DAGENS RECEPT 13-05-05
RÖKT KORV PÅ ÄPPEL-LÖKBÄDD
Om du kombinerar korv med grönsaker eller rotfrukter och gärna frukt blir det inte svårt att laga både goda, billiga och ganska näringsvettiga måltider. Korv är lättlagad mat och det finns mycket att välja på.
4 portioner
4 gula lökar
4 äpplen
1 msk smör eller margarin
1 tsk timjan
1 dl äppeljuice eller äppelmust
400 - 500 g rökt korv, t ex falukorv, isterband
eller frukostkorv
Skala lök och äpplen. Skär dem i stora klyftor. Fräs upp lök och äpplen var för sig i en stekpanna med litet matfett. Lägg efterhand upp allt i en ugnssäker form. Strö över timjan och häll på äppeljuice eller äppelmust. Grädda i ugn vid 200 grader ca 15 minuter.
Snitta korven på några ställen med vass kniv. Lägg korven på lök-äppelbädden och sätt in i ugnen igen. Fortsätt att grädda ytterligare ca 20 minuter eller tills korven fått fin färg, verkar genomstekt och lök och äpplen är mjuka.
Servera direkt ur formen med kokt potatis och gärna en råkostsallad. Senap är också gott till.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 35 minuter i ugnen
Snabbare:
Laga rätten i en stekpanna med lock ovanpå spisen. Börja med att fräsa lök och äpplen. Ta upp dem. Fräs sedan korven så att den får lätt färg. Du kan, om du vill, skära den i rejäla bitar. Lägg tillbaka lök och äpplen i stekpannan, strö över timjan och späd med äppeljuice eller äppelmust. Lägg på korven och lägg lock på stekpannan. Låt allt småputtra under lock ca 15 minuter eller tills lök och äpplen är mjuka.
Annorlunda:
Strimla fint ½ sellerikål. Fräs upp kålen i litet matfett och ta upp den. Fräs upp lök och äpplen som i vårt recept. Lägg allt i en form och grädda i ugn vid 200 grader ca 15 minuter. Späd då med äppeljuice eller äppelmust, strö över timjan och lägg på korven. I övrigt som i vårt recept. Rätten räcker nu till minst 5 portioner.
Kom ihåg:
Du kan använda purjolök i stället för gul lök till denna rätt. Beräkna 2 - 3 purjolökar till vår sats. Skölj och strimla den fint.
Du kan också lägga förvällda, skivade potatisar i botten på formen. Salta lätt och lägg på lök och äpplen som i vårt recept. Krydda med timjan och späd med antingen äppeljuice eller must eller med ytterst litet vatten. Grädda som i vårt recept. Då blir rätten allt-i-ett, bekvämt och lättlagat.
Äppelmust är framställd av färska äpplen som pressas. Saften får inte jäsa. Äppelmust är en bra måltidsdryck.
Tips och idéer:
Det går fort och lätt att skala lök om du först doppar den i varmt vatten. Då lossnar skalen och dessutom blir lökdoften inte stark.
Om äpplena är tunnskaliga behöver du inte skala dem till den här rätten.
Du kan krydda rätten med några hela nejlikor eller kryddpepparkorn i stället för med timjan. Mejram är också gott.
RÖKT KORV PÅ ÄPPEL-LÖKBÄDD
Om du kombinerar korv med grönsaker eller rotfrukter och gärna frukt blir det inte svårt att laga både goda, billiga och ganska näringsvettiga måltider. Korv är lättlagad mat och det finns mycket att välja på.
4 portioner
4 gula lökar
4 äpplen
1 msk smör eller margarin
1 tsk timjan
1 dl äppeljuice eller äppelmust
400 - 500 g rökt korv, t ex falukorv, isterband
eller frukostkorv
Skala lök och äpplen. Skär dem i stora klyftor. Fräs upp lök och äpplen var för sig i en stekpanna med litet matfett. Lägg efterhand upp allt i en ugnssäker form. Strö över timjan och häll på äppeljuice eller äppelmust. Grädda i ugn vid 200 grader ca 15 minuter.
Snitta korven på några ställen med vass kniv. Lägg korven på lök-äppelbädden och sätt in i ugnen igen. Fortsätt att grädda ytterligare ca 20 minuter eller tills korven fått fin färg, verkar genomstekt och lök och äpplen är mjuka.
Servera direkt ur formen med kokt potatis och gärna en råkostsallad. Senap är också gott till.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 35 minuter i ugnen
Snabbare:
Laga rätten i en stekpanna med lock ovanpå spisen. Börja med att fräsa lök och äpplen. Ta upp dem. Fräs sedan korven så att den får lätt färg. Du kan, om du vill, skära den i rejäla bitar. Lägg tillbaka lök och äpplen i stekpannan, strö över timjan och späd med äppeljuice eller äppelmust. Lägg på korven och lägg lock på stekpannan. Låt allt småputtra under lock ca 15 minuter eller tills lök och äpplen är mjuka.
Annorlunda:
Strimla fint ½ sellerikål. Fräs upp kålen i litet matfett och ta upp den. Fräs upp lök och äpplen som i vårt recept. Lägg allt i en form och grädda i ugn vid 200 grader ca 15 minuter. Späd då med äppeljuice eller äppelmust, strö över timjan och lägg på korven. I övrigt som i vårt recept. Rätten räcker nu till minst 5 portioner.
Kom ihåg:
Du kan använda purjolök i stället för gul lök till denna rätt. Beräkna 2 - 3 purjolökar till vår sats. Skölj och strimla den fint.
Du kan också lägga förvällda, skivade potatisar i botten på formen. Salta lätt och lägg på lök och äpplen som i vårt recept. Krydda med timjan och späd med antingen äppeljuice eller must eller med ytterst litet vatten. Grädda som i vårt recept. Då blir rätten allt-i-ett, bekvämt och lättlagat.
Äppelmust är framställd av färska äpplen som pressas. Saften får inte jäsa. Äppelmust är en bra måltidsdryck.
Tips och idéer:
Det går fort och lätt att skala lök om du först doppar den i varmt vatten. Då lossnar skalen och dessutom blir lökdoften inte stark.
Om äpplena är tunnskaliga behöver du inte skala dem till den här rätten.
Du kan krydda rätten med några hela nejlikor eller kryddpepparkorn i stället för med timjan. Mejram är också gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar