DAGENS RECEPT 13-05-08
FYRA-KOPPS-SALLAD
En god sallad hör till varje mål, bra för både hälsa och kassa. Ofta tröttnar kanske barnen på sallad - servera den då så här, så blir den mer lockande.
4 portioner
1 tekopp rårivna, syrliga äpplen
1 tekopp rårivna morötter
1 tekopp finstrimlat bladselleri
1 tekopp väl sköljda russin
saft av ½ citron
Sås:
4 msk majonnäs
4 msk gräddfil
2 msk senap
2 msk finhackad persilja
ev 1 äpple
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser, men bara
1½ sats sås.
Skölj och skala äpple och morötter. Skölj sellerit och russinen. Råriv eller strimla sedan ingredienserna fint.
Gör såsen: Blanda samman majonnäs, gräddfil och senap och rör ned persiljan.
Skölj ev äpplet och skär av ett lock. Gräv ur det med en sked. Blanda innanmätet med de rårivna äpplena. Häll såsen i hålet på äpplet och ställ det mitt på ett stort fat. Lägg det rårivna samt russinen runt om i grupper.
Servera resten av såsen till salladen.
Ca 20 minuter att tillaga
Annorlunda:
Välj de grönsaker/frukter du har hemma till denna sallad. Gott är t ex finstrimlad gurka, finhackade rädisor, råstrimlat rotselleri, skivade bananer, rårivet päron, strimlad paprika. Genom att blanda olika grönsaker/frukter kan du verkligen variera den här salladen efter egen smak.
Du kan också servera en annorlunda sås till. Blanda då 2 msk pressad citron- eller apelsinsaft med 2 msk vatten och 5 msk matolja. Krydda med antingen tomatpuré, senap eller använd enbart kryddörter som persilja, dill eller gräslök. Strö gärna över hackade nötter innan du serverar salladen.
Kom ihåg:
Alla grönsaker och frukter till sallad bör du göra i ordning så sent som möjligt. Riv eller finstrimla ingenting förrän strax innan du ska blanda salladen - detta för att mesta möjliga vitaminer ska finnas kvar. C-vitaminet förstörs lätt och snabbt av luftens syre.
Äpple och päron mörknar lätt, när du råriver dem. Häll över litet nypressad citron- eller apelsinsaft, så behåller de färgen.
Tips och idéer:
Blanda gärna till olika salladssåser i små burkar med tättslutande lock. Små senapsburkar duger bra. Krydda på olika sätt med t ex paprika, senap, curry, tomat, kryddgrönt eller vitlök. Förvara burkarna i kylskåp. Då har du alltid salladssås till hands. Beräkna 1 msk vinäger, 1 msk vatten och 3 msk matolja till varje sats. Bekvämt och ekonomiskt.
FYRA-KOPPS-SALLAD
En god sallad hör till varje mål, bra för både hälsa och kassa. Ofta tröttnar kanske barnen på sallad - servera den då så här, så blir den mer lockande.
4 portioner
1 tekopp rårivna, syrliga äpplen
1 tekopp rårivna morötter
1 tekopp finstrimlat bladselleri
1 tekopp väl sköljda russin
saft av ½ citron
Sås:
4 msk majonnäs
4 msk gräddfil
2 msk senap
2 msk finhackad persilja
ev 1 äpple
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser, men bara
1½ sats sås.
Skölj och skala äpple och morötter. Skölj sellerit och russinen. Råriv eller strimla sedan ingredienserna fint.
Gör såsen: Blanda samman majonnäs, gräddfil och senap och rör ned persiljan.
Skölj ev äpplet och skär av ett lock. Gräv ur det med en sked. Blanda innanmätet med de rårivna äpplena. Häll såsen i hålet på äpplet och ställ det mitt på ett stort fat. Lägg det rårivna samt russinen runt om i grupper.
Servera resten av såsen till salladen.
Ca 20 minuter att tillaga
Annorlunda:
Välj de grönsaker/frukter du har hemma till denna sallad. Gott är t ex finstrimlad gurka, finhackade rädisor, råstrimlat rotselleri, skivade bananer, rårivet päron, strimlad paprika. Genom att blanda olika grönsaker/frukter kan du verkligen variera den här salladen efter egen smak.
Du kan också servera en annorlunda sås till. Blanda då 2 msk pressad citron- eller apelsinsaft med 2 msk vatten och 5 msk matolja. Krydda med antingen tomatpuré, senap eller använd enbart kryddörter som persilja, dill eller gräslök. Strö gärna över hackade nötter innan du serverar salladen.
Kom ihåg:
Alla grönsaker och frukter till sallad bör du göra i ordning så sent som möjligt. Riv eller finstrimla ingenting förrän strax innan du ska blanda salladen - detta för att mesta möjliga vitaminer ska finnas kvar. C-vitaminet förstörs lätt och snabbt av luftens syre.
Äpple och päron mörknar lätt, när du råriver dem. Häll över litet nypressad citron- eller apelsinsaft, så behåller de färgen.
Tips och idéer:
Blanda gärna till olika salladssåser i små burkar med tättslutande lock. Små senapsburkar duger bra. Krydda på olika sätt med t ex paprika, senap, curry, tomat, kryddgrönt eller vitlök. Förvara burkarna i kylskåp. Då har du alltid salladssås till hands. Beräkna 1 msk vinäger, 1 msk vatten och 3 msk matolja till varje sats. Bekvämt och ekonomiskt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar