söndag 5 maj 2013

Dagens recept: Spenatcrêpes med tomatröra

DAGENS RECEPT 13-05-03

SPENATCRÊPES MED TOMATRÖRA

Pröva någon gång att blanda djupfryst hackad spenat i en fin pannkakssmet. Grädda små pannkakor (crêpes) och fyll dem med t ex tomatröra eller svampstuvning. Gott och ganska billigt.

4 portioner

3 ägg
4 dl mjölk
2½ dl vetemjöl
2 dl kaffegrädde
2 msk potatismjöl
½ tsk salt
1 pkt djupfryst hackad spenat (175 g)

Tomatröra:
1 gul lök
1 msk smör eller margarin
½ tsk salt
2 krm paprikapulver
1 burk hela tomater (ca 400 g)

2 msk smör eller margarin
ev riven ost


Vispa upp äggen med mjölken. Tillsätt vetemjölet på en gång och vispa kraftigt. Tillsätt grädden, potatismjölet och saltet. Vispa smeten slät. Låt den stå en stund. Låt spenaten tina och rinna av väl.

Gör toamtröran. Skala och hacka löken och fräs den mjuk i matfettet i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt salt och paprika. Låt tomaterna rinna av. Dela dem i bitar. Tillsätt dem, utan spad, till röran och låt allt koka ihop en stund.

Blanda den väl avrunna spenaten i pannkakssmeten. Hetta upp en liten pannkakslagg eller stekpanna. Bryn litet av matfettet. Häll i litet smet åt gången och grädda tunna små pannkakor. Fyll pannkakorna med tomatröran, rulla ihop dem och lägg dem på ett fat.

Servera dem genast eller gratinera dem. Strö då riven ost på ytan och gratinera i ugn vid 250° ca 10 minuter.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att tillaga
Ca 10 minuter att gratinera


Billigare:
Gör pannkakssmeten på enbart mjölk - lättmjölk eller vanlig mjölk. Öka då mjölmängden till 3 dl vetemjöl. Behåll potatismjölet. Tillsätt gärna ½ tsk bakpulver.

Festligare:
Fyll de färdiggräddade pannkakorna med en fin stuvning av antingen champinjoner, räkor eller musslor. Krydda den med antingen litet portvin (champinjoner) eller curry (räkor) eller timjan (musslor). Strö över rikligt med grovriven Cheddarost. Gratinera i ugn vid 250° ca 10 minuter eller tills osten smält på ytan och fått lätt färg.

Kom ihåg:
Försök att få pannkakorna så tunna som möjligt. Då blir de sprödast och godast. Du behöver egentligen bara grädda dem på en sida. Lägg dem med den gräddade sidan ned på ett smörpapper på ett galler. Lägg på fyllningen och rulla ihop dem.

Den djupfrysta spenaten måste tina och rinna av väl. Pressa ut vätskan med baksidan av en träsked. Om du har för mycket vätska kvar blir pannkakssmeten för tunn och den blir svår att grädda.

Tips och idéer:
Du kan förbereda den här rätten i god tid, grädda pannkakorna och fylla dem och lägga dem på smort fat. Strö över riven ost. Gratinera sedan strax innan du ska servera rätten. Om rätten är kall måste du öka tiden i ugnen till ca 17 minuter. Detta är bra och bekväm bjudmat.

Frys in:
Det går utmärkt att frysa in crêpes. Grädda dem och gör dem helt färdiga med fyllning. Lägg dem i formar. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar