DAGENS RECEPT 13-08-27
SNABBGRATÄNG PÅ GRÖNSAKER
Sommarens alla olika fina grönsaker finns här samlade i en härlig gratäng - lika snabblagad som god. Dill och ost kryddar vi med och såsen är gjord på gräddfil och crème fraîche. En helt vegetarisk rätt som passar lika bra till lunch som middag.
4 portioner
4 morötter
vatten, salt
2 zucchini
Sås:
2 dl gräddfil
1 dl crème fraîche
½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk finklippt dill
1 dl stark riven ost
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 1½ sats sås.
Ansa och skölj grönsakerna. Skrapa eller skala morötterna, skölj purjolöken väl och skala zucchinin. Skär alla grönsakerna i mycket fina strimlor. Förväll morötter och purjolöksstrimlor ca 5 minuter i lättsaltat vatten (2 tsk salt/l vatten). Låt dem rinna av väl.
Smörj ett ugnssäkert fat. Lägg på morötter, purjolök och zucchini. Blanda samman såsen försiktigt och rör inte alltför mycket. Häll den över grönsakerna. Gratinera i ugn vid 225° på övre falsen ca 15 minuter eller tills gratängen fått färg på ytan och verkar genomvarm.
Garnera ev med tomater och servera genast, gärna med brödkrutonger eller vitt bröd för en helt vegetarisk måltid. Gratängen är även god att servera till rökt eller kokt skinka, kassler och rökt eller stekt fisk.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att gratinera
Snabbare:
Råriv grönsakerna på den grövsta sidan på rivjärnet och förväll dem alla ca 3 minuter i lättsaltat vatten. I övrigt som i vårt recept.
Billigare:
Gör en vanlig vit grundsås på 2 msk smör eller margarin, 2 msk vetemjöl och 3 dl mjölk. Smaksätt väl med salt, peppar och dill. Tillsätt osten och gärna 1 äggula. Häll såsen över och gratinera som i vårt recept.
Festligare:
Lägg de avrunna grönsakerna på ett ugnssäkert fat. Blanda 1½ dl majonnäs med 1 msk god, stark senap och 2 äggulor. Vispa äggvitorna till mycket hårt stadigt skum. Vänd försiktigt ned dem i majonnäsen och bred smeten över grönsakerna. Gratinera i ugn vid 250° ca 10 minuter eller tills gratängen fått lätt färg på ytan och är genomgräddad.
Kom ihåg:
Om du låter grönsakerna kallna innan du gratinerar dem måste du öka tiden i ugnen till ca 20 minuter.
Du kan förvälla grönsakerna enbart i vatten utan salt om du vill minska på saltet i maten. Lägg då gärna några persiljestjälkar eller annat kryddgrönt i vattnet eller smaksätt med 1 msk pressad citronsaft. Det ger god smak.
Du kan laga denna gratäng på djupfrysta, lätt tinade grönsaker om du inte har tillgång till färska. Förväll dem några minuter i lättsaltat vatten. I övrigt som i vårt recept.
Tips och idéer:
Morötter hör till de mest populära av våra rotsaker. De innehåller mycket karotin som omvandlas till vitamin A i kroppen om det finns fett med.
Små späda morötter behöver du bara skrapa, grövre morötter skalar du med potatisskalare.
Lägg gärna en kvist timjan i vattnet när du kokar morötter, den ger fin smak. Basilika är också gott.
SNABBGRATÄNG PÅ GRÖNSAKER
Sommarens alla olika fina grönsaker finns här samlade i en härlig gratäng - lika snabblagad som god. Dill och ost kryddar vi med och såsen är gjord på gräddfil och crème fraîche. En helt vegetarisk rätt som passar lika bra till lunch som middag.
4 portioner
4 morötter
vatten, salt
2 zucchini
Sås:
2 dl gräddfil
1 dl crème fraîche
½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk finklippt dill
1 dl stark riven ost
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 1½ sats sås.
Ansa och skölj grönsakerna. Skrapa eller skala morötterna, skölj purjolöken väl och skala zucchinin. Skär alla grönsakerna i mycket fina strimlor. Förväll morötter och purjolöksstrimlor ca 5 minuter i lättsaltat vatten (2 tsk salt/l vatten). Låt dem rinna av väl.
Smörj ett ugnssäkert fat. Lägg på morötter, purjolök och zucchini. Blanda samman såsen försiktigt och rör inte alltför mycket. Häll den över grönsakerna. Gratinera i ugn vid 225° på övre falsen ca 15 minuter eller tills gratängen fått färg på ytan och verkar genomvarm.
Garnera ev med tomater och servera genast, gärna med brödkrutonger eller vitt bröd för en helt vegetarisk måltid. Gratängen är även god att servera till rökt eller kokt skinka, kassler och rökt eller stekt fisk.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att gratinera
Snabbare:
Råriv grönsakerna på den grövsta sidan på rivjärnet och förväll dem alla ca 3 minuter i lättsaltat vatten. I övrigt som i vårt recept.
Billigare:
Gör en vanlig vit grundsås på 2 msk smör eller margarin, 2 msk vetemjöl och 3 dl mjölk. Smaksätt väl med salt, peppar och dill. Tillsätt osten och gärna 1 äggula. Häll såsen över och gratinera som i vårt recept.
Festligare:
Lägg de avrunna grönsakerna på ett ugnssäkert fat. Blanda 1½ dl majonnäs med 1 msk god, stark senap och 2 äggulor. Vispa äggvitorna till mycket hårt stadigt skum. Vänd försiktigt ned dem i majonnäsen och bred smeten över grönsakerna. Gratinera i ugn vid 250° ca 10 minuter eller tills gratängen fått lätt färg på ytan och är genomgräddad.
Kom ihåg:
Om du låter grönsakerna kallna innan du gratinerar dem måste du öka tiden i ugnen till ca 20 minuter.
Du kan förvälla grönsakerna enbart i vatten utan salt om du vill minska på saltet i maten. Lägg då gärna några persiljestjälkar eller annat kryddgrönt i vattnet eller smaksätt med 1 msk pressad citronsaft. Det ger god smak.
Du kan laga denna gratäng på djupfrysta, lätt tinade grönsaker om du inte har tillgång till färska. Förväll dem några minuter i lättsaltat vatten. I övrigt som i vårt recept.
Tips och idéer:
Morötter hör till de mest populära av våra rotsaker. De innehåller mycket karotin som omvandlas till vitamin A i kroppen om det finns fett med.
Små späda morötter behöver du bara skrapa, grövre morötter skalar du med potatisskalare.
Lägg gärna en kvist timjan i vattnet när du kokar morötter, den ger fin smak. Basilika är också gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar