söndag 21 juli 2013

Dagens recept: Kreolsk köttfärs i ugn

DAGENS RECEPT 13-07-21

KREOLSK KÖTTFÄRS I UGN

Också den enklaste köttfärs i ugn kan bli så mycket bättre och godare om den serveras med en mustig sås. Här gör vi den på kreolskt vis med paprika, tomat och champinjoner eller annan svamp. Färsen kan också fyllas med kokta grönsaker.

5 - 6 portioner

600 g nötfärs
100 g fläskfärs
3 medelstora kokta kalla potatisar
1½ tsk salt
2 krm vitpeppar
1 krm kryddpeppar
2 msk råriven gul lök
2 ägg
3 dl mjölk

Sås:
1 grön paprika
1 gul lök
100 g champinjoner, färska skivade
2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
2 dl tomatjuice
2 dl buljong
2 dl steksky
1 msk tomatpuré
(salt, vitpeppar)

Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna.


Blanda färserna i en skål. Mosa potatisen och blanda ned den. Tillsätt salt, kryddor och lök och arbeta färsen. Tillsätt äggen, ett i sänder, och späd med mjölk till en slät, smidig färs. Forma färsen till en längd och lägg den på ett smort, ugnssäkert fat.

Stek färsen i ugn vid 175° ca 1 timme. Späd inte, men ös färsen då och då med skyn.

Gör såsen. Skölj och strimla paprikan fint. Skala och hacka löken. Fräs champinjoner, lök och paprika i matfett i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Dofta över mjölet. Späd med tomatjuice och buljong. Låt såsen koka ca 5 minuter.

Späd med litet vatten i formen när färsen är färdig. Sila ev skyn.

Tillsätt skyn och smaksätt med tomatpuré, salt och peppar. Servera färsen med såsen, kokt ris, nudlar, potatis och en tomatsallad.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att ugnssteka


Enklare:
Gör en sås på en burk skalade tomater i bitar. Koka ihop den och smaksätt med lökpulver och sellerisalt. Tillsätt 1 liten burk skivade, smörfrästa champinjoner som du först fräser upp.

Billigare:
Använd vanlig blandfärs som du ofta kan köpa till specialpris. Gör en sås som ovan, uteslut champinjonerna men tillsätt gärna 1 dl rårivna morötter i såsen innan du serverar den. Litet finhackad persilja är också gott.

Festligare:
Gör en fin färs på lika delar nötfärs, kalvfärs och fläskfärs. Tillsätt 100 g finhackade färska champinjoner i färsen och gärna 1 dl finhackad färsk paprika. Grädda färsen som i vårt recept. Gör såsen. Blanda gärna 1 dl finhackade färska tomater (2 medelstora) i såsen precis när den ska serveras. Det ger en frisk, god brytning. Smaksätt ev med litet Worcestershiresås.

Kom ihåg:
Det är skillnad på köttfärs och köttfärs. Oftast är det en blandning av nötfärs och fläskfärs. I norr vill man ha mer nötfärs och i södra Sverige mer fläskfärs. Ju fetare färsen är, desto odrygare blir den då mycket fett kryper ut under stekningen. Är färsen mycket mager avger den mycket vatten när man steker. Färs som innehåller mycket bindväv, senor eller brosk krymper mycket och blir torr.

Tips och idéer:
Köttfärs hör till våra ömtåligaste färskvaror. Förvara därför alltid köttfärs i kylskåp och tillaga den alltid samma dag du köpt den. Låt inte köttfärs ligga i bakluckan på en varm bil när du kör till landet utan förvara den i kylväska eller kylbag. Låt den inte heller stå i en kasse i omklädningsrummet på arbetsplatsen, om du handlat på lunchrasten, utan försök hitta en kall plats att lägga den på.

Frys in:
Det går utmärkt att frysa in köttfärsrätter såväl som rå färs. Det kan vara mycket praktiskt att laga till färsen i god tid och sedan bara värma den när den ska serveras. Man kan också bara blanda färsen till vårt recept, frysa den och tillaga den senare. Förvaringstid för rå färs 3 - 4 månader, för tillagad ca 6 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar