torsdag 15 augusti 2013

Dagens recept: Marinerade grönsaker

DAGENS RECEPT 13-08-15

MARINERADE GRÖNSAKER

I många länder bjuder man ofta på marinerade grönsaker som tilltugg eller aptitretare. Det kan vara roligt att pröva något nytt nu när grönsakerna är som bäst och billigast. Välj din egen blandning av grönsaker, som du tycker om.

2 l grönsaker

2 knippor färska morötter
1 stort eller 2 små blomkålshuvuden
2 gröna eller röda paprikor
1 litet rotselleri, ca 150 g
1 bit pepparrot, ca 50 g
500 g färska bönor
(haricots verts eller brytbönor)
200 g färska champinjoner
vatten
2 tsk salt/l vatten

Marinad:
2 dl matolja
2 dl vinäger eller färskpressad citronsaft
1 tsk timjan
1 tsk basilika
(2 pressade vitlöksklyftor)


Skölj och skrapa morötterna. Skölj blomkålen. Dela dem i buketter. Skölj paprikorna, dela dem och ta noga bort alla kärnor. Skala sellerit och pepparroten. Skölj och snoppa bönorna. Skär grönsakerna i jämna bitar och borsta eller skölj champinjonerna.

Koka upp vatten och salt och lägg i grönsakerna, utom champinjoner och pepparrot. Förväll ca 5 minuter. Ta upp dem, häll av vattnet och låt dem kallna.

Blanda samman marinaden och tillsätt vitlöken om så önskas. Häll upp grönsakerna på väl rengjorda burkar och blanda i champinjoner och pepparrot. Häll över marinaden och täck med lock. Låt grönsakerna stå i kylskåp över en natt. Servera till rätter av kött, fågel eller fisk.

Grönsakerna håller sig upp till 1 vecka i kylskåp.

Ca 30 minuter att förbereda
Ca 8 timmar att marinera
Håller ca 1 vecka i kylskåp


Snabbare:
Uteslut förvällningen av grönsakerna. Skölj och ansa dem noga. Låt dem rinna av väl. Skär dem i bitar och lägg dem på burkar eller i en kruka. Koka upp marinaden och häll den het över. Beräkna i detta fall 1½ sats marinad. Det är viktigt att den täcker grönsakerna väl. Hur mycket som går åt beror på vilket förvaringskärl du väljer. Grönsakerna blir litet krispigare med denna metod.

Enklare:
Du kan använda djupfrysta, färdigskurna grönsaker till detta recept om du vill pröva det någon annan årstid. Häll då över den heta marinaden som i receptet ovan. Du kan då utesluta champinjonerna.

Kom ihåg:
Du kan byta ut pepparroten i vårt recept mot 1 tsk hela senapsfrön. Både pepparrot och senap har en viss konserverande förmåga.

Alla grönsaker ger varierande mängder vitaminer och mineralämnen och man bör se till att de får förekomma på matsedeln så ofta som möjligt.

När du kokar grönsaker så sätt på dem i kokande, lättsaltat vatten. Koka dem under lock och bara så att de är precis färdiga. För lång kokning förstör vitaminerna och dessutom blir både smak och utseende på grönsakerna sämre.

Rotfrukter som morötter, palsternacka, selleri, kålrot och rödbetor brukar vara billigare än övriga grönsaker. Bygg upp stommen i din grönsaksblandning på dem.

Tips och idéer:
Du kan göra din egen vinäger med kryddörter från den egna täppan. Lägg t ex i ett par kvistar färsk timjan, mejram eller basilika i en flaska vinäger. Eller krydda med salvia, mynta eller körvel. Låt vinägern stå framme i köksfönstret eller på annan solig plats ca 2 veckor. Sila sedan bort kryddörterna. Förvara vinägern svalt och mörkt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar