DAGENS RECEPT 13-08-19
FYLLD FLÄSKKARRÉ
Här är en ny variant på den gamla vanliga fyllda griskarrén som i sig är bra mat för både vardag och helg. Vi låter en rökt korv, väl kryddad, steka med inuti karrén. Den ger både fin smak och trevligt utseende åt rätten.
6 portioner
1½ kg fläskkarré
1 smal rökt korv, ca 200 g
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm ingefära
eller 2 krm senapspulver
Putsa köttet och torka av det. Skär en skåra i mitten av köttet med en lång, vass kniv. Vrid den runt något så att det bildas ett hål i mitten, lagom för korven. För in korven i hålet och se till att den kommer jämnt i karrén.
Gnid köttet på utsidan med kryddorna och lägg köttet på ett galler i en långpanna. Stek i ugn vid 175° ca 1½ timme eller tills köttet fått fin färg och verkar genomstekt. Ta ut karrén och låt den vila på ugnsluckan något innan du skär upp den.
Gott att servera varm med kokt blomkål, broccoli eller salladskål och gärna en grönsallad med senapsdressing. Du kan servera karrén kall med ett blandat grönsaksfat eller med bara en sallad och bröd.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att ugnssteka
Billigare:
Laga rätten på magert benfritt griskött av bogen i stället. Öka stektiden något till ca 1 3/4 timme, då bogen oftast är tjockare än karrén. Du kan också minska mängden kött till ca 1 kg, då bogen är benfri. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Servera rätten med små tomater som du låter steka med vid sidan av köttet de sista 10 minuterna av stektiden. Snitta dem lätt med kniv innan du lägger dem på gallret. Strö litet klippt persilja, gräslök, kryddkrasse eller vattenkrasse i tomaterna. De öppnar sig lätt under stekningen.
Kom ihåg:
Välj en så jämntjock bit karré som möjligt. Då blir den jämnare genomstekt.
Välj en ganska fast rökt korv, t ex salami, rökt medvurst eller kielbasa, till denna rätt.
Du kan utesluta saltet helt till rätten om du vill, eftersom korven ger sälta.
Den lilla sky som bildats i botten av långpannan kan du späda med vatten till en enkel skysås.
Tips och idéer:
Det går lättare att skära upp karrén om du först lossar hela köttstycket från bägge sidor med en kniv. Följ med kniven längs benen, då får du loss hela karrén och kan sedan skära den i jämna skivor.
Benet kan du använda till buljong. Dela det i mindre bitar och koka det med rotsaker, lök och kryddor. Sila buljongen. Förvara den i kyl någon dag eller frys genast in den.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in karrén både rå och tillagad. Förvara den inte alltför länge i frysen - rökta och saltade varor har kortare hållbarhetstid. Förvaringstid högst 2 månader.
FYLLD FLÄSKKARRÉ
Här är en ny variant på den gamla vanliga fyllda griskarrén som i sig är bra mat för både vardag och helg. Vi låter en rökt korv, väl kryddad, steka med inuti karrén. Den ger både fin smak och trevligt utseende åt rätten.
6 portioner
1½ kg fläskkarré
1 smal rökt korv, ca 200 g
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm ingefära
eller 2 krm senapspulver
Putsa köttet och torka av det. Skär en skåra i mitten av köttet med en lång, vass kniv. Vrid den runt något så att det bildas ett hål i mitten, lagom för korven. För in korven i hålet och se till att den kommer jämnt i karrén.
Gnid köttet på utsidan med kryddorna och lägg köttet på ett galler i en långpanna. Stek i ugn vid 175° ca 1½ timme eller tills köttet fått fin färg och verkar genomstekt. Ta ut karrén och låt den vila på ugnsluckan något innan du skär upp den.
Gott att servera varm med kokt blomkål, broccoli eller salladskål och gärna en grönsallad med senapsdressing. Du kan servera karrén kall med ett blandat grönsaksfat eller med bara en sallad och bröd.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att ugnssteka
Billigare:
Laga rätten på magert benfritt griskött av bogen i stället. Öka stektiden något till ca 1 3/4 timme, då bogen oftast är tjockare än karrén. Du kan också minska mängden kött till ca 1 kg, då bogen är benfri. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Servera rätten med små tomater som du låter steka med vid sidan av köttet de sista 10 minuterna av stektiden. Snitta dem lätt med kniv innan du lägger dem på gallret. Strö litet klippt persilja, gräslök, kryddkrasse eller vattenkrasse i tomaterna. De öppnar sig lätt under stekningen.
Kom ihåg:
Välj en så jämntjock bit karré som möjligt. Då blir den jämnare genomstekt.
Välj en ganska fast rökt korv, t ex salami, rökt medvurst eller kielbasa, till denna rätt.
Du kan utesluta saltet helt till rätten om du vill, eftersom korven ger sälta.
Den lilla sky som bildats i botten av långpannan kan du späda med vatten till en enkel skysås.
Tips och idéer:
Det går lättare att skära upp karrén om du först lossar hela köttstycket från bägge sidor med en kniv. Följ med kniven längs benen, då får du loss hela karrén och kan sedan skära den i jämna skivor.
Benet kan du använda till buljong. Dela det i mindre bitar och koka det med rotsaker, lök och kryddor. Sila buljongen. Förvara den i kyl någon dag eller frys genast in den.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in karrén både rå och tillagad. Förvara den inte alltför länge i frysen - rökta och saltade varor har kortare hållbarhetstid. Förvaringstid högst 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar