DAGENS RECEPT 13-08-17
BÄSTA POTATISSALLADEN
Bästa potatissalladen vågar vi faktiskt kalla denna, gjord på små färska potatisar i en välkryddad senapsdressing. Passar särskilt bra till grillat av alla slag, men också till rökt fisk, kassler eller rökt skinka.
4 portioner
18 - 20 små, jämna, färska potatisar
vatten
2 tsk salt/liter vatten
Dressing:
2 dl gräddfil
1 dl crème fraîche
3 msk senap, gärna fransk
1 msk riven rå lök
1 tsk söndersmulad dragon
2 krm svartpeppar
persilja eller dill
ev skivade rödbetor
Till 8 portioner:
Dubbla mängden potatis men bara
1½ sats dressing.
Skölj, borsta och skrapa potatisen om det behövs. Koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 12 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Låt den stå kallt tills den svalnat.
Blanda samman dressingen. Rör inte för mycket i den utan bara så att du ser att ingredienserna är väl blandade.
Skär potatisen i bitar och lägg dem i en skål. Häll dressingen över. Låt salladen stå kallt minst 1 timme innan den ska serveras, gärna längre. Strö över något klippt grönt som garnering. Lägg gärna några skivade rödbetor på salladen.
Gott att servera med kokt eller rökt skinka, rostbiff, kassler, rökt fisk, rimmad eller gravad lax, gravad skinka eller bräckt korv.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 12 minuter att koka
Ca 1 timme att stå kallt
Billigare:
Använd enbart gräddfil eller naturell yoghurt till salladen. Minska till 2 dl och smaksätt den med vanlig senap, 1 tsk socker och 1 tsk vinäger.
Annorlunda:
Minska mängden potatis till ca 15 stycken. Förbered och koka dem som i vårt recept. Låt dem kallna. Skala och skär i skivor 1 bit gurka, ca 200 g. Skölj och ansa 100 g sockerärter. Strimla dem fint. Blanda potatis, gurka och sockerärter i en skål. Häll över dressingen. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Färsk potatis har så tunt och fint skal att det oftast räcker att du gnuggar av skalet när du sköljer potatisen. Om skalet sitter hårdare fast kan du borsta eller skrapa med en liten vass kniv. Det gör ingenting om små skalrester finns kvar när du kokar potatisen.
Sätt alltid på färsk potatis i kokande lättsaltat vatten. Avpassa koktiden så att potatisen inte blir för blöt och sönderkokt. Färsk potatis är som den finaste grönsak.
Färsk potatis innehåller mycket litet stärkelse och lämpar sig inte till rätter som kroppkakor, potatismos, potatisplättar eller rårakor.
Tips och idéer:
En mager salladssås gör du av yoghurt - den innehåller bara 3% fett. Gräddfil har 12%, crème fraîche har 14% och majonnäs har 96% fett. Genom att blanda olika produkter kan du göra en sås med den fetthalt du önskar.
Potatis innehåller ganska få kalorier. Färsk potatis ger per 100 g endast ca 300 kcal, vinterpotatis ca 360.
BÄSTA POTATISSALLADEN
Bästa potatissalladen vågar vi faktiskt kalla denna, gjord på små färska potatisar i en välkryddad senapsdressing. Passar särskilt bra till grillat av alla slag, men också till rökt fisk, kassler eller rökt skinka.
4 portioner
18 - 20 små, jämna, färska potatisar
vatten
2 tsk salt/liter vatten
Dressing:
2 dl gräddfil
1 dl crème fraîche
3 msk senap, gärna fransk
1 msk riven rå lök
1 tsk söndersmulad dragon
2 krm svartpeppar
persilja eller dill
ev skivade rödbetor
Till 8 portioner:
Dubbla mängden potatis men bara
1½ sats dressing.
Skölj, borsta och skrapa potatisen om det behövs. Koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 12 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Låt den stå kallt tills den svalnat.
Blanda samman dressingen. Rör inte för mycket i den utan bara så att du ser att ingredienserna är väl blandade.
Skär potatisen i bitar och lägg dem i en skål. Häll dressingen över. Låt salladen stå kallt minst 1 timme innan den ska serveras, gärna längre. Strö över något klippt grönt som garnering. Lägg gärna några skivade rödbetor på salladen.
Gott att servera med kokt eller rökt skinka, rostbiff, kassler, rökt fisk, rimmad eller gravad lax, gravad skinka eller bräckt korv.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 12 minuter att koka
Ca 1 timme att stå kallt
Billigare:
Använd enbart gräddfil eller naturell yoghurt till salladen. Minska till 2 dl och smaksätt den med vanlig senap, 1 tsk socker och 1 tsk vinäger.
Annorlunda:
Minska mängden potatis till ca 15 stycken. Förbered och koka dem som i vårt recept. Låt dem kallna. Skala och skär i skivor 1 bit gurka, ca 200 g. Skölj och ansa 100 g sockerärter. Strimla dem fint. Blanda potatis, gurka och sockerärter i en skål. Häll över dressingen. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Färsk potatis har så tunt och fint skal att det oftast räcker att du gnuggar av skalet när du sköljer potatisen. Om skalet sitter hårdare fast kan du borsta eller skrapa med en liten vass kniv. Det gör ingenting om små skalrester finns kvar när du kokar potatisen.
Sätt alltid på färsk potatis i kokande lättsaltat vatten. Avpassa koktiden så att potatisen inte blir för blöt och sönderkokt. Färsk potatis är som den finaste grönsak.
Färsk potatis innehåller mycket litet stärkelse och lämpar sig inte till rätter som kroppkakor, potatismos, potatisplättar eller rårakor.
Tips och idéer:
En mager salladssås gör du av yoghurt - den innehåller bara 3% fett. Gräddfil har 12%, crème fraîche har 14% och majonnäs har 96% fett. Genom att blanda olika produkter kan du göra en sås med den fetthalt du önskar.
Potatis innehåller ganska få kalorier. Färsk potatis ger per 100 g endast ca 300 kcal, vinterpotatis ca 360.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar