DAGENS RECEPT 13-05-06
SICILIANSKA LAMMKOTLETTER
Efter bryningen beströr du de här lammkotletterna med en blandning av söndersmulat bröd kryddat med vitlök och oregano. Pressa gärna litet citronsaft över. Rätten blir delikat.
4 portioner
8 lammkotletter eller skivad lammbog/bringa
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
2 msk smör eller margarin
4 - 6 msk finsmulat vitt bröd
2 krossade vitlöksklyftor
2 krm oregano
ev pressad citron
Putsa lammkotletterna eller den skivade lammbogen/bringan. Strö över salt och svartpeppar.
Hetta upp fettet i en stekpanna. Lägg i kotletterna och bryn dem väl runt om. Låt dem steka ca 3 minuter på varje sida. Blanda det vita brödet med vitlök och oregano. Strö blandningen över kotletterna på bägge sidor. Brödblandningen fastnar på ytan mycket lätt. Låt kotletterna steka ytterligare ca 1 minut på varje sida.
Ta upp kotletterna och lägg dem på varmt fat. Pressa gärna litet citronsaft i stekpannan och häll sedan detta över köttet.
Gott att servera med nykokt potatis eller kokt ris, gröna bönor eller broccoli och gärna en tomatsallad.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att steka
Enklare:
Gör i stället biffar av lammfärs, som du drygar ut med litet kokt, kall, riven potatis. Krydda dem med vitlök och salt. Bryn dem i matfett i en stekpanna. Strö efter bryningen över samma brödblandning som i vårt recept. Stek dem någon minut ytterligare på varje sida. Lägg upp dem på varmt fat. Pressa citronsaft i stekpannan och späd ev med litet vatten. Häll skyn över och servera.
Annorlunda:
Putsa kotletterna/lammskivorna. Doppa dem i en blandning av 4 msk vetemjöl, 1 tsk senapspulver, 1 tsk salt och 2 krm vitpeppar. Bryn kotletterna som i vårt recept. Låt dem eftersteka. Lägg upp dem på varmt fat. Vispa ur stekpannan med ca 1 dl kaffegrädde och ½ dl vatten. Sila skyn över köttet och servera.
Kom ihåg:
Lammkött är mycket mört och fintrådigt och har utsökt god smak. Lammkött behöver du inte steka längre än att det fortfarande är lätt rosa inuti, då blir det saftigast och bäst.
Goda kryddor till lammkött är vitlök, citron, oregano, dragon, basilika och timjan. Curry och senap passar också bra att krydda med.
Tips och idéer:
När du ska använda fryst lammkött behöver du bara låta det tina till hälften. Tina gärna i kylskåp. Öka stektiden något när du tillagar halvtinat lammkött.
Gott till lammkött är kål av olika slag, t ex blomkål, broccoli, vitkål eller kinakål. Enklare bitar av lammkött kan du laga till goda grytor med kål.
Frys in:
Om du har köpt en större mängd lammkött går det utmärkt att frysa in. Utnyttja gärna butikernas specialerbjudande på lammkött. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
SICILIANSKA LAMMKOTLETTER
Efter bryningen beströr du de här lammkotletterna med en blandning av söndersmulat bröd kryddat med vitlök och oregano. Pressa gärna litet citronsaft över. Rätten blir delikat.
4 portioner
8 lammkotletter eller skivad lammbog/bringa
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
2 msk smör eller margarin
4 - 6 msk finsmulat vitt bröd
2 krossade vitlöksklyftor
2 krm oregano
ev pressad citron
Putsa lammkotletterna eller den skivade lammbogen/bringan. Strö över salt och svartpeppar.
Hetta upp fettet i en stekpanna. Lägg i kotletterna och bryn dem väl runt om. Låt dem steka ca 3 minuter på varje sida. Blanda det vita brödet med vitlök och oregano. Strö blandningen över kotletterna på bägge sidor. Brödblandningen fastnar på ytan mycket lätt. Låt kotletterna steka ytterligare ca 1 minut på varje sida.
Ta upp kotletterna och lägg dem på varmt fat. Pressa gärna litet citronsaft i stekpannan och häll sedan detta över köttet.
Gott att servera med nykokt potatis eller kokt ris, gröna bönor eller broccoli och gärna en tomatsallad.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att steka
Enklare:
Gör i stället biffar av lammfärs, som du drygar ut med litet kokt, kall, riven potatis. Krydda dem med vitlök och salt. Bryn dem i matfett i en stekpanna. Strö efter bryningen över samma brödblandning som i vårt recept. Stek dem någon minut ytterligare på varje sida. Lägg upp dem på varmt fat. Pressa citronsaft i stekpannan och späd ev med litet vatten. Häll skyn över och servera.
Annorlunda:
Putsa kotletterna/lammskivorna. Doppa dem i en blandning av 4 msk vetemjöl, 1 tsk senapspulver, 1 tsk salt och 2 krm vitpeppar. Bryn kotletterna som i vårt recept. Låt dem eftersteka. Lägg upp dem på varmt fat. Vispa ur stekpannan med ca 1 dl kaffegrädde och ½ dl vatten. Sila skyn över köttet och servera.
Kom ihåg:
Lammkött är mycket mört och fintrådigt och har utsökt god smak. Lammkött behöver du inte steka längre än att det fortfarande är lätt rosa inuti, då blir det saftigast och bäst.
Goda kryddor till lammkött är vitlök, citron, oregano, dragon, basilika och timjan. Curry och senap passar också bra att krydda med.
Tips och idéer:
När du ska använda fryst lammkött behöver du bara låta det tina till hälften. Tina gärna i kylskåp. Öka stektiden något när du tillagar halvtinat lammkött.
Gott till lammkött är kål av olika slag, t ex blomkål, broccoli, vitkål eller kinakål. Enklare bitar av lammkött kan du laga till goda grytor med kål.
Frys in:
Om du har köpt en större mängd lammkött går det utmärkt att frysa in. Utnyttja gärna butikernas specialerbjudande på lammkött. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar