lördag 20 juli 2013

Dagens recept: Nudlar med paprika

DAGENS RECEPT 13-07-20

NUDLAR MED PAPRIKA

Intresset för goda rätter av pasta, d v s spaghetti, makaroner, nudlar och liknande har ökat enormt, inte minst genom vårt resande till sydliga länder. Och det går utmärkt att laga både goda, billiga och aptitretande rätter med pasta som bas.

4 portioner

250 g nudlar eller spaghetti
3 l vatten
1 msk salt
1 msk smör, margarin eller olja

1 grön paprika
2 gula lökar
1 msk smör eller margarin

Sås:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk torkade kryddörter,
t ex oregano, basilika, salvia,
rosmarin
1 msk finhackad persilja
1 ägg
2 - 3 dl riven stark ost
2 dl gräddfil
1 krm paprikapulver

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Grädda i 2 formar.


Häll vattnet i en stor, rymlig kastrull. Tillsätt salt och matfett och låt det hela koka upp. Lägg i nudlarna eller spaghettin. Rör om och låt dem koka häftigt utan lock. Följ anvisningarna om koktid på förpackningen. Häll av kokvattnet.

Skölj paprikan, ta bort kärnhuset och strimla den fint. Skala och hacka löken. Fräs paprika och lök på svag värme i litet matfett tills de mjuknat men inte tagit färg.

Gör såsen. Fräs samman matfett och mjöl. Späd med mjölken litet i sänder till en slät, jämn sås. Låt den koka ca 5 minuter. Smaksätt med salt, kryddörter och persilja. Rör ned ägg, ost och gräddfil. Såsen får inte koka efter detta.

Blanda nudlar, paprika och lök och häll blandningen i en ugnssäker form. Häll ostsåsen över. Strö ev litet paprika på ytan. Grädda rätten i ugn vid 200° ca 20 minuter. Öka värmen till 225° och grädda ytterligare ca 5 minuter.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att grädda


Enklare:
Uteslut såsen. Häll i stället över en äggstanning gjord på 3 ägg, 3 dl mjölk och 3 dl riven stark ost. Krydda med kryddörter som oregano, basilika, salvia eller rosmarin. I övrigt som i vårt recept men beräkna tiden till ca 35 minuter i ugnen vid 175 - 200°.

Snabbare:
Gör som i ursprungsreceptet. Servera nudlarna varma med såsen separat. Uteslut ägget i såsen och bjud osten till eller rör ned den i såsen. Den får då bara sjuda upp och sjuda tills osten precis smält.

Festligare:
Gör som i vårt recept men blanda i 300 g färska, rensade räkor eller 1 burk (250 g) väl avrunna musslor. Öka till 2 ägg.

Kom ihåg:
Olika typer av pasta har olika koktid. Var därför noga med att följa anvisningen på förpackningen. Om pastan får koka för länge blir den klistrig.

Färsk paprika har en mild och fin smak i sig, men kom ihåg att kärnorna har en mycket bitter smak. Var därför noga med att ta bort dem när du ansar färsk paprika.

Paprika är mycket rik på både A- och C-vitamin och därför nyttig. Lägg gärna några strimlor färsk paprika på smörgåsen.

Tips och idéer:
Om formen som du gräddar en pudding eller gratäng i får mörka, fula kanter kan du gnida den med litet salt innan du diskar den.

Torkade kryddörter ska alltid förvaras svalt och mörkt och absolut inte ovanför spisen i köket. Då förlorar de både arom, smak och färg. Efter en tid smakar de mer hö än kryddor, eftersom de fina smakämnena avdunstar i värme.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar