tisdag 14 maj 2013

Dagens recept: Goda mjölkdrinkar

DAGENS RECEPT 13-05-14

GODA MJÖLKDRINKAR

En varm dag smakar det härligt med en läskande mjölkdrink. Du kan laga mjölkdrinkar på vanlig mjölk, lättmjölk eller filmjölk, vilket du tycker bäst om. Lägg gärna en klick vaniljglass överst i glaset, när du serverar dem.

1 drink, ca 3 dl

Apelsindrink:
ca 2½ dl filmjölk
1 dl apelsinjuice
1 msk ljust farinsocker
ev 1 msk vaniljglass eller apelsinglass

Persikodrink:
1 mogen persika
ca 2½ dl vanlig mjölk
1 msk socker
1 krm ingefära
ev 1 msk fruktglass eller vaniljglass

Ananasdrink:
1½ dl krossad ananas eller 1 skiva färsk
1 msk socker
ca 2½ dl lättmjölk eller filmjölk
½ banan
ev 1 msk vaniljglass


Förbered frukten till den mjölkdrink du väljer. Doppa persikan ett ögonblick i hett vatten, snitta skalet och dra av det. Dela persikan och ta bort kärnan.

Om du använder färsk ananas så dela skivan mitt itu. Skala bort det grova skalet och ta också bort en liten bit av det hårda i mitten. Skala bananen.

Blanda så respektive frukt med mjölk och socker - antingen i en mixer eller en skål. Kör eller vispa sönder frukten till en puré. Den blandar sig då fint med mjölken.

Häll upp drycken i höga glas. Lägg gärna på glass eller vispad grädde på toppen. Servera med sugrör eller långskaftad sked.

5 - 10 minuter att tillaga


Variation:
Blanda 1 - 2 dl färska, rensade jordgubbar med 2½ dl vanlig mjölk eller filmjölk. Vispa eller blanda i mixer.

Skala ett moget äpple, skiva det tunt och blanda det i mixer med 2½ dl filmjölk och pressad saft av ½ citron. Smaksätt med litet honung.

Eller blanda 1 dl nyponsoppa med 2½ dl vanlig mjölk och 2 msk vaniljglass.

Kom ihåg:
Filmjölk passar bra att använda till mjölkdrinkar. Syrligheten ger en frisk smak åt drycken och tillsammans med frukt passar just filmjölk utmärkt. Bjud gärna på en mjölkdrink på morgonen innan barnen går till skolan eller låt dem själva blanda sin egen milkshake när de kommer hem.

En mjölkdrink ska aldrig stå länge, det är bäst att servera den så snart den är blandad. Den kan annars lätt skära sig.

Tips och idéer:
Du kan blanda mjölkdrinkar med vanlig saft, hemgjord eller köpesaft.

Du kan använda yoghurt i stället för filmjölk till mjölkdrinkar. Konsistensen blir något tjockare och simmigare.

Det är trevligt att servera mjölkdrinkar ur iskylda glas. Låt dem stå en stund i frysen, så blir de riktigt kalla. Du kan också lägga ett par isbitar i glasen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar