onsdag 28 augusti 2013

Dagens recept: Mias sallad

DAGENS RECEPT 13-08-28

MIAS SALLAD

Detta är en nyttig, god och mättande sallad där vi blandat sommargrönsaker och svamp och toppat med några spröda groddar och kryddkrasse. Såsen/dressingen är en vanlig vinägrettsås smaksatt med vitlök och riven rå lök. Använd gärna äppelcidervinäger.

4 portioner

1 salladshuvud
1 bit färsk gurka, ca 150 g
1 liten purjolök
1 röd paprika
2 tomater, ca 150 g
100 g färska champinjoner
böngroddar, kryddkrasse

Dressing:
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
1 msk äppelcidervinäger
2 msk matolja
1 msk vatten
1 msk riven rå lök

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 1½ sats dressing.


Skölj salladen väl, låt den rinna av och strimla den. Skölj, skala och skär gurkan i bitar. Skölj och strimla purjolöken. Skölj och dela paprikan och ta noga bort alla kärnor. Strimla den. Skölj och skär tomaterna i bitar. Torka av eller skölj champinjonerna snabbt. Skiva dem. Skölj groddarna.

Gör dressingen. Krossa vitlöksklyftan med litet salt och lägg den i salladsskålen. Häll på vinäger, olja och vatten. Blanda väl och rör ned den rivna löken. Låt stå en stund. Lägg ned de ansade grönsakerna i skålen och toppa salladen med groddarna och krassen. Blanda salladen vid bordet.

Gott att servera till rätter av kött, fågel eller fisk, men också som ensamrätt med vitt bröd, ost och smör.

Ca 10 minuter att tillaga


Festligare:
Blanda salladen med ca 1 dl fint strimlad stekt eller grillad kyckling eller med lika mycket finstrimlad kokt eller rökt skinka eller kassler.

Eller blanda salladen med 2 dl god, stark ost, t ex prästost, cheddar eller emmenthaler. Krydda dressingen med 2 msk mosad ädelost. Strö över 4 msk grovt hackade valnötter eller pecannötter.

Eller blanda salladen med 1 burk väl avrunna musslor. Använd helst rödlök till dressingen och dofta över litet curry eller blanda curryn direkt i dressingen.

Alla dessa sallader är utmärkta ensamrätter till lunch eller middag. Bra bjudmat också.

Kom ihåg:
Böngroddar finns av olika slag, både färska och konserverade. Man kan själv odla groddar hemma, både mungbönor och alfalfa. Mungbönor är de större, kraftigare groddarna, alfalfa de små, tunna, späda groddarna. Det är viktigt att du sköljer groddarna varje dag, 2 gånger om dagen, om du odlar själv.

Använder du konserverade groddar kan du snabbt spola av dem med kallt vatten innan du använder dem.

Tips och idéer:
Du kan använda annan färsk svamp - kantareller eller blandsvamp - i denna sallad i stället för champinjoner. Skölj den rensade svampen snabbt och låt den rinna av. Skiva den och blanda den i salladen.

Dragon är en fin kryddört med smala, mörkgröna blad. Den används mycket till att smaksätta vinäger med men är också väldigt god färsk i en sallad. Om du använder dragon i en salladsdressing bör du låta den stå och dra en stund.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar