DAGENS RECEPT 13-05-07
KÖTTGRYTA MED STARK SMAK
En doftande gryta med stark smak av både curry och ansjovis hör till det bästa man kan bjuda på. Rejäl vardagsmat och spännande festmat - en gryta passar alltid. Dryga ut den med mycket grönsaker, det blir den godare och bättre av.
4 portioner
Ca 1 kg nötkött med ben (bringa eller högrev)
eller 600 g grytbitar av nöt
1 msk olja
1 tsk curry
1 krm ingefära
litet salt
2 gula lökar
2 - 3 tomater
4 - 6 ansjovisfiléer
3 - 4 dl vatten
5 stjälkar bladselleri
3 morötter
1 grön paprika
ca 300 g broccoli
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser, men bara
5 - 6 dl vatten.
Skär köttet i jämna bitar. Om du använder kött med ben bör du få köttet knäckt i butiken.
Hetta upp oljan i en stekgryta och tillsätt curry och ingefära. Rör om. Bryn köttet väl runt om, litet åt gången. Salta lätt. Lägg tillbaka allt kött i grytan. Skala och skiva löken och tillsätt den. Dela tomaterna och lägg ned dem i grytan tillsammans med ansjovisen. Späd med vatten, den mindre mängden till benfritt kött. Lägg på lock.
Låt grytan eftersteka på svag värme ca 1 timme. Skölj och ansa under tiden grönsakerna och skär dem i skivor eller strimlor. Lägg ned dem i grytan. Låt allt sjuda ytterligare ca 15 minuter eller tills kött och grönsaker känns möra och genomkokta.
Smaksätt ev grytan med litet mer salt om så behövs, men kom ihåg att ansjovisen ger sälta. Servera grytan med kokt potatis eller ris, gärna också tomater eller en tomatsallad.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att eftersteka
Billigare:
Minska köttmängden något och öka på mängden grönsaker. Lägg gärna i 4 - 6 skalade potatisar i klyftor mot slutet av koktiden tillsammans med grönsakerna. I övrigt enligt vårt recept.
Annorlunda:
Skär alla grönsaker i mycket tunna strimlor (julienne). Använd rotselleri i stället för bladselleri. Bryn köttet som i vårt recept. Späd med vätska och låt köttet eftersteka ca 1 timme med kryddor och lök. Tillsätt då grönsakerna. Låt dem koka med ca 10 minuter. Tillsätt då ca 2 dl crème fraîche, rör om väl och låt rätten sjuda upp. Strö litet extra curry över ytan. Du kan, om du vill, också tillsätta ca 150 g rökt korv i tunna strimlor, det ger fin smak. Servera med kokt eller brynt ris och ett gott bröd.
Kom ihåg:
Curry är en stark kryddblandning som ger fin smak åt en rätt. Curry innehåller bl a gurkmeja, som ger den starka gula färgen.
Kött med ben ger en kraftigare smak åt köttgrytor. Men benen är å andra sidan skrymmande i en rätt - det kan vara svårt att få jämna bitar och det kan bli något besvärligare att bryna köttet. En idé kan vara att köpa benfritt kött till grytan och sedan köpa ett köttben, som kan koka med för att ge smak.
Tips och idéer:
Om du tycker om vitlök och har köpt hem några stycken, ska du inte låta dem ligga framme som prydnad, och inte heller låta en vitlöksfläta hänga i köket. Vitlök ska förvaras svalt och mörkt, annars torkar den ut och skalen blir "ihåliga" och tomma. All arom försvinner också.
En köttgryta kan tillagas på vilket köttslag du vill. Pröva att laga vår gryta på vilt, t ex älg, ren eller rådjur.
Frys in:
Laga gärna stor sats av den här grytan. Det är både praktiskt och ekonomiskt. Frys in en del i formar med tättslutande lock. Förvaringstid ca 4 månader.
KÖTTGRYTA MED STARK SMAK
En doftande gryta med stark smak av både curry och ansjovis hör till det bästa man kan bjuda på. Rejäl vardagsmat och spännande festmat - en gryta passar alltid. Dryga ut den med mycket grönsaker, det blir den godare och bättre av.
4 portioner
Ca 1 kg nötkött med ben (bringa eller högrev)
eller 600 g grytbitar av nöt
1 msk olja
1 tsk curry
1 krm ingefära
litet salt
2 gula lökar
2 - 3 tomater
4 - 6 ansjovisfiléer
3 - 4 dl vatten
5 stjälkar bladselleri
3 morötter
1 grön paprika
ca 300 g broccoli
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser, men bara
5 - 6 dl vatten.
Skär köttet i jämna bitar. Om du använder kött med ben bör du få köttet knäckt i butiken.
Hetta upp oljan i en stekgryta och tillsätt curry och ingefära. Rör om. Bryn köttet väl runt om, litet åt gången. Salta lätt. Lägg tillbaka allt kött i grytan. Skala och skiva löken och tillsätt den. Dela tomaterna och lägg ned dem i grytan tillsammans med ansjovisen. Späd med vatten, den mindre mängden till benfritt kött. Lägg på lock.
Låt grytan eftersteka på svag värme ca 1 timme. Skölj och ansa under tiden grönsakerna och skär dem i skivor eller strimlor. Lägg ned dem i grytan. Låt allt sjuda ytterligare ca 15 minuter eller tills kött och grönsaker känns möra och genomkokta.
Smaksätt ev grytan med litet mer salt om så behövs, men kom ihåg att ansjovisen ger sälta. Servera grytan med kokt potatis eller ris, gärna också tomater eller en tomatsallad.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att eftersteka
Billigare:
Minska köttmängden något och öka på mängden grönsaker. Lägg gärna i 4 - 6 skalade potatisar i klyftor mot slutet av koktiden tillsammans med grönsakerna. I övrigt enligt vårt recept.
Annorlunda:
Skär alla grönsaker i mycket tunna strimlor (julienne). Använd rotselleri i stället för bladselleri. Bryn köttet som i vårt recept. Späd med vätska och låt köttet eftersteka ca 1 timme med kryddor och lök. Tillsätt då grönsakerna. Låt dem koka med ca 10 minuter. Tillsätt då ca 2 dl crème fraîche, rör om väl och låt rätten sjuda upp. Strö litet extra curry över ytan. Du kan, om du vill, också tillsätta ca 150 g rökt korv i tunna strimlor, det ger fin smak. Servera med kokt eller brynt ris och ett gott bröd.
Kom ihåg:
Curry är en stark kryddblandning som ger fin smak åt en rätt. Curry innehåller bl a gurkmeja, som ger den starka gula färgen.
Kött med ben ger en kraftigare smak åt köttgrytor. Men benen är å andra sidan skrymmande i en rätt - det kan vara svårt att få jämna bitar och det kan bli något besvärligare att bryna köttet. En idé kan vara att köpa benfritt kött till grytan och sedan köpa ett köttben, som kan koka med för att ge smak.
Tips och idéer:
Om du tycker om vitlök och har köpt hem några stycken, ska du inte låta dem ligga framme som prydnad, och inte heller låta en vitlöksfläta hänga i köket. Vitlök ska förvaras svalt och mörkt, annars torkar den ut och skalen blir "ihåliga" och tomma. All arom försvinner också.
En köttgryta kan tillagas på vilket köttslag du vill. Pröva att laga vår gryta på vilt, t ex älg, ren eller rådjur.
Frys in:
Laga gärna stor sats av den här grytan. Det är både praktiskt och ekonomiskt. Frys in en del i formar med tättslutande lock. Förvaringstid ca 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar