DAGENS RECEPT 13-08-23
KASSLER I GOD SÅS
Kassler är bra sommarmat - hållbar, ganska billig och dryg och lätt att variera. Stek eller grilla den i skivor och servera med en sås, smaksatt med senap och rödlök för en pikant smak.
4 portioner
500 g benfri kassler
1 msk smör eller margarin
1 krm svartpeppar
Sås:
2 dl gräddfil
2 msk stark senap, gärna fransk
2 msk riven rödlök
2 msk finhackad persilja
1 dl finhackad färsk gurka
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser, men bara
1½ sats av såsen.
Skär kasslern i tunna, jämna skivor.
Gör såsen. Blanda gräddfilen försiktigt med senap, rödlök och persilja. Låt den stå kallt en stund. Bräck hastigt upp kasslerskivorna i litet matfett i en stekpanna. Krydda med svartpeppar och lägg upp dem på varmt fat.
Tillsätt gurkan till såsen. Häll den över kasslerskivorna eller servera den i skål till rätten.
Gott att servera med nykokt färskpotatis, kokt ris eller spaghetti, en sallad och bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att tillaga
Annorlunda:
Gör en sås av ½ burk konserverade tomater, 2 dl rårivna morötter och 2 msk finhackad rödlök. Smaksätt den med 2 msk chilisås och litet nymald svartpeppar. Hetta upp såsen och låt den sjuda några minuter. Servera den till den varma kasslern.
Festligare:
Gör en potatisgratäng på skivad potatis, timjan, riven ost och grädde eller gräddfil. Beräkna ca 10 potatisar, 1 tsk finsmulad timjan, 1 tsk salt och 3 dl riven, stark ost. Varva allt detta i en ugnssäker form. Häll över 3 dl grädde eller 2 dl gräddfil blandad med 1 dl grädde. Grädda i ugn vid 225° ca 35 minuter. Ta ut gratängen och lägg på kasslerskivorna. Grädda ytterligare ca 10 minuter. Servera.
Kom ihåg:
Kassler är färdig mat som kan ätas varm eller kall utan någon tillagning. Genom rökningen får kasslern en fin, fyllig smak och blir också värmebehandlad så att den kan ätas direkt. Den är en ren, oblandad charkvara och därför dryg. Fetthalten ligger på ca 15%.
Varmrökta varor som t ex kassler har kortare hållbarhet än kallrökta varor.
Tips och idéer:
Senap, pepparrot och lök är särskilt gott till de flesta rökta varor. Kan användas i sallader till kassler eller på smörgås med tunna skivor kassler.
Du kan också bjuda potatismos till kassler och smaksätta det med riven pepparrot eller senap.
En ganska ny krydda som passar till kassler är grönpeppar. Blanda den i vår sås, men uteslut då senap och rödlök.
Frys in:
Om du har köpt kassler till förmånspris kan du mycket väl frysa den för kortare tid. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid högst 2 månader.
KASSLER I GOD SÅS
Kassler är bra sommarmat - hållbar, ganska billig och dryg och lätt att variera. Stek eller grilla den i skivor och servera med en sås, smaksatt med senap och rödlök för en pikant smak.
4 portioner
500 g benfri kassler
1 msk smör eller margarin
1 krm svartpeppar
Sås:
2 dl gräddfil
2 msk stark senap, gärna fransk
2 msk riven rödlök
2 msk finhackad persilja
1 dl finhackad färsk gurka
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser, men bara
1½ sats av såsen.
Skär kasslern i tunna, jämna skivor.
Gör såsen. Blanda gräddfilen försiktigt med senap, rödlök och persilja. Låt den stå kallt en stund. Bräck hastigt upp kasslerskivorna i litet matfett i en stekpanna. Krydda med svartpeppar och lägg upp dem på varmt fat.
Tillsätt gurkan till såsen. Häll den över kasslerskivorna eller servera den i skål till rätten.
Gott att servera med nykokt färskpotatis, kokt ris eller spaghetti, en sallad och bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att tillaga
Annorlunda:
Gör en sås av ½ burk konserverade tomater, 2 dl rårivna morötter och 2 msk finhackad rödlök. Smaksätt den med 2 msk chilisås och litet nymald svartpeppar. Hetta upp såsen och låt den sjuda några minuter. Servera den till den varma kasslern.
Festligare:
Gör en potatisgratäng på skivad potatis, timjan, riven ost och grädde eller gräddfil. Beräkna ca 10 potatisar, 1 tsk finsmulad timjan, 1 tsk salt och 3 dl riven, stark ost. Varva allt detta i en ugnssäker form. Häll över 3 dl grädde eller 2 dl gräddfil blandad med 1 dl grädde. Grädda i ugn vid 225° ca 35 minuter. Ta ut gratängen och lägg på kasslerskivorna. Grädda ytterligare ca 10 minuter. Servera.
Kom ihåg:
Kassler är färdig mat som kan ätas varm eller kall utan någon tillagning. Genom rökningen får kasslern en fin, fyllig smak och blir också värmebehandlad så att den kan ätas direkt. Den är en ren, oblandad charkvara och därför dryg. Fetthalten ligger på ca 15%.
Varmrökta varor som t ex kassler har kortare hållbarhet än kallrökta varor.
Tips och idéer:
Senap, pepparrot och lök är särskilt gott till de flesta rökta varor. Kan användas i sallader till kassler eller på smörgås med tunna skivor kassler.
Du kan också bjuda potatismos till kassler och smaksätta det med riven pepparrot eller senap.
En ganska ny krydda som passar till kassler är grönpeppar. Blanda den i vår sås, men uteslut då senap och rödlök.
Frys in:
Om du har köpt kassler till förmånspris kan du mycket väl frysa den för kortare tid. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid högst 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar