lördag 24 augusti 2013

Dagens recept: Malins skinkspaghetti

DAGENS RECEPT 13-08-24

MALINS SKINKSPAGHETTI

Spaghetti passar bra vilken tid på året som helst. Här varieras såsen med skinkstrimlor, grovt riven färsk gurka eller zucchini och svarta oliver. Som särskild krydda har vi valt färsk basilika, men salvia är också väldigt gott till.

4 portioner

300 g spaghetti
3 l vatten
1 dryg msk salt
1 msk matolja

200 g rökt skinka
200 g färsk gurka eller zucchini
10 svarta oliver
1 msk smör eller margarin
1 msk färsk hackad basilika
eller salvia
1 dl riven stark ost


Koka upp vatten, salt och olja i en mycket rymlig kastrull. Lägg i spaghettin - för ned den efter hand som den mjuknar. Rör gärna om med trägaffel eller spaghettisked, så att den inte klibbar ihop. Låt spaghettin koka ganska häftigt men utan lock i ca 10 minuter. Följ anvisningarna på förpackningen, olika spaghetti har olika koktid.

Förbered under tiden skinkblandningen. Strimla skinkan. Skala och råriv eller strimla gurkan eller zucchinin fint. Skiva oliverna. Fräs upp skinkan snabbt i litet matfett i en stekpanna. Tillsätt gurka eller zucchini, oliver och basilika och rör om väl. Hetta upp.

Låt spaghettin rinna av i durkslag, lägg tillbaka den i grytan och tillsätt skinkblandningen. Rör om försiktigt. Lägg upp på varmt fat, strö över osten och servera genast, gärna med grönsallad eller tomatsallad och vitt bröd.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka


Billigare:
Använd skinkrester eller kantbitar av skinka till rätten. Skär dem i tärningar. Uteslut oliverna. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Koka spaghettin som i vårt recept. Gör en sås på strimlad skinka, 200 g smörfrästa skivade champinjoner och basilika. Låt den sjuda några minuter i 2 dl vispgrädde tills den tjocknat och blivit simmig. Häll upp spaghettin och häll såsen över. Strö till sist över rikligt med riven ost och strö litet extra basilika på ytan.

Annorlunda:
Uteslut skinkan. Fräs upp ca 3 dl rårivna morötter i matfettet. Blanda med gurka och något kryddgrönt. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Det är viktigt att du väljer en stor, rymlig kastrull när du kokar spaghetti. Den måste ha utrymme att svälla.

Spaghetti ska aldrig kokas för länge, den ska alltid ha kvar litet av sin spänst.

Duka gärna med sked och gaffel när du serverar spaghetti. Då blir den lättare att äta och man kan lätt skrapa upp såsresterna med skeden.

Du kan servera spaghetti enbart med riven ost, en klick smör och litet klippt kryddgrönt.

Tips och idéer:
Rester av spaghetti med sås, minst 4 dl, kan du göra en helt ny rätt av. Lägg spaghettin i en ugnssäker form. Vispa samman en äggstanning av 2 ägg, 2 dl mjölk eller kaffegrädde, ½ tsk salt och litet svartpeppar. Häll blandningen över spaghettin. Grädda i ugn vid 200° på mittersta falsen ca 35 minuter. Servera med en sallad.

Basilika, som vi föreslagit i vårt recept, har en lätt sötaktig smak. Det är en vanlig krydda i Italien. Den används till rätter av pasta, kött och fisk och i sallader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar