DAGENS RECEPT 13-08-16
KYCKLING KARDINAL
Spröda på ytan med en härlig smak av den speciella grillsåsen och möra och saftiga inuti blir de här kycklingdelarna, som grillas antingen över öppen utegrill eller i ugn. Härlig sommarmat som kan ätas varm eller kall.
4 portioner
1 färsk eller djupfryst tinad kyckling,
ca 1 1/4 kg
Marinad:
4 msk matolja
2 msk vinäger
2 msk finhackad röd eller gul lök
2 msk chilisås
2 msk färska kryddörter, t ex basilika,
citronmeliss eller persilja
1 krm citronpeppar
Stycka kycklingen i portionsbitar. Djupfryst kyckling måste tina så mycket att den går att dela.
Blanda samman marinaden. Lägg kycklingbitarna i en skål eller i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Låt kycklingen ligga ca 4 timmar. Vänd bitarna i skålen eller vänd plastpåsen, så att alla bitar blir jämnt marinerade.
Tänd grillen ca 45 minuter innan kycklingen är färdigmarinerad om du grillar ute över öppen grill. Det tar ca 15 minuter att hetta upp ugnens strålningsgrill.
Låt kycklingen rinna av. Lägg kycklingbitarna på gallret till grillen eller grilla dem i en grillpanna. Grilla ca 15 minuter på ena sidan. Vänd bitarna och grilla ca 15 minuter på andra sidan. Vänd bitarna då och då så att de blir grillade runt om. Pensla med överbliven marinad under grillningen.
Gott att servera med vitt eller grovt bröd, smör och en sallad och gärna foliebakad färskpotatis.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 4 timmar att marinera
Ca 30 minuter att grilla
Annorlunda:
Lägg kycklingdelarna i små individuella foliepaket åt var och en. Häll på litet av marinaden. Grilla = baka paketen antingen över öppen grill eller i strålningsgrill i ugn ca 35 minuter. Öppna ett paket och kontrollera att kycklingen är stekt. Köttet ska släppa från benen.
Festligare:
Förbered kycklingen som i vårt recept. Börja med att grilla kycklingbitarna. Gör under tiden i ordning spett med små hela, väl borstade eller sköljda champinjoner. Använd blompinnar eller vanliga små grillspett. Pensla med litet smält smör och krydda med salt. Låt svampspetten grilla med de sista 8 minuterna. Bjud kycklingen med champinjonspetten.
Kom ihåg:
Det händer lätt att grillsås, som du penslar med, bränner vid i pannan eller på gallret. Klä därför långpannan med aluminiumfolie så samlas grillsåsen upp. Det går lätt att lyfta bort folien efter grillningen.
De tunnaste bitarna kyckling blir snabbare färdiga än de tjockare, t ex låren. Ta från grillen efterhand som de är färdiga. Håll dem varma genom att linda in dem i folie. Lägg dem nära, men inte på, värmekällan.
Tips och idéer:
Du kan använda färdigstyckade kycklingdelar, färska eller djupfrysta, till denna rätt.
Jämför priser. Många gånger kan du köpa färsk kyckling till lägre pris än djupfryst. Andra gånger kan förhållandet vara det omvända. Det lönar sig att alltid kontrollera veckans utbud i affärerna.
Frys in:
Överbliven grillad kyckling kan du frysa in. Låt den kallna ordentligt. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 2 månader.
KYCKLING KARDINAL
Spröda på ytan med en härlig smak av den speciella grillsåsen och möra och saftiga inuti blir de här kycklingdelarna, som grillas antingen över öppen utegrill eller i ugn. Härlig sommarmat som kan ätas varm eller kall.
4 portioner
1 färsk eller djupfryst tinad kyckling,
ca 1 1/4 kg
Marinad:
4 msk matolja
2 msk vinäger
2 msk finhackad röd eller gul lök
2 msk chilisås
2 msk färska kryddörter, t ex basilika,
citronmeliss eller persilja
1 krm citronpeppar
Stycka kycklingen i portionsbitar. Djupfryst kyckling måste tina så mycket att den går att dela.
Blanda samman marinaden. Lägg kycklingbitarna i en skål eller i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Låt kycklingen ligga ca 4 timmar. Vänd bitarna i skålen eller vänd plastpåsen, så att alla bitar blir jämnt marinerade.
Tänd grillen ca 45 minuter innan kycklingen är färdigmarinerad om du grillar ute över öppen grill. Det tar ca 15 minuter att hetta upp ugnens strålningsgrill.
Låt kycklingen rinna av. Lägg kycklingbitarna på gallret till grillen eller grilla dem i en grillpanna. Grilla ca 15 minuter på ena sidan. Vänd bitarna och grilla ca 15 minuter på andra sidan. Vänd bitarna då och då så att de blir grillade runt om. Pensla med överbliven marinad under grillningen.
Gott att servera med vitt eller grovt bröd, smör och en sallad och gärna foliebakad färskpotatis.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 4 timmar att marinera
Ca 30 minuter att grilla
Annorlunda:
Lägg kycklingdelarna i små individuella foliepaket åt var och en. Häll på litet av marinaden. Grilla = baka paketen antingen över öppen grill eller i strålningsgrill i ugn ca 35 minuter. Öppna ett paket och kontrollera att kycklingen är stekt. Köttet ska släppa från benen.
Festligare:
Förbered kycklingen som i vårt recept. Börja med att grilla kycklingbitarna. Gör under tiden i ordning spett med små hela, väl borstade eller sköljda champinjoner. Använd blompinnar eller vanliga små grillspett. Pensla med litet smält smör och krydda med salt. Låt svampspetten grilla med de sista 8 minuterna. Bjud kycklingen med champinjonspetten.
Kom ihåg:
Det händer lätt att grillsås, som du penslar med, bränner vid i pannan eller på gallret. Klä därför långpannan med aluminiumfolie så samlas grillsåsen upp. Det går lätt att lyfta bort folien efter grillningen.
De tunnaste bitarna kyckling blir snabbare färdiga än de tjockare, t ex låren. Ta från grillen efterhand som de är färdiga. Håll dem varma genom att linda in dem i folie. Lägg dem nära, men inte på, värmekällan.
Tips och idéer:
Du kan använda färdigstyckade kycklingdelar, färska eller djupfrysta, till denna rätt.
Jämför priser. Många gånger kan du köpa färsk kyckling till lägre pris än djupfryst. Andra gånger kan förhållandet vara det omvända. Det lönar sig att alltid kontrollera veckans utbud i affärerna.
Frys in:
Överbliven grillad kyckling kan du frysa in. Låt den kallna ordentligt. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar