Jag vet att det finns en uppsjö av recept på just denna soppa, och jag säger inte att just det här receptet är något slags kungsväg, det är bara "ett i högen", men det är gott!
DAGENS RECEPT 13-08-18
GAZPACHO
Något mer läskande och uppfriskande en varm sommardag än gazpacho får man leta efter. Denna ursprungligen spansk-mexikanska soppa är fint kryddad och serveras med aptithöjande tillbehör av färska grönsaker. Nyttig smalmat dessutom!
4 portioner
2 paprikor, ca 200 g
6 tomater, ca 500 g
1 gul lök, ca 100 g
2 vitlöksklyftor
½ grön gurka, ca 200 g
1 msk matolja
3 msk pressad citronsaft
2 tsk grovt salt
2 krm nymald vitpeppar
8 dl god, kall buljong
Till servering:
is
finhackad gurka, paprika, selleri,
gräslök
brödtärningar
Skölj och ansa grönsakerna. Dela paprikorna och ta noga bort alla kärnor. Hacka tomaterna. Skala och hacka löken. Krossa vitlöksklyftorna med litet salt. Skala och hacka gurkan. Alla grönsakerna måste hackas ytterst fint.
Lägg allt det finhackade i en skål. Tillsätt olja, citronsaft, salt, peppar och buljong. Blanda väl. Låt soppan stå i kylskåp ca 2 timmar. Förbered tillbehören under tiden.
Servera soppan med tillbehören och lägg gärna isbitar i skålarna vid serveringen.
Ca 25 minuter att tillaga
Ca 2 timmar i kylskåp
Snabbare:
Om du har tillgång till en mixer går det snabbt och lätt att köra alla ingredienserna i den. Soppan blir då mycket finfördelad, smakämnena kommer fram väl och du behöver bara låta den stå en stund i kylskåp innan du serverar den.
Billigare:
Använd 1 burk krossade tomater i stället för färska. I övrigt som i vårt recept. Eller använd 1 burk tomatjuice - minska då mängden buljong till 6 dl.
Festligare:
Servera soppan i små skålar på en bädd av krossad is. Bjud gräddfil, smaksatt med litet grovt salt och finhackad gräslök, till. Smaksätt gärna soppan med några stänk tabascosås.
Kom ihåg:
Du kan använda 1 msk vinäger i stället för pressad citron i den här soppan.
Du kan krydda med vitlökssalt eller vitlökspulver i stället för att använda vanlig vitlök.
Du kan utesluta oljan för en magrare variant. Soppan mister då litet av sin karaktär, men blir utmärkt god i alla fall.
Tips och idéer:
Du kan mala alla grönsaker till den här soppan i en köttkvarn eller hushållsmaskin. Använd den fina hålskivan.
Vitlök ska helst inte hänga i ett varmt kök. Den torkar då ut och blir alldeles tom i skalet. Bäst är att förvara den luftigt och svalt, gärna i en liten stenkruka.
Du kan använda en vitlökspress för att pressa ut saften från vitlöken. Du kan också stöta klyftan i en mortel med litet salt. Tänk på att morteln helst inte ska användas till annat.
DAGENS RECEPT 13-08-18
GAZPACHO
Något mer läskande och uppfriskande en varm sommardag än gazpacho får man leta efter. Denna ursprungligen spansk-mexikanska soppa är fint kryddad och serveras med aptithöjande tillbehör av färska grönsaker. Nyttig smalmat dessutom!
4 portioner
2 paprikor, ca 200 g
6 tomater, ca 500 g
1 gul lök, ca 100 g
2 vitlöksklyftor
½ grön gurka, ca 200 g
1 msk matolja
3 msk pressad citronsaft
2 tsk grovt salt
2 krm nymald vitpeppar
8 dl god, kall buljong
Till servering:
is
finhackad gurka, paprika, selleri,
gräslök
brödtärningar
Skölj och ansa grönsakerna. Dela paprikorna och ta noga bort alla kärnor. Hacka tomaterna. Skala och hacka löken. Krossa vitlöksklyftorna med litet salt. Skala och hacka gurkan. Alla grönsakerna måste hackas ytterst fint.
Lägg allt det finhackade i en skål. Tillsätt olja, citronsaft, salt, peppar och buljong. Blanda väl. Låt soppan stå i kylskåp ca 2 timmar. Förbered tillbehören under tiden.
Servera soppan med tillbehören och lägg gärna isbitar i skålarna vid serveringen.
Ca 25 minuter att tillaga
Ca 2 timmar i kylskåp
Snabbare:
Om du har tillgång till en mixer går det snabbt och lätt att köra alla ingredienserna i den. Soppan blir då mycket finfördelad, smakämnena kommer fram väl och du behöver bara låta den stå en stund i kylskåp innan du serverar den.
Billigare:
Använd 1 burk krossade tomater i stället för färska. I övrigt som i vårt recept. Eller använd 1 burk tomatjuice - minska då mängden buljong till 6 dl.
Festligare:
Servera soppan i små skålar på en bädd av krossad is. Bjud gräddfil, smaksatt med litet grovt salt och finhackad gräslök, till. Smaksätt gärna soppan med några stänk tabascosås.
Kom ihåg:
Du kan använda 1 msk vinäger i stället för pressad citron i den här soppan.
Du kan krydda med vitlökssalt eller vitlökspulver i stället för att använda vanlig vitlök.
Du kan utesluta oljan för en magrare variant. Soppan mister då litet av sin karaktär, men blir utmärkt god i alla fall.
Tips och idéer:
Du kan mala alla grönsaker till den här soppan i en köttkvarn eller hushållsmaskin. Använd den fina hålskivan.
Vitlök ska helst inte hänga i ett varmt kök. Den torkar då ut och blir alldeles tom i skalet. Bäst är att förvara den luftigt och svalt, gärna i en liten stenkruka.
Du kan använda en vitlökspress för att pressa ut saften från vitlöken. Du kan också stöta klyftan i en mortel med litet salt. Tänk på att morteln helst inte ska användas till annat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar