DAGENS RECEPT 13-06-03
MUSTIGA GRILLSPETT
När sommaren kommer längtar man kanske mer än någon gång annars efter grillad mat. Det är både bekvämt och trevligt att laga mat ute - och tillsammans! Här är några grillspett med marinerat fläskkött, väl värda att pröva.
4 - 5 portioner
Ca 600 g fläskkött utan ben,
t ex mager bog eller skinka
Marinad:
½ dl soya
½ dl pressad citronsaft
1 msk farin
1 tsk curry eller paprikapulver
3 msk matolja
2 msk hackad rödlök eller gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
Putsa köttet och skär det i stora tärningar. Blanda samman alla ingredienserna till marinaden. Häll den över köttet i en skål. Låt köttet stå i rumstemperatur minst 4 timmar, gärna längre. Ta upp köttet och trä upp tärningarna på grillspett av metall eller på blomsterpinnar.
Gör i ordning grillen. Grilla köttet ca 20 minuter sammanlagt. Vänd spetten då och då under grillningen. Pensla med den marinad som blir över. Om du vill ha köttet rosa inuti kan det räcka att du grillar det ca 15 minuter. Grillningstiden beror också på hur stora tärningar du har skurit köttet i och hur mört det är.
Servera spetten med gott bröd och en stor bunke sallad. Du kan också bjuda en sås till att doppa köttet i. Rör då samman 2 dl gräddfil med 1 tsk currypulver, 1 msk farin eller honung, 1 msk tomatpuré och ½ dl soya. Såsen blir sötaktig men den har stark, god smak.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 4 timmar att marinera
Ca 20 minuter att grilla
Festligare:
Betydligt dyrare blir det om du använder fläskfilé till rätten, men den är ju alltid mör. Till festligare tillfällen kanske du vill pröva det. Du kan ofta köpa fläskfilé till specialpris. Filé behöver du bara grilla sammanlagt ca 12 minuter. Trä upp filébitarna varvvis med små fasta, hela champinjoner på spetten efter marineringen. Grilla. Bjud dem sedan med t ex chutney eller med citron i klyftor att pressa över köttet. Du kan krydda marinaden med salvia, dragon eller basilika i stället för curry om du vill. Grilla gärna små tomater bredvid köttet och bjud dem till.
Kom ihåg:
Vårt recept är ursprungligen från Indonesien, där man uppskattar starka kryddor och också socker. Vi har försvenskat receptet något utan att för den skull låta det förlora sin ursprungssmak. Det passar bra att laga just på fläskkött. Du kan använda ananasspad i marinaden om du vill. Du kan också trä upp bitar av ananas på spetten varvvis med köttet.
Ju varmare köttet står under marineringen, desto fortare blir köttet mört. Men täck över skålen med en tallrik.
Tips och idéer:
Du kan använda helt vanliga blompinnar av trä som grillspett. De är billiga och trevliga. Du kan spetsa dem något med en kniv i ena änden så går det lättare att trä på köttbitarna. Låt gärna pinnarna ligga i vatten ett par timmar, så bränns de inte så lätt över elden.
MUSTIGA GRILLSPETT
När sommaren kommer längtar man kanske mer än någon gång annars efter grillad mat. Det är både bekvämt och trevligt att laga mat ute - och tillsammans! Här är några grillspett med marinerat fläskkött, väl värda att pröva.
4 - 5 portioner
Ca 600 g fläskkött utan ben,
t ex mager bog eller skinka
Marinad:
½ dl soya
½ dl pressad citronsaft
1 msk farin
1 tsk curry eller paprikapulver
3 msk matolja
2 msk hackad rödlök eller gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
Putsa köttet och skär det i stora tärningar. Blanda samman alla ingredienserna till marinaden. Häll den över köttet i en skål. Låt köttet stå i rumstemperatur minst 4 timmar, gärna längre. Ta upp köttet och trä upp tärningarna på grillspett av metall eller på blomsterpinnar.
Gör i ordning grillen. Grilla köttet ca 20 minuter sammanlagt. Vänd spetten då och då under grillningen. Pensla med den marinad som blir över. Om du vill ha köttet rosa inuti kan det räcka att du grillar det ca 15 minuter. Grillningstiden beror också på hur stora tärningar du har skurit köttet i och hur mört det är.
Servera spetten med gott bröd och en stor bunke sallad. Du kan också bjuda en sås till att doppa köttet i. Rör då samman 2 dl gräddfil med 1 tsk currypulver, 1 msk farin eller honung, 1 msk tomatpuré och ½ dl soya. Såsen blir sötaktig men den har stark, god smak.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 4 timmar att marinera
Ca 20 minuter att grilla
Festligare:
Betydligt dyrare blir det om du använder fläskfilé till rätten, men den är ju alltid mör. Till festligare tillfällen kanske du vill pröva det. Du kan ofta köpa fläskfilé till specialpris. Filé behöver du bara grilla sammanlagt ca 12 minuter. Trä upp filébitarna varvvis med små fasta, hela champinjoner på spetten efter marineringen. Grilla. Bjud dem sedan med t ex chutney eller med citron i klyftor att pressa över köttet. Du kan krydda marinaden med salvia, dragon eller basilika i stället för curry om du vill. Grilla gärna små tomater bredvid köttet och bjud dem till.
Kom ihåg:
Vårt recept är ursprungligen från Indonesien, där man uppskattar starka kryddor och också socker. Vi har försvenskat receptet något utan att för den skull låta det förlora sin ursprungssmak. Det passar bra att laga just på fläskkött. Du kan använda ananasspad i marinaden om du vill. Du kan också trä upp bitar av ananas på spetten varvvis med köttet.
Ju varmare köttet står under marineringen, desto fortare blir köttet mört. Men täck över skålen med en tallrik.
Tips och idéer:
Du kan använda helt vanliga blompinnar av trä som grillspett. De är billiga och trevliga. Du kan spetsa dem något med en kniv i ena änden så går det lättare att trä på köttbitarna. Låt gärna pinnarna ligga i vatten ett par timmar, så bränns de inte så lätt över elden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar