FISKFILÉER MED KRÄMIG SÅS
Fisk kan varieras på många sätt. Här ugnssteker vi fisken övertäckt med den krämiga såsen och ett lager riven ost.
4 portioner
500 g fiskfilé, t ex rödspätta, sjötunga eller
annan plattfisk
1 dl riven ost till gratineringen
Sås:
1 msk smör eller margarin
1½ msk vetemjöl
2½ dl mjölk
salt, peppar
½ dl crème fraîche
ca 1 dl riven ost
1½ msk färsk eller torkad gräslök
Serveringstips:
Kokt potatis, tomatsallad och resten
av såsen.
Börja med såsen: Smält matfettet i en kastrull och rör ned mjölet. Vispa ned mjölken. Minska värmen och låt såsen småkoka ca 5 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Rör ned crème fraîche och tillsätt ost och gräslök. Värm på svag värme tills osten smält. Ställ kastrullen åt sidan.
Skölj fiskfiléerna, torka dem och lägg dem i en ugnssäker, smord form. Täck varje filé med ett par msk sås och strö över osten. Gratinera fisken ganska högt upp i ugnen i 225° ca 15 minuter.
Fisk kan varieras på många sätt. Här ugnssteker vi fisken övertäckt med den krämiga såsen och ett lager riven ost.
4 portioner
500 g fiskfilé, t ex rödspätta, sjötunga eller
annan plattfisk
1 dl riven ost till gratineringen
Sås:
1 msk smör eller margarin
1½ msk vetemjöl
2½ dl mjölk
salt, peppar
½ dl crème fraîche
ca 1 dl riven ost
1½ msk färsk eller torkad gräslök
Serveringstips:
Kokt potatis, tomatsallad och resten
av såsen.
Börja med såsen: Smält matfettet i en kastrull och rör ned mjölet. Vispa ned mjölken. Minska värmen och låt såsen småkoka ca 5 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Rör ned crème fraîche och tillsätt ost och gräslök. Värm på svag värme tills osten smält. Ställ kastrullen åt sidan.
Skölj fiskfiléerna, torka dem och lägg dem i en ugnssäker, smord form. Täck varje filé med ett par msk sås och strö över osten. Gratinera fisken ganska högt upp i ugnen i 225° ca 15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar