DAGENS RECEPT 13-06-09
FIN POTATIS- OCH LÖKSOPPA
Den här soppan kan du servera antingen varm eller kall. Den har fin smak av lök. Vattenkrasse eller vanlig kryddkrasse gör den extra spännande.
4 portioner
6 vinterpotatisar
3 purjolökar
1 bit rotselleri
eller 2 stjälkar bladselleri
2 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
1 1/4 l buljong
ev salt, svartpeppar
2 krm timjan
1 dl finstrimlad vattenkrasse
eller 3 msk klippt kryddkrasse
3 msk hackad gräslök
1 dl crème fraîche
Skala och skiva potatisen. Skölj och strimla purjolöken. Skala och strimla sellerit. Fräs matfettet i en rymlig kastrull, tillsätt potatis, purjo och selleri och låt allt fräsa en kort stund. Dofta över mjölet och späd med buljong. Låt allt koka under lock till dess att både potatis, purjolök och selleri är mjuka.
Vispa då soppan kraftigt eller kör den i en mixer, litet i sänder. Smaksätt med kryddor och tillsätt det gröna. Rör till sist ned crème fraîche.
Servera soppan genast eller låt den bli alldeles kall och servera den då. Garnera gärna med något grönt.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Enklare:
Du kan utesluta mjölet ch enbart använda potatis och lök. Soppan blir dock inte fullt så krämig. Du kan också byta ut crème fraîche mot gräddfil. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Bjud soppan med klickar av crème fraîche smaksatt med löjrom, räkor eller delade musslor. Strö gräslök eller rikligt med klippt dill över vid serveringen. Bjud soppan med små kex, oststänger eller ostsmörgåsar, gärna gratinerade. Soppan blir en hel rätt och är både fin och festlig bjudmat.
Kom ihåg:
Den gamla potatisen passar utmärkt till soppa. Den har blivit torrare under lagringen, kokar lätt sönder och gör soppan simmig. Magnum Bonum är en lämplig sort.
Du kan låta en vitlöksklyfta koka med soppan. Trä upp den på en tandpetare så är den lätt att fiska upp när soppan är färdigkokt.
Tips och idéer:
Om du tycker att soppan inte är simmig nog, kan du vispa ned ett par msk potatismospulver elller -flingor i den.
Vispa sönder soppan med en stålvisp, helst en ballongvisp. Då får du bäst resultat, det går snabbt och lätt. Men du måste vispa kraftigt så att potatisen blir riktigt finfördelad.
Frys in:
Den här soppan går fint att frysa in. Tillsätt då inte crème fraîche förrän du värmer soppan. Förpacka väl i burkar av plast eller glas men fyll dem inte mer än till 2/3. Förvaringstid ca 5 månader.
FIN POTATIS- OCH LÖKSOPPA
Den här soppan kan du servera antingen varm eller kall. Den har fin smak av lök. Vattenkrasse eller vanlig kryddkrasse gör den extra spännande.
4 portioner
6 vinterpotatisar
3 purjolökar
1 bit rotselleri
eller 2 stjälkar bladselleri
2 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
1 1/4 l buljong
ev salt, svartpeppar
2 krm timjan
1 dl finstrimlad vattenkrasse
eller 3 msk klippt kryddkrasse
3 msk hackad gräslök
1 dl crème fraîche
Skala och skiva potatisen. Skölj och strimla purjolöken. Skala och strimla sellerit. Fräs matfettet i en rymlig kastrull, tillsätt potatis, purjo och selleri och låt allt fräsa en kort stund. Dofta över mjölet och späd med buljong. Låt allt koka under lock till dess att både potatis, purjolök och selleri är mjuka.
Vispa då soppan kraftigt eller kör den i en mixer, litet i sänder. Smaksätt med kryddor och tillsätt det gröna. Rör till sist ned crème fraîche.
Servera soppan genast eller låt den bli alldeles kall och servera den då. Garnera gärna med något grönt.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Enklare:
Du kan utesluta mjölet ch enbart använda potatis och lök. Soppan blir dock inte fullt så krämig. Du kan också byta ut crème fraîche mot gräddfil. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Bjud soppan med klickar av crème fraîche smaksatt med löjrom, räkor eller delade musslor. Strö gräslök eller rikligt med klippt dill över vid serveringen. Bjud soppan med små kex, oststänger eller ostsmörgåsar, gärna gratinerade. Soppan blir en hel rätt och är både fin och festlig bjudmat.
Kom ihåg:
Den gamla potatisen passar utmärkt till soppa. Den har blivit torrare under lagringen, kokar lätt sönder och gör soppan simmig. Magnum Bonum är en lämplig sort.
Du kan låta en vitlöksklyfta koka med soppan. Trä upp den på en tandpetare så är den lätt att fiska upp när soppan är färdigkokt.
Tips och idéer:
Om du tycker att soppan inte är simmig nog, kan du vispa ned ett par msk potatismospulver elller -flingor i den.
Vispa sönder soppan med en stålvisp, helst en ballongvisp. Då får du bäst resultat, det går snabbt och lätt. Men du måste vispa kraftigt så att potatisen blir riktigt finfördelad.
Frys in:
Den här soppan går fint att frysa in. Tillsätt då inte crème fraîche förrän du värmer soppan. Förpacka väl i burkar av plast eller glas men fyll dem inte mer än till 2/3. Förvaringstid ca 5 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar