DAGENS RECEPT 13-06-01
KRYDDKOKTA PERSIKOR
Nu kommer snart den härliga tid då vi kan köpa färska persikor till hyfsat pris - importerade visserligen, men goda. Vill du, så kan du spara några för kommande behov. Koka in dem med kryddor.
2 kg persikor, jämna och fasta
ca 9 dl socker
4 dl vatten
några bitar hel kanel
några bitar hel ingefära
1 tsk hela nejlikor
Skölj persikorna. Skär ett kryss i ena änden av dem. Doppa dem i hett vatten, låt dem svalna och skala dem.
Koka upp socker, vatten och kryddor och låt lagen koka minst 10 minuter. Lägg i persikorna och låt dem långsamt koka mjuka på svag värme utan lock. De ska "fyllas" med lag. Ta efter hand upp persikorna. Lägg dem på väl rengjorda varma burkar. Sila lagen och häll över den. Förslut burkarna. Förvara kallt och mörkt.
OBS! Om du inte har bra förvaringsutrymme måste du tillsätta ca 2 krm natriumbenzoat.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Annorlunda:
En annorlunda men lika god konserv kan du göra av persikor genom att koka in dem som syltade tomater med ättika och kryddor. Gör då en lag av ca 8 dl socker, 2½ dl ättiksprit och 3 dl vatten. Använd våra kryddor men tillsätt också några hela kryddpepparkorn och gärna litet muskotblomma. Koka upp lagen och låt den koka tills den är simmig. Förbered persikorna som i vårt recept. Lägg ned dem i lagen och låt dem långsamt koka mjuka. Lägg persikorna i burkar. Koka samman lagen och häll den över. Låt det hela stå 2 dagar. Koka upp lagen på nytt. Häll den över. Förvara svalt och mörkt.
Också här gäller att du måste tillsätta ca 2 krm natriumbenzoat om du har dåliga förvaringsutrymmen.
Kom ihåg:
Välj så jämnstora, fasta persikor som möjligt. Om de är ojämna i storlek kräver de olika koktid, och det kan vara svårt att passa dem så att de blir lagom kokta. Om persikorna är mycket mogna kokar de sönder på ytan, lagen blir grumlig och de håller sig sämre.
Var noga med att sockret har smält innan du lägger ned persikorna.
Knyt gärna in kryddorna i en bit gasväv, så är det lättare att fiska upp dem efteråt.
Tips och idéer:
Du ska alltid fylla varma, nykokta konserver på varma, torra burkar. Du kan rengöra burkarna och låta dem stå antingen i ugnen eller i värmeskåp tills de ska användas. Ställ dem gärna på en dubbelvikt handduk medan du fyller på sylten eller konserven. Torka av kanterna på burkarna innan du försluter dem.
KRYDDKOKTA PERSIKOR
Nu kommer snart den härliga tid då vi kan köpa färska persikor till hyfsat pris - importerade visserligen, men goda. Vill du, så kan du spara några för kommande behov. Koka in dem med kryddor.
2 kg persikor, jämna och fasta
ca 9 dl socker
4 dl vatten
några bitar hel kanel
några bitar hel ingefära
1 tsk hela nejlikor
Skölj persikorna. Skär ett kryss i ena änden av dem. Doppa dem i hett vatten, låt dem svalna och skala dem.
Koka upp socker, vatten och kryddor och låt lagen koka minst 10 minuter. Lägg i persikorna och låt dem långsamt koka mjuka på svag värme utan lock. De ska "fyllas" med lag. Ta efter hand upp persikorna. Lägg dem på väl rengjorda varma burkar. Sila lagen och häll över den. Förslut burkarna. Förvara kallt och mörkt.
OBS! Om du inte har bra förvaringsutrymme måste du tillsätta ca 2 krm natriumbenzoat.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Annorlunda:
En annorlunda men lika god konserv kan du göra av persikor genom att koka in dem som syltade tomater med ättika och kryddor. Gör då en lag av ca 8 dl socker, 2½ dl ättiksprit och 3 dl vatten. Använd våra kryddor men tillsätt också några hela kryddpepparkorn och gärna litet muskotblomma. Koka upp lagen och låt den koka tills den är simmig. Förbered persikorna som i vårt recept. Lägg ned dem i lagen och låt dem långsamt koka mjuka. Lägg persikorna i burkar. Koka samman lagen och häll den över. Låt det hela stå 2 dagar. Koka upp lagen på nytt. Häll den över. Förvara svalt och mörkt.
Också här gäller att du måste tillsätta ca 2 krm natriumbenzoat om du har dåliga förvaringsutrymmen.
Kom ihåg:
Välj så jämnstora, fasta persikor som möjligt. Om de är ojämna i storlek kräver de olika koktid, och det kan vara svårt att passa dem så att de blir lagom kokta. Om persikorna är mycket mogna kokar de sönder på ytan, lagen blir grumlig och de håller sig sämre.
Var noga med att sockret har smält innan du lägger ned persikorna.
Knyt gärna in kryddorna i en bit gasväv, så är det lättare att fiska upp dem efteråt.
Tips och idéer:
Du ska alltid fylla varma, nykokta konserver på varma, torra burkar. Du kan rengöra burkarna och låta dem stå antingen i ugnen eller i värmeskåp tills de ska användas. Ställ dem gärna på en dubbelvikt handduk medan du fyller på sylten eller konserven. Torka av kanterna på burkarna innan du försluter dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar