DAGENS RECEPT 13-08-21
LÄSKANDE FRUKTBÅL
Den här fruktbålen är inte bara läskande och god utan också verkligt vacker med alla sina sommarfrukter. Varför inte bjuda på den som läskande mellanmål eller före kvällens grillfest? Bålen kan göras både med och utan alkohol.
Ca 1½ l färdig bål
Alkoholfri:
4 dl ananasjuice
4 dl apelsinjuice
6 dl fruktsoda eller sockerdricka
1 l färska bär och frukt i bitar,
blandat
isbitar
mynta
strimlat apelsinskal
Med alkohol:
1 helflaska vitt vin, 7½ dl
6 dl fruktsoda eller sockerdricka
1 l färska bär och frukt i bitar,
blandat
isbitar
mynta
strimlat apelsinskal
Se först till att du har tillräckligt med is i frysen. Isen ska alltid tillsättas sist.
Skölj och ansa de bär och den frukt du valt. Det kan vara jordgubbar eller hallon, melon av olika slag, färsk ananas, päron eller druvor, körsbär eller bigarråer, apelsin eller citron. Kyl alla ingredienserna till bålen och gärna också den skål eller de glas du tänker servera den ur.
Blanda alla ingredienserna till bålen utom de kolsyrade dryckerna och isen. Låt gärna bålen stå och dra en stund med frukten och bären. Tillsätt is och kolsyrade drycker och servera genast.
Ca 5 minuter att tillaga
Variation:
En god bål kan du också göra av te. Blanda då 1 l kallt, starkt te med 3 dl nypressad citronsaft. Tillsätt 3 dl grapefruktläsk, fruktsoda eller sockerdricka. Tillsätt bär och frukt som i vårt recept. Blanda i isbitar och garnera gärna med friska myntablad.
Annorlunda:
Du kan använda djupfrysta bär och frukter om du inte har tillgång till färska. Du kan också använda fruktkonserver, t ex persikor, aprikoser, mandariner, ananas eller blandad frukt. Sila bort lagen först, annars blir bålen alldeles för söt.
Kom ihåg:
Isbitar, istärningar eller krossad is till bål bör vara gjorda så nyligen som möjligt. Gammal is som stått i frysen för länge kan ha tagit smak av andra varor och kan därför ge en bismak åt bålen.
Färska blad av olika milda kryddörter som basilika, mynta eller salvia kan ge en frisk, spännande smak åt bålen.
Du kan också lägga tunna skivor av grön gurka i bålen, det ser både trevligt ut och är gott.
Servera gärna bål ur höga glas och med en sked, så att du kan fiska upp frukten och bären ur glaset.
Tips och idéer:
Melonen och gurkan hör till samma växtsläkte. De innehåller mycket vatten, ca 95%, och ger därför nästan inga kalorier. Bra smalmat! Vattenmelonen har rött fruktkött med rikligt med svarta kärnor insprängda. Av sockermelon finns flera olika slag: nätmelon, cantaloupe, ogenmelon och honungsmelon. Smaken varierar, men melon är uppfriskande och läskande.
LÄSKANDE FRUKTBÅL
Den här fruktbålen är inte bara läskande och god utan också verkligt vacker med alla sina sommarfrukter. Varför inte bjuda på den som läskande mellanmål eller före kvällens grillfest? Bålen kan göras både med och utan alkohol.
Ca 1½ l färdig bål
Alkoholfri:
4 dl ananasjuice
4 dl apelsinjuice
6 dl fruktsoda eller sockerdricka
1 l färska bär och frukt i bitar,
blandat
isbitar
mynta
strimlat apelsinskal
Med alkohol:
1 helflaska vitt vin, 7½ dl
6 dl fruktsoda eller sockerdricka
1 l färska bär och frukt i bitar,
blandat
isbitar
mynta
strimlat apelsinskal
Se först till att du har tillräckligt med is i frysen. Isen ska alltid tillsättas sist.
Skölj och ansa de bär och den frukt du valt. Det kan vara jordgubbar eller hallon, melon av olika slag, färsk ananas, päron eller druvor, körsbär eller bigarråer, apelsin eller citron. Kyl alla ingredienserna till bålen och gärna också den skål eller de glas du tänker servera den ur.
Blanda alla ingredienserna till bålen utom de kolsyrade dryckerna och isen. Låt gärna bålen stå och dra en stund med frukten och bären. Tillsätt is och kolsyrade drycker och servera genast.
Ca 5 minuter att tillaga
Variation:
En god bål kan du också göra av te. Blanda då 1 l kallt, starkt te med 3 dl nypressad citronsaft. Tillsätt 3 dl grapefruktläsk, fruktsoda eller sockerdricka. Tillsätt bär och frukt som i vårt recept. Blanda i isbitar och garnera gärna med friska myntablad.
Annorlunda:
Du kan använda djupfrysta bär och frukter om du inte har tillgång till färska. Du kan också använda fruktkonserver, t ex persikor, aprikoser, mandariner, ananas eller blandad frukt. Sila bort lagen först, annars blir bålen alldeles för söt.
Kom ihåg:
Isbitar, istärningar eller krossad is till bål bör vara gjorda så nyligen som möjligt. Gammal is som stått i frysen för länge kan ha tagit smak av andra varor och kan därför ge en bismak åt bålen.
Färska blad av olika milda kryddörter som basilika, mynta eller salvia kan ge en frisk, spännande smak åt bålen.
Du kan också lägga tunna skivor av grön gurka i bålen, det ser både trevligt ut och är gott.
Servera gärna bål ur höga glas och med en sked, så att du kan fiska upp frukten och bären ur glaset.
Tips och idéer:
Melonen och gurkan hör till samma växtsläkte. De innehåller mycket vatten, ca 95%, och ger därför nästan inga kalorier. Bra smalmat! Vattenmelonen har rött fruktkött med rikligt med svarta kärnor insprängda. Av sockermelon finns flera olika slag: nätmelon, cantaloupe, ogenmelon och honungsmelon. Smaken varierar, men melon är uppfriskande och läskande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar