DAGENS RECEPT 13-07-22
SENAPSGRAVAD STRÖMMING
Det är märkligt hur många goda, annorlunda rätter man kan skapa av vår vanligaste fisk - strömming. Att den dessutom är billig gör att den borde användas betydligt oftare i hushållet - bättre husmanskost finns knappast.
4 portioner
1 kg orensad strömming
eller 600 g rensad strömming
10 hela vitpepparkorn
6 dl vatten
1 1/4 dl ättiksprit
1 söndersmulad lagerblad
1 msk salt
Senapssås:
2 dl gräddfil eller crème fraîche
4 msk senap
1 msk vinäger
1 dl finklippt dill
(1 msk riven rå lök)
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
1½ sats av såsen.
Rensa strömmingen om den är orensad. Skölj den rensade strömmingen snabbt. Dra försiktigt bort skinnet från strömmingen och dela filéerna mitt itu på längden.
Stöt pepparkornen grovt. Blanda samman vatten, pepparkorn, ättiksprit, lagerblad och salt. Lägg strömmingen i denna lag och låt den ligga minst 5 timmar eller tills den är ljus, nästan vit, till färgen. Ta upp den och låt den rinna av.
Blanda samman senapssåsen. Lägg strömmingen i en burk eller skål och häll över såsen. Låt rätten stå i kylskåp eller på annat kallt ställe 1 - 2 dygn. Strömmingen håller sig ca 1 vecka om den förvaras kallt.
Gott att servera med nykokt färskpotatis eller kokt skalpotatis, mörkt grovt bröd och smör.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 4 - 5 timmar att förgrava
1 - 2 dygn i kylskåp
Annorlunda:
Koka upp ättikslagen först. Häll den avsvalnad över de rensade strömmingsfiléerna i en kruka. Låt stå på kall plats. Blanda samman en stark senapssås på skånsk senap med hela korn.
Beräkna
1 dl senap
1 dl olja
1 msk ättiksprit
1 msk finhackad rödlök
1 msk hela senapskorn
1 msk socker
2 tsk salt
1 dl gräddfil
Ta upp strömmingen försiktigt. Låt den rinna av väl, gärna i en sil. Lägg strömmingen i en kruka. Häll över såsen och låt stå 1 dygn eller längre. Servera som i receptet.
Kom ihåg:
Enbär är en utmärkt krydda till strömming både till marinerad, kokt eller inlagd.
Det är gott att fylla strömmingsflundror med en blandning av finhackad dill, persilja och gräslök eller rödlök. Du kan också fylla dem med en blandning av senap, rårivna morötter och finhackad persilja.
Tips och idéer:
Förutom vanlig, färdigblandad senap förekommer också både senapspulver och senapsfrön. Pulvret har en mycket stark smak och är basråvaran i färdig senap. Denna har både olika styrka och sockerhalt. Använd gärna osötad senap i matlagningen.
Av senapsfrön är de gula och de mörka - bruna till svartbruna - de vanligaste. När man krossar eller stöter dem med vatten (som till skånsk senap) avger de sina aromämnen.
Frys in:
Nyfångad färsk strömming kan frysas för kortare tid. Rensa och filéa strömmingen. Lägg den på ett skärbräde och ställ in det i frysen. Ta ut det när strömmingen är stelfrusen. Förpacka väl i tättslutande emballage och lägg tillbaka i frysen. Förvaringstid 1 - 3 månader.
SENAPSGRAVAD STRÖMMING
Det är märkligt hur många goda, annorlunda rätter man kan skapa av vår vanligaste fisk - strömming. Att den dessutom är billig gör att den borde användas betydligt oftare i hushållet - bättre husmanskost finns knappast.
4 portioner
1 kg orensad strömming
eller 600 g rensad strömming
10 hela vitpepparkorn
6 dl vatten
1 1/4 dl ättiksprit
1 söndersmulad lagerblad
1 msk salt
Senapssås:
2 dl gräddfil eller crème fraîche
4 msk senap
1 msk vinäger
1 dl finklippt dill
(1 msk riven rå lök)
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
1½ sats av såsen.
Rensa strömmingen om den är orensad. Skölj den rensade strömmingen snabbt. Dra försiktigt bort skinnet från strömmingen och dela filéerna mitt itu på längden.
Stöt pepparkornen grovt. Blanda samman vatten, pepparkorn, ättiksprit, lagerblad och salt. Lägg strömmingen i denna lag och låt den ligga minst 5 timmar eller tills den är ljus, nästan vit, till färgen. Ta upp den och låt den rinna av.
Blanda samman senapssåsen. Lägg strömmingen i en burk eller skål och häll över såsen. Låt rätten stå i kylskåp eller på annat kallt ställe 1 - 2 dygn. Strömmingen håller sig ca 1 vecka om den förvaras kallt.
Gott att servera med nykokt färskpotatis eller kokt skalpotatis, mörkt grovt bröd och smör.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 4 - 5 timmar att förgrava
1 - 2 dygn i kylskåp
Annorlunda:
Koka upp ättikslagen först. Häll den avsvalnad över de rensade strömmingsfiléerna i en kruka. Låt stå på kall plats. Blanda samman en stark senapssås på skånsk senap med hela korn.
Beräkna
1 dl senap
1 dl olja
1 msk ättiksprit
1 msk finhackad rödlök
1 msk hela senapskorn
1 msk socker
2 tsk salt
1 dl gräddfil
Ta upp strömmingen försiktigt. Låt den rinna av väl, gärna i en sil. Lägg strömmingen i en kruka. Häll över såsen och låt stå 1 dygn eller längre. Servera som i receptet.
Kom ihåg:
Enbär är en utmärkt krydda till strömming både till marinerad, kokt eller inlagd.
Det är gott att fylla strömmingsflundror med en blandning av finhackad dill, persilja och gräslök eller rödlök. Du kan också fylla dem med en blandning av senap, rårivna morötter och finhackad persilja.
Tips och idéer:
Förutom vanlig, färdigblandad senap förekommer också både senapspulver och senapsfrön. Pulvret har en mycket stark smak och är basråvaran i färdig senap. Denna har både olika styrka och sockerhalt. Använd gärna osötad senap i matlagningen.
Av senapsfrön är de gula och de mörka - bruna till svartbruna - de vanligaste. När man krossar eller stöter dem med vatten (som till skånsk senap) avger de sina aromämnen.
Frys in:
Nyfångad färsk strömming kan frysas för kortare tid. Rensa och filéa strömmingen. Lägg den på ett skärbräde och ställ in det i frysen. Ta ut det när strömmingen är stelfrusen. Förpacka väl i tättslutande emballage och lägg tillbaka i frysen. Förvaringstid 1 - 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar