DAGENS RECEPT 13-08-20
SMALA TALLRIKEN
Man kan äta både smalt och gott på en gång. Den här tallriken ger inte många kalorier och ändå blir man lagom mätt. Att man dessutom får en hel del nyttiga vitaminer och mineralämnen gör ju inte tallriken mindre lockande.
4 portioner
4 klyftor melon, nätmelon,
cantaloupe eller liknande, ca 700 g
4 - 8 skivor mager kokt skinka,
mager korv eller kalkonrulle, ca 100 g
Marinad:
1 msk matolja
1 msk vinäger
2 msk vatten
1 finhackad röd paprika
2 msk finhackad persilja
2 krm paprikapulver
sallad
tomater
Till 8 portioner:
Dubbla mängden melon och kött men
bara 1½ sats av marinaden.
Snitta melonen ända ned mot skalet i jämna bitar. Lägg klyftorna på ett djupt fat. Blanda samman marinaden och stänk den över melonklyftorna. Låt det hela stå i kylskåp eller på annan kall plats minst 30 minuter, gärna längre.
Lägg upp melonen portionsvis på tallrikar. Fukta ytan lätt med litet av den saft som bildats i botten på fatet. Lägg på skinka, kalkon eller korv. Garnera med sallad, tomater eller gurka.
Gott att servera med mörkt bröd i tunna skivor eller knäckebröd eller kex.
Ca 5 minuter att förbereda
½ - 1 timme att marinera
Enklare:
Uteslut marinaden och servera melonen med bara nypressad citronsaft och litet finhackad persilja. Servera salt och peppar till i stället.
Annorlunda:
Uteslut köttilltugget och bjud melonen med litet smaksatt keso - färskost - i stället. Smaksätt den med paprika, persilja och paprikapulver, gärna också litet salt. En hög tunt skivad gurka med några droppar ättikslag över är också gott till.
Eller bjud melonen med lätt marinerad böckling eller rökt makrill i filéer (använd marinaden i vårt recept).
Eller bjud melonen med marinerade musslor med lövtunna skivor av rå lök (använd marinaden i vårt recept). I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
All melon ska ätas då den är riktigt mogen. Då kommer alla smakämnen fram ordentligt och dessutom är den saftigare.
Melon bör också serveras kall - men inte nödvändigtvis helt iskyld. Aromämnena kommer fram bäst vid högre temperatur, 10 - 12 grader.
Förvara melon på kall eller sval plats. Helst i svalskåp vid 10 - 12 grader.
Melon kan ge smak åt övriga varor i kylskåpet. Linda in den i folie om den är skuren, lägg den i plastpåse om den är hel.
Tips och idéer:
Du kan använda finstrimlad paprika på burk i stället för färsk till den här rätten. Då kan du också marinera melonen i spadet från paprikan och behöver inte göra vår marinad.
Melon kan mogna i rumstemperatur. Låt den ligga framme i en brun påse, då mognar den snabbare.
SMALA TALLRIKEN
Man kan äta både smalt och gott på en gång. Den här tallriken ger inte många kalorier och ändå blir man lagom mätt. Att man dessutom får en hel del nyttiga vitaminer och mineralämnen gör ju inte tallriken mindre lockande.
4 portioner
4 klyftor melon, nätmelon,
cantaloupe eller liknande, ca 700 g
4 - 8 skivor mager kokt skinka,
mager korv eller kalkonrulle, ca 100 g
Marinad:
1 msk matolja
1 msk vinäger
2 msk vatten
1 finhackad röd paprika
2 msk finhackad persilja
2 krm paprikapulver
sallad
tomater
Till 8 portioner:
Dubbla mängden melon och kött men
bara 1½ sats av marinaden.
Snitta melonen ända ned mot skalet i jämna bitar. Lägg klyftorna på ett djupt fat. Blanda samman marinaden och stänk den över melonklyftorna. Låt det hela stå i kylskåp eller på annan kall plats minst 30 minuter, gärna längre.
Lägg upp melonen portionsvis på tallrikar. Fukta ytan lätt med litet av den saft som bildats i botten på fatet. Lägg på skinka, kalkon eller korv. Garnera med sallad, tomater eller gurka.
Gott att servera med mörkt bröd i tunna skivor eller knäckebröd eller kex.
Ca 5 minuter att förbereda
½ - 1 timme att marinera
Enklare:
Uteslut marinaden och servera melonen med bara nypressad citronsaft och litet finhackad persilja. Servera salt och peppar till i stället.
Annorlunda:
Uteslut köttilltugget och bjud melonen med litet smaksatt keso - färskost - i stället. Smaksätt den med paprika, persilja och paprikapulver, gärna också litet salt. En hög tunt skivad gurka med några droppar ättikslag över är också gott till.
Eller bjud melonen med lätt marinerad böckling eller rökt makrill i filéer (använd marinaden i vårt recept).
Eller bjud melonen med marinerade musslor med lövtunna skivor av rå lök (använd marinaden i vårt recept). I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
All melon ska ätas då den är riktigt mogen. Då kommer alla smakämnen fram ordentligt och dessutom är den saftigare.
Melon bör också serveras kall - men inte nödvändigtvis helt iskyld. Aromämnena kommer fram bäst vid högre temperatur, 10 - 12 grader.
Förvara melon på kall eller sval plats. Helst i svalskåp vid 10 - 12 grader.
Melon kan ge smak åt övriga varor i kylskåpet. Linda in den i folie om den är skuren, lägg den i plastpåse om den är hel.
Tips och idéer:
Du kan använda finstrimlad paprika på burk i stället för färsk till den här rätten. Då kan du också marinera melonen i spadet från paprikan och behöver inte göra vår marinad.
Melon kan mogna i rumstemperatur. Låt den ligga framme i en brun påse, då mognar den snabbare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar