UGNSRÄTT MED FLÄSK OCH POTATIS
4 personer
6 - 8 medelstora potatisar
2 gula lökar
1 stor purjolök
1 bit rotselleri
ca 300 g stekt eller kokt fläsk- eller nötkött
(bra restanvändning!)
salt, vitpeppar
matfett till formen
3 - 4 dl torrt vitt vin
eller buljong (+ ev såsrest)
klippt persilja
Skala och skär potatisen i tunna skivor, löken och purjon i ringar och sellerit i fina strimlor. Blanda hälften av potatisen med grönsakerna och köttet i tärningar. Krydda efter smak.
Smörj en eldfast form, lägg i blandningen och täck med resten av potatisen i tegeltaksmönster. Salta och peppra försiktigt och lägg på några klickar matfett. Häll på vin eller buljong och sätt in formen på lågt mellanläge i ugnen, 200°. Grädda tills potatisen känns mjuk och rätten fått fin färg. Strö gärna litet persilja på vid serveringen. En tomatsallad smakar härligt till.
Variation:
Byt ut köttet mot böckling eller rökt kolja eller makrill.
4 personer
6 - 8 medelstora potatisar
2 gula lökar
1 stor purjolök
1 bit rotselleri
ca 300 g stekt eller kokt fläsk- eller nötkött
(bra restanvändning!)
salt, vitpeppar
matfett till formen
3 - 4 dl torrt vitt vin
eller buljong (+ ev såsrest)
klippt persilja
Skala och skär potatisen i tunna skivor, löken och purjon i ringar och sellerit i fina strimlor. Blanda hälften av potatisen med grönsakerna och köttet i tärningar. Krydda efter smak.
Smörj en eldfast form, lägg i blandningen och täck med resten av potatisen i tegeltaksmönster. Salta och peppra försiktigt och lägg på några klickar matfett. Häll på vin eller buljong och sätt in formen på lågt mellanläge i ugnen, 200°. Grädda tills potatisen känns mjuk och rätten fått fin färg. Strö gärna litet persilja på vid serveringen. En tomatsallad smakar härligt till.
Variation:
Byt ut köttet mot böckling eller rökt kolja eller makrill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar