söndag 12 maj 2013

Saffranskyckling i lergryta

SAFFRANSKYCKLING I LERGRYTA

Njut av kyckling med saffranssky och härliga grönsaker. Att laga i lergryta är mycket praktiskt och ger dessutom en kalorisnål rätt. Kom ihåg att om du sätter in lergrytan i kall ugn får du lägga till den tid det tar för ugnen att bli varm när du lagar rätten.

4 portioner

1 kyckling, ca 1 kg
eller 1 kg kycklingdelar
salt, peppar
1 tsk soya
4 små fänkålsstånd eller 2 stora
3 medelstora morötter
2½ dl vatten
1 hönsbuljongtärning
½ krm saffran
100 g djupfryst grön sparris

Garnering:
klippt persilja
dill


Låt lergrytan stå i vattenbad ca 15 minuter.

Skär kycklingen i bitar och gnid in dem med salt och peppar. Pensla med soya. Halvera fänkålen eller skär den i klyftor. Skala morötterna och dela dem på längden i fyra delar.

Lägg kycklingbitarna i den genomfuktade grytan. Häll på ½ dl vatten, lägg på lock och ställ in grytan i 200° varm ugn. Stek kycklingen 20 minuter. Blanda ned fänkål, morötter, resten av vattnet, buljongtärningen och saffran. Fortsätt stekningen 15 minuter. Blanda ned sparrisen och stek ytterligare 15 minuter.

Smaka av spadet och krydda ev mer. Strö klippt persilja över kycklingen och servera den.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar