade.
Det är praktiskt att snitta revbensspjällen längs benen (men inte rätt igenom) innan du börjar grilla. Då tränger värmen in bättre, såsen och dess smakämnen också. Dessutom blir revbensspjällen lättare att dela.
Tips och idéer:
I stället för att grilla fruktspett till revbensspjällen kan du göra i ordning grönsaksspett. Trä upp på pinnar t ex små lätt förvällda lökar, små tomater, små hela champinjoner, bitar av röd, grön eller gul paprika, zucchini m m. Du kan välja vad du själv tycker om och har tillgång till.
Det finns färdiga grillsåser att köpa om du föredrar det. De blir som regel dyrare än de hemlagade, men det kan vara bekvämt.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in revbensspjäll, både grillade och råa. Använd ett kraftigt frysemballage - både folie och fryspåse - för bästa resultat. Eftersom det är mycket ben kan de lätt skära sönder filmen eller foliet. Förvaringstid för råa spjäll ca 4 månader, för grillade ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar