torsdag 2 maj 2013

Dagens recept: Festtårta

DAGENS RECEPT 13-05-01

FESTTÅRTA

En god tårta med sockerkaksbottnar och fylld med jordgubbar och vispad grädde blir en härlig festtårta. På ytan en vaniljsmörkräm och flagad, rostad mandel.

1 tårta i en 2½-litersform, 12 - 16 bitar

Tårtbotten:
6 ägg
2½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl mald sötmandel

Fyllning:
2 dl vispgrädde
2 dl skivade jordgubbar
2 skivade bananer

Vaniljsmörkräm:
200 g smör eller margarin
1 dl florsocker
1 äggula
2 tsk potatismjöl
2 tsk socker
2 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Garnering:
florsocker
flagad sötmandel


Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt. Tillsätt vetemjöl och mandel. Häll smeten i en smord form, 2½ l, och grädda vid 175° ca 40 minuter eller tills kakan är genomgräddad. Lossa den försiktigt och stjälp upp den. Dela den i två bottnar.

Vispa grädden till hårt skum.

Gör krämen: Rör smör och florsocker riktigt ljust och pösigt. Blanda äggula, potatismjöl, socker och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda upp och tjockna. Vispa hela tiden, krämen får inte koka. Ta krämen från värmen och vispa den kall. Tillsätt vaniljsocker.
Rör ned vaniljkrämen i smörblandningen litet i sänder och rör kraftigt hela tiden.

Lägg en tårtbotten på ett runt fat, lägg på jordgubbar och bananer och täck med grädden. Lägg på den andra bottnen. Kläm samman bottnarna lätt och lägg ev på en lätt tyngd. Låt tårtan stå ca 30 minuter.

Bred över vaniljsmörkrämen och sikta över florsocker. Strö på mandeln. Låt tårtan stå kallt tills den ska serveras.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att göra fyllning och kräm
Ca 40 minuter att grädda


Billigare:
Uteslut mandeln både i kakan och som garnering. Tillsätt 1 dl vetemjöl till smeten. Garnera tårtan med enbart vispad grädde och skivade bär eller frukt. Strö över rostade cornflakes.

Enklare:
Fyll tårtan med äppelmos eller någon sylt, t ex hallon-, jordgubbs- eller plommonsylt. Rör ned sylten i den vispade grädden.

Festligare:
Använd marängbottnar till tårtan. Dessa kan du köpa färdiga. Gör dubbel sats vaniljsmörkräm och använd den både som fyllning och ovanpå kakan. 3 marängbottnar ger en lagom hög tårta. Smaksätt gärna krämen med antingen rom, punsch, sherry elelr konjak. Garnera med små chokladplattor och gärna färska bär.

Kom ihåg:
Det är viktigt att vaniljkrämen är riktigt kall innan du blandar den med smörblandningen. I annat fall smälter smöret och krämen skär sig.

Förvara tårtan på kall plats, i kylskåp eller t o m i frys, tills den ska serveras. Både fyllning och garnering blir då fast och fin och tårtan blir mycket god. Ta ut den ur frysen ca 30 minuter innan den ska serveras.

Tips och idéer:
Det går lätt och snabbt att breda ut vaniljsmörkrämen med en liten palettspade eller bredbladig kniv, som du först doppar i hett vatten. Då blir krämen smidig och du får en fin, jämn yta.

Du kan tillsätta 2 msk kakao i sockerkakssmeten. Uteslut då mandeln och tillsätt 1 dl vetemjöl eller potatismjöl i stället.

Frys in:
Tårtan går fint att frysa in för längre tid. Om du ska ha den till någon fest kan du laga den i förväg och frysa den. Ta ut den i god tid så att fyllningen mjuknar och bottnarna tinar. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar