GODA RÅD FÖR ALLT UMGÄNGESLIV
När vi ska ha gäster vill vi naturligtvis att det ska bli en lyckad bjudning, där alla har trevligt och allt går som det ska. För att åstadkomma detta är det alldeles nödvändigt att vi i förväg tänker igenom hela arrangemanget ordentligt, och vi bör också känna till några regler som brukar följas vid sällskapsliv i hemmet.
Inbjudningen
är det första vi har att tänka på när vi har bestämt oss för hur många och vilka vi vill bjuda. Man kan bjuda på olika sätt alltefter vilken sorts tillställning man ska ha. Vid högtidliga tillfällen är det korrekt att skicka skriftlig inbjudan. Den skickar vi ut två à tre veckor i förväg, så att både värdfolk och gäster får tid att förbereda sig. Tryckta inbjudningskort finns att köpa, och dem fyller vi bara i med namn, datum, tid och klädsel. Vi sätter också O.S.A. nederst på kortet. Det betyder att vi önskar skriftligt svar med bekräftelse på att gästerna kan komma. En trevlig och personlig inbjudan kan vi göra själva, om vi köper tomma kort och ritar något på dem, kanske ett motiv som har att göra med det som ska firas.
Till en lite enklare middag kan vi invitera per telefon, gärna en vecka i förväg därför att både vi och gästerna behöver tid att förbereda oss. Vi bör också här ge antydan om klädsel och vilken sorts bjudning det gäller. Men till en helt informell träff kan vi mycket väl ringa och bjuda dagen innan eller samma dag, om vi bara följer ett plötsligt infall att samla goda vänner till en trevlig stund. Men tänk på eventuella barnvaktsproblem!
Till barnkalas bjuder vi också per telefon eller med små kort där vi skriver dag, adress och bjudningens längd. Två eller tre dagar i förväg bör de små gästerna få inbjudningen, så att föräldrarna i god tid får veta vart barnet ska och hur länge bjudningen varar. Särskilda "barnkort" med roliga, färgglada bilder finns att köpa, men barnen tycker ofta det är roligare att rita sina bjudningskort själva.
Ska vi ha festen utomhus måste vi ge besked om klädsel i förväg. Det är inte trevligt när en del kommer i finaste sommarklänningen, medan andra kanske har trott att det skulle vara så enkelt att man kunde komma i långbyxor och tröja.
Planering och förberedelser
är nödvändiga före en bjudning. Menyn är det första vi måste bestämma. Är det en stor tillställning får vi lov att anpassa mat och servering efter hur vi har det med utrymme och hjälp. Det är inte att rekommendera att bjuda på stor middag med varm mat om man inte kan få hjälp i köket och helst också till serveringen. Halvvuxna barn, någon familjemedlem eller betald hjälp i köket är en förutsättning för att en värdinna ska lyckas med en sådan tillställning. Annars är buffé med gående bord en idealisk lösning. Bordet bör stå mitt på golvet så att gästerna kan gå runt och ta. Tallrikar, bestick, servetter och glas placeras bäst vid bordsändarna, och varje gäst förser sig själv. Man får ordna tillräcklig plats att sitta med hjälp av stolar och småbord i angränsande rum, så att alla kan få sätta sig ned och ställa sina tallrikar och glas. Gående bord är korrekt både vid högtidligare tillfällen och vid enklare med många gäster. Det passar bra till ungdomsbjudning och är väl också bästa lösningen vid utomhusbjudningen om gästerna är många.
Om vi vill ha våra gäster sittande vid ett dukat bord och bjuda på varm mat blir serveringen genast annorlunda, och då är placeringen viktig. Det är praktiskt att göra en skiss av bordet och tänka ut vilka gäster som bör placeras bredvid varandra för att få en glad och trevlig stämning. Samtidigt måste vi tänka på att en hedersgäst - eller en gäst som inte har varit hos oss förut - ska ha värden respektive värdinnan till bordet.
Dukningen
ska passa till arten av bjudning, till maten och tillfället. Till en stor middag väljer vi vit eller pastellfärgad duk, bästa servisen och finaste glasen. Vi får se till att allt porslin och glas är skinande rent och blankt och att silvret är nyputsat. Man beräknar 60 cm till varje plats. Har man kuverttallrikar ska de stå på bordet, helst med ett mellanlägg på, och tallrikarna man äter på sätts in just innan gästerna går in i matsalen. De bör vara varma till varma rätter. Brutna servetter ser festligt och dekorativt ut och är inte så svåra att göra som man kanske tror! Höga, smala ljus i silver- eller kristallstakar är vackert på ett festbord, och vi använder alltid ljus på bordet om det är en kvällsbjudning.
Själva besticket har en mycket bestämd placering på ett dukat bord. Knivar och hummergafflar läggs alltid till höger om tallriken, liksom soppskedar. Till vänster läggs gafflar, men dessertbesticket (sked och gaffel) läggs mot varandra ovanför tallriken men nedanför glasen. De gafflar och knivar som ska användas först ligger ytterst, och till nästa rätt tar vi besticket som ligger innanför.
Glasen ställer vi ovanför varje tallrik, oftast i ordning allt eftersom de ska användas. Serverar vi rödvin till första rätten ska det vara islaget innan gästerna sätter sig till bords. Servetten placerar vi vid sidan av tallriken eller, festligt bruten, på tallriken. Använder vi placeringskort lägger vi dem på det största glaset eller på duken bredvid.
I enklare sammanhang kan vi använda mera färger i duk och porslin. Tabletter går bra att använda i stället för hel duk, men de måste passa ihop med det övriga. Basttabletter går inte ihop med ärvda kristallglas eller gammaldags servis. Vi bör duka bordet så att allt passar ihop, och maten vi serverar ska också passa in i den inramning som dukningen utgör. Våra finaste silverljusstakar är vackra på festbordet, men till den intima lilla bjudningen, t ex med ost och rödvin, skapar vi en trevlig "sydkontinental" atmosfär med starka färger på duk eller tallrikar, kraftiga glas och tjocka ljus.
Fortsättning följer!
Bella
När vi ska ha gäster vill vi naturligtvis att det ska bli en lyckad bjudning, där alla har trevligt och allt går som det ska. För att åstadkomma detta är det alldeles nödvändigt att vi i förväg tänker igenom hela arrangemanget ordentligt, och vi bör också känna till några regler som brukar följas vid sällskapsliv i hemmet.
Inbjudningen
är det första vi har att tänka på när vi har bestämt oss för hur många och vilka vi vill bjuda. Man kan bjuda på olika sätt alltefter vilken sorts tillställning man ska ha. Vid högtidliga tillfällen är det korrekt att skicka skriftlig inbjudan. Den skickar vi ut två à tre veckor i förväg, så att både värdfolk och gäster får tid att förbereda sig. Tryckta inbjudningskort finns att köpa, och dem fyller vi bara i med namn, datum, tid och klädsel. Vi sätter också O.S.A. nederst på kortet. Det betyder att vi önskar skriftligt svar med bekräftelse på att gästerna kan komma. En trevlig och personlig inbjudan kan vi göra själva, om vi köper tomma kort och ritar något på dem, kanske ett motiv som har att göra med det som ska firas.
Till en lite enklare middag kan vi invitera per telefon, gärna en vecka i förväg därför att både vi och gästerna behöver tid att förbereda oss. Vi bör också här ge antydan om klädsel och vilken sorts bjudning det gäller. Men till en helt informell träff kan vi mycket väl ringa och bjuda dagen innan eller samma dag, om vi bara följer ett plötsligt infall att samla goda vänner till en trevlig stund. Men tänk på eventuella barnvaktsproblem!
Till barnkalas bjuder vi också per telefon eller med små kort där vi skriver dag, adress och bjudningens längd. Två eller tre dagar i förväg bör de små gästerna få inbjudningen, så att föräldrarna i god tid får veta vart barnet ska och hur länge bjudningen varar. Särskilda "barnkort" med roliga, färgglada bilder finns att köpa, men barnen tycker ofta det är roligare att rita sina bjudningskort själva.
Ska vi ha festen utomhus måste vi ge besked om klädsel i förväg. Det är inte trevligt när en del kommer i finaste sommarklänningen, medan andra kanske har trott att det skulle vara så enkelt att man kunde komma i långbyxor och tröja.
Planering och förberedelser
är nödvändiga före en bjudning. Menyn är det första vi måste bestämma. Är det en stor tillställning får vi lov att anpassa mat och servering efter hur vi har det med utrymme och hjälp. Det är inte att rekommendera att bjuda på stor middag med varm mat om man inte kan få hjälp i köket och helst också till serveringen. Halvvuxna barn, någon familjemedlem eller betald hjälp i köket är en förutsättning för att en värdinna ska lyckas med en sådan tillställning. Annars är buffé med gående bord en idealisk lösning. Bordet bör stå mitt på golvet så att gästerna kan gå runt och ta. Tallrikar, bestick, servetter och glas placeras bäst vid bordsändarna, och varje gäst förser sig själv. Man får ordna tillräcklig plats att sitta med hjälp av stolar och småbord i angränsande rum, så att alla kan få sätta sig ned och ställa sina tallrikar och glas. Gående bord är korrekt både vid högtidligare tillfällen och vid enklare med många gäster. Det passar bra till ungdomsbjudning och är väl också bästa lösningen vid utomhusbjudningen om gästerna är många.
Om vi vill ha våra gäster sittande vid ett dukat bord och bjuda på varm mat blir serveringen genast annorlunda, och då är placeringen viktig. Det är praktiskt att göra en skiss av bordet och tänka ut vilka gäster som bör placeras bredvid varandra för att få en glad och trevlig stämning. Samtidigt måste vi tänka på att en hedersgäst - eller en gäst som inte har varit hos oss förut - ska ha värden respektive värdinnan till bordet.
Dukningen
ska passa till arten av bjudning, till maten och tillfället. Till en stor middag väljer vi vit eller pastellfärgad duk, bästa servisen och finaste glasen. Vi får se till att allt porslin och glas är skinande rent och blankt och att silvret är nyputsat. Man beräknar 60 cm till varje plats. Har man kuverttallrikar ska de stå på bordet, helst med ett mellanlägg på, och tallrikarna man äter på sätts in just innan gästerna går in i matsalen. De bör vara varma till varma rätter. Brutna servetter ser festligt och dekorativt ut och är inte så svåra att göra som man kanske tror! Höga, smala ljus i silver- eller kristallstakar är vackert på ett festbord, och vi använder alltid ljus på bordet om det är en kvällsbjudning.
Själva besticket har en mycket bestämd placering på ett dukat bord. Knivar och hummergafflar läggs alltid till höger om tallriken, liksom soppskedar. Till vänster läggs gafflar, men dessertbesticket (sked och gaffel) läggs mot varandra ovanför tallriken men nedanför glasen. De gafflar och knivar som ska användas först ligger ytterst, och till nästa rätt tar vi besticket som ligger innanför.
Glasen ställer vi ovanför varje tallrik, oftast i ordning allt eftersom de ska användas. Serverar vi rödvin till första rätten ska det vara islaget innan gästerna sätter sig till bords. Servetten placerar vi vid sidan av tallriken eller, festligt bruten, på tallriken. Använder vi placeringskort lägger vi dem på det största glaset eller på duken bredvid.
I enklare sammanhang kan vi använda mera färger i duk och porslin. Tabletter går bra att använda i stället för hel duk, men de måste passa ihop med det övriga. Basttabletter går inte ihop med ärvda kristallglas eller gammaldags servis. Vi bör duka bordet så att allt passar ihop, och maten vi serverar ska också passa in i den inramning som dukningen utgör. Våra finaste silverljusstakar är vackra på festbordet, men till den intima lilla bjudningen, t ex med ost och rödvin, skapar vi en trevlig "sydkontinental" atmosfär med starka färger på duk eller tallrikar, kraftiga glas och tjocka ljus.
Fortsättning följer!
Bella
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar