lördag 11 maj 2013

Fiskgratäng med senap

FISKGRATÄNG MED SENAP

En härlig fiskgratäng med spritsat potatismos och en gräddig sås. Den passar både till vardag och fest.

4 portioner

500 - 600 g torskfilé eller annan fiskfilé
1 - 2 tsk salt
1 dl vatten
½ - 1 dl riven ost

Potatismos:
ca 1 kg potatis
2½ - 3 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
salt, peppar
muskot

Gratängsås:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4 dl fiskspad och mjölk
1 fiskbuljongtärning
1 dl kaffegrädde
2 - 3 msk senap
3 msk dill
salt, peppar
1 äggula


Koka potatisen i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen. Späd med mjölken och tillsätt matfettet. Rör tills moset är poröst. Krydda med salt, peppar och muskot.

Lägg fisken i en smord, ugnssäker form och strö på salt. Häll på vattnet och täck med folie. Koka fisken i mitten av ugnen i 200° 15 - 20 minuter.

Gratängsås: Fräs matfettet, rör ned mjölet och späd med fiskspad och mjölk. Smula ned buljongtärningen och låt såsen koka 3 - 5 minuter. Tillsätt grädde, senap och dill. Smaka av med salt och peppar. Rör i äggulan.

Spritsa eller klicka ut potatismoset runt fisken och häll såsen över. Strö över osten och gratinera högt upp i ugnen i 275° ca 10 minuter.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar