torsdag 9 maj 2013

Dagens recept: Kycklinggryta med sherrysmak

DAGENS RECEPT 13-05-09

KYCKLINGGRYTA MED SHERRYSMAK

Genom att marinera en kyckling i sherry- eller vitvinsvinäger får den en mycket fin smak. Stek den sedan tillsammans med lök, grön paprika och vitlök och du får en härlig rätt att bjuda gäster på. Den kan göras färdig i god tid.

4 - 5 portioner

1 kyckling, ca 1 1/4 kg

Marinad:
3/4 dl sherry- eller vitvinsvinäger
1 dl äppeljuice/äppelmust
1 krossad vitlöksklyfta
1 lagerblad
½ tsk timjan

1/2 tsk salt
3 msk matolja
1 liten lök
1 morot
1 msk vetemjöl
marinaden från kycklingen
ca 1½ dl buljong (tärning eller pulver)
1 grön eller röd paprika

Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna. Ta antingen kycklinglår
eller kycklingdelar.


Skölj av och torka kycklingen. Dela den i 4 - 8 bitar och lägg dem i ett djupt fat. Blanda samman alla ingredienserna till marinaden och häll den över. Låt kycklingen dra minst 2 timmar eller gärna längre, då blir den ännu godare. Vänd bitarna då och då.

Ta upp kycklingen och torka den. Bryn den väl runt om i matoljan. Lägg efter hand bitarna på ett ugnssäkert fat och strö över litet salt.

Skala och hacka lök och morot. Fräs detta i stekpannan med oljan. Tillsätt mjölet, rör om väl, häll i marinaden och späd med buljong till en slät sås. Skölj och strimla paprikan och lägg i den. Häll såsen med grönsakerna över kycklingen på fatet.

Låt rätten eftersteka i ugn vid 200 grader ca 30 minuter eller tills kycklingen känns mör och genomstekt. Pröva med en sticka i en lårbit - köttsaften som sipprar ut ska vara klar och genomskinlig. Är den röd eller rosa bör du steka kycklingen något längre.

Servera med kokt ris, nudlar eller kokt potatis och en sallad.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 2 timmar eller längre att marinera
Ca 30 minuter i ugnen


Snabbare:
Uteslut marineringen av kycklingen. Dela den. Bryn kycklingen som i vårt recept. Ta upp den. Fräs lök och morot i stekpannan och späd med alla ingredienserna till marinaden. Dofta över mjöl och rör om väl. Späd med litet buljong. Lägg allt i en liten tjockbottnad kastrull eller stekgryta med lock. Lägg i kycklingen och låt allt sakta eftersteka ca 25 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Smaksätt med salt och ev litet vitpeppar.

Festligare:
Marinera kycklingen i vitt torrt vin i stället för i vår marinad. Följ i övrigt vårt recept. Smaksätt gärna såsen med litet sherry när den är färdig. Sherryn ska inte koka med. Färga ev såsen med litet soya. Du kan strö över 200 g smörfrästa skivade champinjoner, när rätten ska serveras.

Kom ihåg:
Sherryvinäger är en mycket god, mild vinäger som ger fin smak åt rätter. Ibland kan det vara svårt att hitta den, då inte alla butiker för den. Använd då i stället vitvinsvinäger av god kvalitet med mild, fin smak. Ju högre kvalitet, desto finare smak.

Du kan lägga i ett par kycklingleverbitar i grytan. Bryn dem först och låt dem steka med. Finhacka eller passera dem sedan direkt ned i såsen. Det ger mycket god smak.

Tips och idéer:
En marinad gör inte bara rätten godare, utan köttet eller fågeln som du marinerar blir också mörare. Ett marinerat kött kan du alltså oftast steka något kortare tid.

Överstek aldrig kycklingrätter, då blir de torra och smaklösa. Låren kan behöva steka något längre än bröstköttet och har du delat kycklingen, som till den här rätten, kan du steka lårbitarna en stund extra i stekpannan efter bryningen.

Frys in:
Den här kycklinggrytan passar bra att frysa in. Förbered rätten så långt att den ska sättas in i ugnen. Låt den kallna och förpacka väl i tätt frysemballage. Tina och efterstek den sedan i ugnen när du ska servera den. Förvaringstid ca 3 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar