måndag 10 juni 2013

Dagens recept: Timjankryddad köttfärs

DAGENS RECEPT 13-06-10

TIMJANKRYDDAD KÖTTFÄRS

Det bästa med köttfärs är att den är så lätt att variera och att den fortfarande är relativt billig - bra vardagsmat alltså till rimligt pris. Här kryddar vi upp färsen med timjan och ger den mild leversmak med litet pastej.

4 - 5 portioner

300 g nötfärs
100 g fläskfärs
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 krm timjan
1 ägg
2 msk potatismjöl
200 g mjuk leverpastej
2 dl kaffegrädde
ev 1 krossad vitlöksklyfta

ev buljong eller grädde


Blanda färsen i en skål. Tillsätt salt, vitpeppar och timjan. Vispa lätt upp ägget och rör ned det tillsammans med potatismjölet. Tillsätt leverpastejen och arbeta färsen smidig med en träsked. Späd med grädden under tiden. Rör ev ned vitlök.

Forma färsen till en avlång köttfärslimpa och lägg den på smort, ugnssäkert fat. Släta till den på ytan med en palettspade = liten stekspade. Stek färsen i ugn vid 175° ca 35 minuter. Höj värmen till 200° och stek färsen ytterligare ca 10 minuter eller tills den verkar genomstekt och har fått fin färg. Vispa ur fatet med litet buljong eller grädde, om du vill.

Bjud färsen med nykokt färskpotatis eller helstekt kokt färskpotatis överströdd med hackad persilja. Bjud en grönsallad med gurka till eller enbart inlagd gurka.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att ugnssteka


Billigare:
Minska mängden färs till 300 g totalt och använd endast 100 g leverpastej. Dryga ut färsen med 1 dl vitt ströbröd som fått svälla i 1½ dl mjölk. Uteslut grädden och späd med ytterligare ½ - 1 dl mjölk. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Smaksätt färsen med 1 msk finhackad kapris, 2 msk senap och 4 msk finklippt gräslök. Rör ned 2 dl mycket fint hackade, inlagda rödbetor. Färsen blir rödaktig men mycket saftig och god. Späd den och följ i övrigt vårt recept. Grädda färsen i form, gräddningstid ca 50 minuter. Servera den med stekt färskpotatis i skivor överströdda med litet salladskryddor. Du kan också bjuda färsen med råa äggulor i sitt skal. Sätt fram saltkvarn och pepparkvarn.

Kom ihåg:
Det är viktigt att du arbetar en färs lagom, d v s inte för litet - då blir den grynig. Men inte heller för mycket, då blir den hård och seg och fettet kryper ut och sätter sig på kanten av skålen. Färsen ska vara smidig och alla ingredienser väl blandade. Om du är tveksam kan du snabbt steka en liten provköttbulle i stekpannan ovanpå spisen. Då kan du dessutom pröva smaksättningen - kanske du vill ha mer kryddor.

Tips och idéer:
Om du vill ha den här färsen mer snabbgjord kan du forma den till biffar och steka ovanpå spisen i stekpanna. Biffarna kan bli något torrare då mer vätska hinner dunsta under stekningen. Vispa därför ur stekpannan med litet buljong eller grädde. Låt skyn koka ihop och smaksätt den väl. Häll den över biffarna.

Frys in:
Köttfärsrätter av olika slag går fint att frysa. Låt dem bli ordentligt kalla. Förpacka sedan i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar