DAGENS RECEPT 13-05-02
FLÄSKKOTLETTER MED STROGANOVSÅS
Kotletter av olika slag blir ofta räddningsplankan i matväg när du har riktigt bråttom. Men försök ändå variera dem så att de blir nya och spännande varje gång du bjuder på kotletter. Här serverar vi dem med en god s k Stroganovsås.
4 portioner
4 jämna fläskkotletter
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm ingefära
Sås:
2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
2 krm salt
1 msk färdigblandad senap
3 msk tomatpuré
2 dl vatten
½ msk potatismjöl
1½ dl gräddfil
Börja med att skala och hacka löken fint. Fräs upp den i matfett i en stekpanna. Låt den sakta eftersteka på svag värme tills den är guldgul och mjuk. Rör ned salt, senap, tomatpuré och vatten. Låt det hela koka ihop något på svag värme. Rör ut potatismjölet i litet kallt vatten och rör ned det. Låt såsen sjuda upp, den får inte koka. Rör till sist ned gräddfilen. Häll upp såsen och håll den varm.
Hetta upp den rena stekpannan och bryn matfettet. Lägg i kotletterna och bryn dem vackert bruna på bägge sidor. Minska värmen och krydda. Låt kotletterna sakta eftersteka några minuter på varje sida. Lägg upp kotletterna på varmt fat. Häll den heta såsen över och servera genast med kokt potatis eller ris, någon kokt grönsak och gärna någon sallad, t ex råkost.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 8 minuter att steka
Ca 10 minuter att laga .
Billigare:
Stek skivor av magert bogfläsk i stället för kotletter. Gör såsen som vi beskrivit, men uteslut gräddfilen och tillsätt i stället ca 1 dl mjölk. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Skär bogfläsk i smala strimlor. Skala och hacka löken som i vårt recept. Fräs upp löken och låt den bli guldgul. Bryn sedan fläskstrimlorna. Tillsätt kryddor, senap, tomatpuré och vatten. Låt det hela sjuda några minuter på svag värme tills såsen kokat in något. Red av med ½ msk potatismjöl och späd med litet kaffegrädde eller gräddfil.
Festligare:
Välj grisfilé till rätten i stället. Fräs 1 finhackad gul lök i matfett. Tillsätt ca 100 g färska champinjoner i skivor och låt dem fräsa med en stund. Tillsätt kryddor och gör en fin sås enligt vårt recept. Späd mot slutet med litet crème fraiche. Bryn grisfilén väl på bägge sidor och låt den steka någon minut. Lägg upp den på varmt fat. Häll såsen över.
Kom ihåg:
Ha aldrig för kraftig värme när du steker kött. Då minskar det i vikt och krymper högst väsentligt. Dessutom blir rostningsprodukterna på ytan hårda och beska och kan t o m vara ohälsosamma. Köttet blir också torrt och tråkigt. Å andra sidan måste du ha en jämn värme så att köttet snabbt blir brynt.
Om du vill variera vårt recept ytterligare kan du tillsätta ungefär 1 tsk grönpeppar till såsen när den är färdig. Det ger en kraftig men god smak.
Om kotletterna eller bogfläsket har mycket synligt fett kvar, så skär bort det efter bryningen och stekningen, helst på tallriken. Låt fettet sitta kvar medan du tillagar köttet. Då behåller köttet lättare sin saftighet.
Tips och idéer:
Du kan minska mängden kött i många recept och i stället öka mängden sås. När matpengarna börjar tryta kan detta vara en god idé. Stroganovsås kan du t ex göra matigare genom att använda tomater på burk, hela eller delade. Låt tomaterna koka ihop tills de är simmiga och red ev av dem med litet potatismjöl. Låt köttet eftersteka några minuter i såsen, så ger det ifrån sig fin köttsmak.
FLÄSKKOTLETTER MED STROGANOVSÅS
Kotletter av olika slag blir ofta räddningsplankan i matväg när du har riktigt bråttom. Men försök ändå variera dem så att de blir nya och spännande varje gång du bjuder på kotletter. Här serverar vi dem med en god s k Stroganovsås.
4 portioner
4 jämna fläskkotletter
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm ingefära
Sås:
2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
2 krm salt
1 msk färdigblandad senap
3 msk tomatpuré
2 dl vatten
½ msk potatismjöl
1½ dl gräddfil
Börja med att skala och hacka löken fint. Fräs upp den i matfett i en stekpanna. Låt den sakta eftersteka på svag värme tills den är guldgul och mjuk. Rör ned salt, senap, tomatpuré och vatten. Låt det hela koka ihop något på svag värme. Rör ut potatismjölet i litet kallt vatten och rör ned det. Låt såsen sjuda upp, den får inte koka. Rör till sist ned gräddfilen. Häll upp såsen och håll den varm.
Hetta upp den rena stekpannan och bryn matfettet. Lägg i kotletterna och bryn dem vackert bruna på bägge sidor. Minska värmen och krydda. Låt kotletterna sakta eftersteka några minuter på varje sida. Lägg upp kotletterna på varmt fat. Häll den heta såsen över och servera genast med kokt potatis eller ris, någon kokt grönsak och gärna någon sallad, t ex råkost.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 8 minuter att steka
Ca 10 minuter att laga .
Billigare:
Stek skivor av magert bogfläsk i stället för kotletter. Gör såsen som vi beskrivit, men uteslut gräddfilen och tillsätt i stället ca 1 dl mjölk. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Skär bogfläsk i smala strimlor. Skala och hacka löken som i vårt recept. Fräs upp löken och låt den bli guldgul. Bryn sedan fläskstrimlorna. Tillsätt kryddor, senap, tomatpuré och vatten. Låt det hela sjuda några minuter på svag värme tills såsen kokat in något. Red av med ½ msk potatismjöl och späd med litet kaffegrädde eller gräddfil.
Festligare:
Välj grisfilé till rätten i stället. Fräs 1 finhackad gul lök i matfett. Tillsätt ca 100 g färska champinjoner i skivor och låt dem fräsa med en stund. Tillsätt kryddor och gör en fin sås enligt vårt recept. Späd mot slutet med litet crème fraiche. Bryn grisfilén väl på bägge sidor och låt den steka någon minut. Lägg upp den på varmt fat. Häll såsen över.
Kom ihåg:
Ha aldrig för kraftig värme när du steker kött. Då minskar det i vikt och krymper högst väsentligt. Dessutom blir rostningsprodukterna på ytan hårda och beska och kan t o m vara ohälsosamma. Köttet blir också torrt och tråkigt. Å andra sidan måste du ha en jämn värme så att köttet snabbt blir brynt.
Om du vill variera vårt recept ytterligare kan du tillsätta ungefär 1 tsk grönpeppar till såsen när den är färdig. Det ger en kraftig men god smak.
Om kotletterna eller bogfläsket har mycket synligt fett kvar, så skär bort det efter bryningen och stekningen, helst på tallriken. Låt fettet sitta kvar medan du tillagar köttet. Då behåller köttet lättare sin saftighet.
Tips och idéer:
Du kan minska mängden kött i många recept och i stället öka mängden sås. När matpengarna börjar tryta kan detta vara en god idé. Stroganovsås kan du t ex göra matigare genom att använda tomater på burk, hela eller delade. Låt tomaterna koka ihop tills de är simmiga och red ev av dem med litet potatismjöl. Låt köttet eftersteka några minuter i såsen, så ger det ifrån sig fin köttsmak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar