MUSTIG KÖTTGRYTA MED VITKÅL
Köttgrytor är bra mat, goda, dryga, billiga och lätta att variera. Till grytor kan man dessutom ta kött som inte är så mört, eller benigare bitar där man ber att få benen knäckta i butiken.
4 portioner
Ca 500 g benfritt fläsk- eller lammkött,
bog eller bringa
smör eller margarin
ca 3 dl buljong
1 klyfta vitkål, ca 400 g
2 gula lökar
2 äpplen
ca 1 tsk salt (buljongen kan vara salt)
4 - 6 hela nejlikor
litet oregano eller timjan
ev litet vitt eller rött vin
hackad persilja
Skär köttet i jämna tärningar. Hetta upp en stekpanna eller gryta och bryn köttet i ytterst litet matfett. Späd med litet av buljongen och låt köttet sakta småsjuda på svag värme under lock ca 5 minuter.
Skär under tiden vitkålen i fina strimlor. Skiva löken och skär äpplena i klyftor. Tillsätt allt efter hand i grytan och späd med mer buljong. Krydda. Låt allt långsamt sjuda tills kött och grönsaker är mört, 20 - 25 minuter. Smaksätt ev med vin. Strö över finhackad persilja och bjud grytan med nykokt potatis.
Köttgrytor är bra mat, goda, dryga, billiga och lätta att variera. Till grytor kan man dessutom ta kött som inte är så mört, eller benigare bitar där man ber att få benen knäckta i butiken.
4 portioner
Ca 500 g benfritt fläsk- eller lammkött,
bog eller bringa
smör eller margarin
ca 3 dl buljong
1 klyfta vitkål, ca 400 g
2 gula lökar
2 äpplen
ca 1 tsk salt (buljongen kan vara salt)
4 - 6 hela nejlikor
litet oregano eller timjan
ev litet vitt eller rött vin
hackad persilja
Skär köttet i jämna tärningar. Hetta upp en stekpanna eller gryta och bryn köttet i ytterst litet matfett. Späd med litet av buljongen och låt köttet sakta småsjuda på svag värme under lock ca 5 minuter.
Skär under tiden vitkålen i fina strimlor. Skiva löken och skär äpplena i klyftor. Tillsätt allt efter hand i grytan och späd med mer buljong. Krydda. Låt allt långsamt sjuda tills kött och grönsaker är mört, 20 - 25 minuter. Smaksätt ev med vin. Strö över finhackad persilja och bjud grytan med nykokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar