söndag 25 augusti 2013

Dagens recept: Zucchiniplättar

DAGENS RECEPT 13-08-25

ZUCCHINIPLÄTTAR

Zucchini har blivit en mycket populär grönsak hos oss. Den är släkt med och påminner om gurka och pumpa. Den kallas också squash och är rik på både mineralämnen och vitaminer. Här har vi lagat plättar - nästan som raggmunk - av den.

4 portioner

2 zucchini
2 msk grovt riven gul lök
eller 1 liten finstrimlad purjolök
5 msk vetemjöl
2 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar, nymald
1 krm oregano
2 ägg
smör eller margarin till stekning


Välj zucchini som är jämna och fasta. De ska kännas tunga. Skölj och torka dem. Riv dem på grövsta sidan av ett rivjärn. Blanda zucchini, lök, vetemjöl, salt, peppar och oregano i en skål. Vispa lätt upp äggen och tillsätt dem.

Hetta upp matfettet i en stekpanna. Klicka ned smeten i stekpannan med matsked. Grädda plättarna, några åt gången, 2 - 3 minuter på varje sida tills de pöst upp och fått fin färg. Servera dem genast.

Gott att servera med enbart smält smör eller med krispigt bacon, bräckt skinka eller korv.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att steka


Enklare:
Blanda i råriven morot i smeten. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Servera zucchiniplättarna med gräddfil blandad med antingen litet riven rå lök och rökt kaviar eller finhackad rödlök och mosad ansjovis.

Festligare:
Servera zucchiniplättarna med crème fraîche, finklippt gräslök och löjrom, svart kaviar eller rensade räkor. Eller med senapsgräddfil smaksatt med finhackad rökt skinka.

Kom ihåg:
Zucchini går utmärkt att använda i sallader i stället för vanlig gurka. Den är också god i olika grönsaksgrytor och gratänger. Den har en mild smak och du bör därför krydda den litet extra.

Du kan råriva zucchini och blanda ned i en köttfärssås till spaghetti eller i en vanlig köttfärs till pannbiff, köttbullar eller köttfärslimpa.

Du kan blanda rårivna äpplen och zucchini med litet nypressad citronsaft och lägga på smörgås. Bra mellanmål till hungriga skolbarn.

Gott är också att blanda råriven zucchini med riven ost och lägga på smörgås.

Tips och idéer:
Om zucchinin verkar mjuk och lätt svampig i konsistensen kan du låta den ligga i isvatten ett par timmar. Då blir den fastare och fräschare.

Blanda råriven zucchini och bitar av rensad böckling, lika delar. Häll på en gravlaxsås och låt stå ca 1 timme. Servera som sallad eller på smörgås.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar