måndag 26 augusti 2013

Dagens recept: Orientalisk gryta

DAGENS RECEPT 13-08-26

ORIENTALISK GRYTA

Detta är en härlig gryta med sin fina blandning av grönsaker och färskt fläskkött. Såsen har kryddats litet extra och några lätt rostade nötter - jordnötter eller cashews - ger ny, spännande smak åt rätten.

4 portioner

500 g benfritt fläskkött
2 msk smör eller margarin
2 purjolökar
2 gröna paprikor
4 stjälkar blekselleri
1 tsk salt
1 tsk ingefära
1 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 msk äkta soya

1 dl rostade nötter,
t ex jordnötter eller cashews

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
ta bara 5 dl vatten.


Skär köttet i strimlor eller små tärningar. Skölj och ansa grönsakerna. Strimla purjolöken fint. Dela paprikorna, ta noga bort alla kärnor och strimla dem (inte kärnorna naturligtvis!). Strimla bleksellerit.

Bryn köttet, litet i sänder, i matfett i en stekpanna. Flytta efterhand över det i en gryta. Fräs snabbt upp grönsakerna och lägg dem i grytan. Strö över salt, ingefära och vetemjöl och rör om väl. Vispa ur stekpannan med vattnet och häll det över grönsakerna. Tillsätt soyan.

Låt grytan koka upp och sedan eftersteka på svag värme ca 20 minuter eller tills kött och grönsaker är lagom genomkokta. Rosta eller hetta upp nötterna i en torr stekpanna och häll dem över precis när rätten ska serveras.

Gott att servera med nykokt, ångande ris och soya att stänka över varje portion.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att sjuda


Billigare:
Minska mängden kött till 400 g. Använd gärna grytbitar, som ofta säljs billigare. Uteslut nötterna. Tillsätt 1 råriven morot några minuter innan rätten beräknas vara färdig. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Uteslut den malda ingefäran. I övrigt som i vårt recept. Tillsätt mot slutet av stektiden 2 msk finhackad, syltad ingefära och 1 tsk sesamfrön. Smaksätt med 1 tsk vinäger eller 1 msk pressad citronsaft.

Kom ihåg:
Om du har mjölet med från början i en rätt kan det lätt hända att den bränner vid. Du måste röra om ordentligt. Efterstek på svag värme.

Eller låt rätten eftersteka utan mjöl. Häll i stället över stekskyn i en ny kastrull, när rätten är färdig. Red av skyn med vetemjölet utrört i litet kallt vatten. Låt såsen koka 4 - 5 minuter och häll den sedan över rätten.

Tips och idéer:
Blekselleri eller bladselleri är en omtyckt grönsak, som kan ätas både rå och tillagad. Den har fin, kryddig smak.

Rotselleri är en ganska stor rotfrukt med skrovligt skal. Även den kan ätas både rå och tillagad.

Smaken är ungefär densamma hos bägge.

Frys in:
Den här grytan går utmärkt att frysa in. Tillsätt då inte nötterna innan du fryser den. Rosta dem och strö dem över den tinade, uppvärmda rätten. Förvaringstid ca 5 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar