DAGENS RECEPT 13-08-22
SOMMAROMELETT
Ägg över huvud taget och omeletter i synnerhet är härlig sommarmat - lättlagad, god och inte dyr. Fyllningen i vår omelett är en blandning av rårivna och strimlade grönsaker som toppas av riven ost. Omeletten blir härligt saftig och god.
4 portioner
6 ägg
1 dl grädde eller vatten
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk smör eller margarin
1 purjolök
2 morötter
2 tomater
1 dl grovt riven ost,
t ex Grevé eller Cheddar
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Grädda 2 omeletter.
Börja med att ansa grönsakerna. Skölj och strimla purjolöken. Skala och råriv morötterna på grövsta sidan av rivjärnet. Skär tomaterna i tärningar.
Vispa samman ägg och grädde eller vatten. Vispa inte för länge utan bara så att det blandar sig. Tillsätt salt och peppar. Hetta upp smöret i en omelettpanna eller stekpanna med sneda kanter. Häll i omelettsmeten och rör med en gaffel så att den lösa smeten kan rinna ned mot botten av pannan. Tillsätt grönsakerna.
Grädda omeletten ytterligare några minuter så att den blir genomgräddad men ändå krämig på ytan. Grönsakerna ska hinna bli varma. Strö över osten och låt den smälta ned i värmen.
Servera omeletten direkt ur pannan eller stjälp upp den på varmt fat. Grovt bröd och smör är gott till.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att grädda
Annorlunda:
Uteslut vår fyllning och strö i stället över 3 msk mosad ädelost och 3 msk rårivet eller finstrimlat rotselleri. Grädda som i vårt recept.
Festligare:
Använd gräddfil i stället för grädde eller vatten. Vispa äggulorna och blanda dem med gräddfilen och kryddorna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ned dem. Fräs först 100 g rökt, strimlad renstek eller hamburgerkött i omelettpannan. Häll försiktigt över omelettsmeten och grädda omeletten. Strö till sist över 1 - 2 msk riven pepparrot. Servera genast.
Eller strö över 4 msk finstrimlad rökt eller gravad lax. Dofta över litet senapspulver. I övrigt som ovan.
Kom ihåg:
I en fransk omelett behövs egentligen ingen vätska. Men omeletten blir drygare om du blandar den med vatten eller grädde. Du kan också använda gräddfil.
Det är alltid lättare att göra två mindre än en stor omelett. Ofta har man inte tillräckligt stor stekpanna för att omeletten ska få plats att pösa upp.
Kontrollera att äggen är friska innan du blandar samman alla i en skål. Häll upp dem ett och ett i en kopp först.
Tips och idéer:
Du kan förvälla grönsakerna några minuter och låta dem rinna av väl innan du lägger ned dem i omelettpannan. Tomaterna ska givetvis vara råa.
Du kan täcka ytan på omeletten med skivad ost i stället för riven. Använd då en typ som smälter lätt, t ex Herrgård, Grevé eller Cheddar.
Goda kryddor till ägg och omeletter är bl a senap, curry, dragon och basilika.
SOMMAROMELETT
Ägg över huvud taget och omeletter i synnerhet är härlig sommarmat - lättlagad, god och inte dyr. Fyllningen i vår omelett är en blandning av rårivna och strimlade grönsaker som toppas av riven ost. Omeletten blir härligt saftig och god.
4 portioner
6 ägg
1 dl grädde eller vatten
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk smör eller margarin
1 purjolök
2 morötter
2 tomater
1 dl grovt riven ost,
t ex Grevé eller Cheddar
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Grädda 2 omeletter.
Börja med att ansa grönsakerna. Skölj och strimla purjolöken. Skala och råriv morötterna på grövsta sidan av rivjärnet. Skär tomaterna i tärningar.
Vispa samman ägg och grädde eller vatten. Vispa inte för länge utan bara så att det blandar sig. Tillsätt salt och peppar. Hetta upp smöret i en omelettpanna eller stekpanna med sneda kanter. Häll i omelettsmeten och rör med en gaffel så att den lösa smeten kan rinna ned mot botten av pannan. Tillsätt grönsakerna.
Grädda omeletten ytterligare några minuter så att den blir genomgräddad men ändå krämig på ytan. Grönsakerna ska hinna bli varma. Strö över osten och låt den smälta ned i värmen.
Servera omeletten direkt ur pannan eller stjälp upp den på varmt fat. Grovt bröd och smör är gott till.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att grädda
Annorlunda:
Uteslut vår fyllning och strö i stället över 3 msk mosad ädelost och 3 msk rårivet eller finstrimlat rotselleri. Grädda som i vårt recept.
Festligare:
Använd gräddfil i stället för grädde eller vatten. Vispa äggulorna och blanda dem med gräddfilen och kryddorna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ned dem. Fräs först 100 g rökt, strimlad renstek eller hamburgerkött i omelettpannan. Häll försiktigt över omelettsmeten och grädda omeletten. Strö till sist över 1 - 2 msk riven pepparrot. Servera genast.
Eller strö över 4 msk finstrimlad rökt eller gravad lax. Dofta över litet senapspulver. I övrigt som ovan.
Kom ihåg:
I en fransk omelett behövs egentligen ingen vätska. Men omeletten blir drygare om du blandar den med vatten eller grädde. Du kan också använda gräddfil.
Det är alltid lättare att göra två mindre än en stor omelett. Ofta har man inte tillräckligt stor stekpanna för att omeletten ska få plats att pösa upp.
Kontrollera att äggen är friska innan du blandar samman alla i en skål. Häll upp dem ett och ett i en kopp först.
Tips och idéer:
Du kan förvälla grönsakerna några minuter och låta dem rinna av väl innan du lägger ned dem i omelettpannan. Tomaterna ska givetvis vara råa.
Du kan täcka ytan på omeletten med skivad ost i stället för riven. Använd då en typ som smälter lätt, t ex Herrgård, Grevé eller Cheddar.
Goda kryddor till ägg och omeletter är bl a senap, curry, dragon och basilika.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar