DAGENS RECEPT 13-05-04
FYLLD AVOCADO
Fylld avocado är en läcker och litet annorlunda inledning till en måltid. Variationsmöjligheterna är många - här har vi valt champinjoner, som med sin fina nötsmak passar utmärkt tillsammans med avocado. Fler förslag får du också.
4 portioner
2 stora eller 4 små avocados
200 g färska champinjoner
saft av ½ citron
krossad svartpeppar
krossad rosépeppar
salladsblad
citronklyftor
Skölj och torka avocadofrukterna. Dela dem och ta bort kärnorna. Lägg halvorna på portionstallrikar eller i skålar. Du kan, om du vill, skära av en liten skiva i botten på varje avocado så står de stadigt.
Borsta och skiva champinjonerna. Fyll avocadohalvorna med den skivade svampen och pressa över litet citronsaft. Strö över peppar. Garnera med fräscha salladsblad och bjud citronklyftor till att pressa över rätten när du äter den.
Ca 10 minuter att tillaga
Variation:
Här är några andra förslag till fyllningar.
Blanda 6 msk keso med 3 msk majonnäs, 1 msk senap, ev litet salt och vitpeppar och någon msk pressad citronsaft. Blanda till sist i ca 200 g rensade räkor. Fyll blandningen i avocadohalvorna och garnera med en fräsch dillkvist.
Eller blanda 1 liten burk tonfisk (ca 185 g) med 2 hårdkokta hackade ägg, 1 msk finhackad ättiksgurka och 4 - 5 msk gräddfil. Smaksätt blandningen med antingen currypulver eller paprikapulver. Fyll avocadohalvorna med blandningen. Du kan också tillsätta 2 - 3 msk hackad gräslök eller mycket fint strimlad purjolök.
Eller gräv ur avocadohalvorna och mosa innanmätet. Blanda det med 1 msk pressad citronsaft, 4 msk gräddfil och 1 msk senap. Smaksätt blandningen med litet svartpeppar eller vitpeppar. Rör ned ca 150 g rökt skinka i små tärningar och 3 msk finhackad färsk gurka. Fyll blandningen i de tomma avocadoskalen. Garnera med en skiva gurka.
Kom ihåg:
Avocadon är ganska mild och neutral i smaken, därför passar det alltid med någon starkt smakande fyllning till den.
Avocadoköttet mörknar snabbt när du delat frukten. Pressa därför över litet citronsaft så behåller den sin fina, ljusa färg.
En mogen avocado ska kännas mjuk och smidig när du försiktigt klämmer på den. Om frukten verkar hård kan du lägga den i en brun papperspåse och låta den ligga i rumstemperatur. Då mognar den på ett par dagar.
Det går lättast att äta avocado med sked. Du gröper ur innanmätet lätt och smidigt med skeden.
Du kan också skiva avocadon och servera fyllningen bredvid. Skär den med en vass kniv och doppa gärna kniven i iskallt vatten, då fastnar inte fruktköttet så lätt på den.
Tips och idéer:
Du kan göra en god dipsås av väl mogen avocado. Gröp ur fruktköttet, mosa det och smaksätt med litet salt och antingen krossad vitlök eller vitlökspulver. Blanda i litet gräddfil till smidig konsistens och tillsätt litet mosad ädelost/grönmögelost. Servera ur skål med t ex råa grönsaker i stavar eller med chips eller små kex att doppa i såsen.
FYLLD AVOCADO
Fylld avocado är en läcker och litet annorlunda inledning till en måltid. Variationsmöjligheterna är många - här har vi valt champinjoner, som med sin fina nötsmak passar utmärkt tillsammans med avocado. Fler förslag får du också.
4 portioner
2 stora eller 4 små avocados
200 g färska champinjoner
saft av ½ citron
krossad svartpeppar
krossad rosépeppar
salladsblad
citronklyftor
Skölj och torka avocadofrukterna. Dela dem och ta bort kärnorna. Lägg halvorna på portionstallrikar eller i skålar. Du kan, om du vill, skära av en liten skiva i botten på varje avocado så står de stadigt.
Borsta och skiva champinjonerna. Fyll avocadohalvorna med den skivade svampen och pressa över litet citronsaft. Strö över peppar. Garnera med fräscha salladsblad och bjud citronklyftor till att pressa över rätten när du äter den.
Ca 10 minuter att tillaga
Variation:
Här är några andra förslag till fyllningar.
Blanda 6 msk keso med 3 msk majonnäs, 1 msk senap, ev litet salt och vitpeppar och någon msk pressad citronsaft. Blanda till sist i ca 200 g rensade räkor. Fyll blandningen i avocadohalvorna och garnera med en fräsch dillkvist.
Eller blanda 1 liten burk tonfisk (ca 185 g) med 2 hårdkokta hackade ägg, 1 msk finhackad ättiksgurka och 4 - 5 msk gräddfil. Smaksätt blandningen med antingen currypulver eller paprikapulver. Fyll avocadohalvorna med blandningen. Du kan också tillsätta 2 - 3 msk hackad gräslök eller mycket fint strimlad purjolök.
Eller gräv ur avocadohalvorna och mosa innanmätet. Blanda det med 1 msk pressad citronsaft, 4 msk gräddfil och 1 msk senap. Smaksätt blandningen med litet svartpeppar eller vitpeppar. Rör ned ca 150 g rökt skinka i små tärningar och 3 msk finhackad färsk gurka. Fyll blandningen i de tomma avocadoskalen. Garnera med en skiva gurka.
Kom ihåg:
Avocadon är ganska mild och neutral i smaken, därför passar det alltid med någon starkt smakande fyllning till den.
Avocadoköttet mörknar snabbt när du delat frukten. Pressa därför över litet citronsaft så behåller den sin fina, ljusa färg.
En mogen avocado ska kännas mjuk och smidig när du försiktigt klämmer på den. Om frukten verkar hård kan du lägga den i en brun papperspåse och låta den ligga i rumstemperatur. Då mognar den på ett par dagar.
Det går lättast att äta avocado med sked. Du gröper ur innanmätet lätt och smidigt med skeden.
Du kan också skiva avocadon och servera fyllningen bredvid. Skär den med en vass kniv och doppa gärna kniven i iskallt vatten, då fastnar inte fruktköttet så lätt på den.
Tips och idéer:
Du kan göra en god dipsås av väl mogen avocado. Gröp ur fruktköttet, mosa det och smaksätt med litet salt och antingen krossad vitlök eller vitlökspulver. Blanda i litet gräddfil till smidig konsistens och tillsätt litet mosad ädelost/grönmögelost. Servera ur skål med t ex råa grönsaker i stavar eller med chips eller små kex att doppa i såsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar