STROGANOFF-KÖTTBULLAR
Här har du ett recept som är betydligt festligare än de vanliga vardagsköttbullarna. Servera gärna köttbullarna med hemlagat potatismos eller pasta.
4 portioner
Ca 400 g blandfärs
1 stor vitlöksklyfta
1 dl ströbröd
3/4 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
½ tsk timjan
1 - 1½ krm svartpeppar
vetemjöl
3 msk olja
1 gul lök
1 burk koncentrerad buljong
eller 2½ - 3 dl stark tärningsbuljong
2½ - 3 msk tomatpuré
ca 2 dl crème fraîche
ev ½ tsk dillfrön
eller 1 - 2 msk hackad persilja
Blanda ströbröd och mjölk. Låt det stå 10 minuter så att ströbrödet sväller. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt färs, ägg, salt, timjan och peppar. Rör ihop ingredienserna väl. Gör små bullar av färsen och vänd dem i mjöl.
Värm upp olja i en stekpanna och bryn köttbullarna så att de blir gyllenbruna. Skala och hacka löken under tiden. Fräs den tillsammans med köttbullarna någon minut. Häll försiktigt på tomatpurén och buljongen. Låt alltihop småsjuda 10 - 15 minuter. Blanda ned crème fraîche och dillfrön eller persilja. Rör tills såsen är jämn.
Servera med hemlagat potatismos eller varför inte litet färsk pasta för att göra anrättningen extra festlig.
Här har du ett recept som är betydligt festligare än de vanliga vardagsköttbullarna. Servera gärna köttbullarna med hemlagat potatismos eller pasta.
4 portioner
Ca 400 g blandfärs
1 stor vitlöksklyfta
1 dl ströbröd
3/4 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
½ tsk timjan
1 - 1½ krm svartpeppar
vetemjöl
3 msk olja
1 gul lök
1 burk koncentrerad buljong
eller 2½ - 3 dl stark tärningsbuljong
2½ - 3 msk tomatpuré
ca 2 dl crème fraîche
ev ½ tsk dillfrön
eller 1 - 2 msk hackad persilja
Blanda ströbröd och mjölk. Låt det stå 10 minuter så att ströbrödet sväller. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt färs, ägg, salt, timjan och peppar. Rör ihop ingredienserna väl. Gör små bullar av färsen och vänd dem i mjöl.
Värm upp olja i en stekpanna och bryn köttbullarna så att de blir gyllenbruna. Skala och hacka löken under tiden. Fräs den tillsammans med köttbullarna någon minut. Häll försiktigt på tomatpurén och buljongen. Låt alltihop småsjuda 10 - 15 minuter. Blanda ned crème fraîche och dillfrön eller persilja. Rör tills såsen är jämn.
Servera med hemlagat potatismos eller varför inte litet färsk pasta för att göra anrättningen extra festlig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar