torsdag 13 juni 2013

En kvartett korvgrytor

EN KVARTETT KORVGRYTOR


KORVGRYTA MED GURKA

4 personer

2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
15 g smör eller margarin
1 burk krossade tomater, ca 400 g
300 - 400 g falukorv eller grillkorv
½ gurka, ca 250 g
eller 1 liten squash
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
½ dl finhackad persilja
ev 1 msk färsk, hackad citronmeliss
eller 1 tsk torkad citronmeliss


Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöksklyftan. Fräs lök och vitlök i fettet tills löken mjuknat. Häll i burktomaterna och låt blandningen koka upp. Dra skinnet av falukorven och skär den i tärningar (eller skiva grillkorven).

Skär gurkan eller squashen i tärningar. Blanda ned korv och gurka eller squash i tomatsåsen. Salta och peppra och låt grytan koka på svag värme under lock ca 5 minuter. Strö över persilja och citronmeliss.

Servera med enbart bröd eller med makaroner och sallad.



KORVRÄTT PÅ TRE BURKAR

4 personer

1 burk vita bönor i tomatsås, 400 g
1 burk grytgrönsaker, ca 800 g
1 burk varmkorv, ca 400 g
eller 300 - 400 g falukorv eller wienerkorv


Blanda samman bönor och grytgrönsaker i en gryta. Låt alltsammans koka upp under försiktig omrörning.

Skär varje burkkorv i två till tre bitar eller dra skinnet av falukorven och skär den i skivor. Dela wienerkorven mitt itu. Lägg korven i grytan och låt allt värmas under lock på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Servera grytan med brytbröd och sallad.



KORVGRYTA MED TOMAT

4 personer

400 g falukorv
4 - 5 tomater
1 dl finhackad persilja
½ dl finhackad gräslök

Sås:
½ dl vispgrädde
1½ dl tärningsbuljong
1 msk senap
1 msk chilisås eller tomatketchup


Dra skinnet av korven och skär den i skivor. Skiva tomaterna. Varva korv, tomatskivor och kryddgrönt i en stekpanna eller gryta. Blanda samman grädde, buljong, senap och chilisås. Häll blandningen över ingredienserna i pannan. Låt alltsammans värmas på svag värme under lock, ca 10 minuter.

Servera med kokt potatis eller pasta och grönsallad.



KORVGRYTA MED GRÖNSAKSFRÄS

4 personer

300 g falukorv
1 purjolök
2 paprikor
1 burk böngroddar, ca 400 g
ca 1 msk olja

Sås:
2 msk kinesisk soya
½ dl vatten
1 msk vinäger
½ tsk salt
1 tsk arrowrot eller potatismjöl


Dra skinnet av korven och skär den i smala strimlor.

Ansa och skiva purjolöken. Kärna ur, skölj och strimla paprikorna. Spola av böngroddarna med kallt vatten och låt dem rinna av väl. Hetta upp en stor stekpanna eller gryta, tillsätt oljan och lägg i grönsakerna. Låt dem steka under omrörning ca 3 minuter. Blanda ned korven.

Rör samman såsen och häll den under omrörning över ingredienserna i grytan. Låt alltsammans koka någon minut.

Servera med kokt ris eller makaroner och ev grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar