DAGENS RECEPT 13-05-13
MÖRK CHOKLADKAKA
Den här mörka chokladkakan är både läcker och mäktig. Du kan servera den med glass eller vispad grädde eller med färsk frukt eller bär. Den passar lika bra till kaffe som till efterrätt.
1 kaka i en 1½-litersform
4 msk kakao
1 dl vatten
3 msk smör eller margarin
knappt 3 dl socker (225 g)
2 ägg
3½ dl vetemjöl (ca 200 g)
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1½ dl filmjölk eller lättfil
Blanda samman kakao och vatten i en kastrull. Låt det koka upp och ta kastrullen från värmen. Rör samman matfett och socker. Tillsätt äggen. Blanda mjöl, bikarbonat och vaniljsocker. Vispa ned mjölblandningen växelvis med filmjölken i äggblandningen. Tillsätt till sist kakaoblandningen.
Häll smeten i en väl smord mjölad eller bröad form. Grädda kakan i ugn vid 175° ca 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad. Pröva med en gaffel eller sticka, smeten får inte fastna.
Låt kakan svalna i formen ca 10 minuter. Stjälp upp den försiktigt och låt den kallna på galler. Lägg gärna över formen, då behåller kakan sin saftighet.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda
Annorlunda:
Blanda 1 grovt rivet, syrligt äpple i smeten och gärna också ½ dl grovhackad sötmandel.
Festligare:
Grädda kakan i en rund form med släta kanter. Låt kakan svalna och dela den till två bottnar. Gör en smörkräm av 100 g mjukt smör, 100 g florsocker och 1 äggula. Rör allt smidigt. Bred fyllningen mellan bottnarna. Glasera kakan med florsocker, ca 3 dl, utrört med litet hett vatten. Garnera med valnötskärnor. Låt kakan stå helst över natten, då blir den saftigast.
Kom ihåg:
Bikarbonat är ett jäsmedel som verkar bra tillsammans med en sur tillsats som t ex filmjölk. Du kan använda vanlig mjölk i kakan och då byta ut bikarbonaten mot bakpulver. Ta då 2 tsk bakpulver. Saftigast blir kakan med filmjölk.
Tips och idéer:
Det går alltid lättare att få ut kakan ur formen, om du har smort denna ordentligt och bröat eller mjölat den väl. Se till att både matfett och mjöl kommer väl upp på kanterna. Skaka kakan lätt i formen, när du har lossat den efter gräddningen. Lägg ev en fuktig handduk över formen om kakan verkar sitta fast. Då brukar den lossna.
Frys in:
Denna kakan går utmärkt att frysa in. Dela den ev mitt itu. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
MÖRK CHOKLADKAKA
Den här mörka chokladkakan är både läcker och mäktig. Du kan servera den med glass eller vispad grädde eller med färsk frukt eller bär. Den passar lika bra till kaffe som till efterrätt.
1 kaka i en 1½-litersform
4 msk kakao
1 dl vatten
3 msk smör eller margarin
knappt 3 dl socker (225 g)
2 ägg
3½ dl vetemjöl (ca 200 g)
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1½ dl filmjölk eller lättfil
Blanda samman kakao och vatten i en kastrull. Låt det koka upp och ta kastrullen från värmen. Rör samman matfett och socker. Tillsätt äggen. Blanda mjöl, bikarbonat och vaniljsocker. Vispa ned mjölblandningen växelvis med filmjölken i äggblandningen. Tillsätt till sist kakaoblandningen.
Häll smeten i en väl smord mjölad eller bröad form. Grädda kakan i ugn vid 175° ca 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad. Pröva med en gaffel eller sticka, smeten får inte fastna.
Låt kakan svalna i formen ca 10 minuter. Stjälp upp den försiktigt och låt den kallna på galler. Lägg gärna över formen, då behåller kakan sin saftighet.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda
Annorlunda:
Blanda 1 grovt rivet, syrligt äpple i smeten och gärna också ½ dl grovhackad sötmandel.
Festligare:
Grädda kakan i en rund form med släta kanter. Låt kakan svalna och dela den till två bottnar. Gör en smörkräm av 100 g mjukt smör, 100 g florsocker och 1 äggula. Rör allt smidigt. Bred fyllningen mellan bottnarna. Glasera kakan med florsocker, ca 3 dl, utrört med litet hett vatten. Garnera med valnötskärnor. Låt kakan stå helst över natten, då blir den saftigast.
Kom ihåg:
Bikarbonat är ett jäsmedel som verkar bra tillsammans med en sur tillsats som t ex filmjölk. Du kan använda vanlig mjölk i kakan och då byta ut bikarbonaten mot bakpulver. Ta då 2 tsk bakpulver. Saftigast blir kakan med filmjölk.
Tips och idéer:
Det går alltid lättare att få ut kakan ur formen, om du har smort denna ordentligt och bröat eller mjölat den väl. Se till att både matfett och mjöl kommer väl upp på kanterna. Skaka kakan lätt i formen, när du har lossat den efter gräddningen. Lägg ev en fuktig handduk över formen om kakan verkar sitta fast. Då brukar den lossna.
Frys in:
Denna kakan går utmärkt att frysa in. Dela den ev mitt itu. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar