FISKGRATÄNG MED SENAP
En härlig fiskgratäng med spritsat potatismos och en gräddig sås. Den passar både till vardag och fest.
4 portioner
500 - 600 g torskfilé eller annan fiskfilé
1 - 2 tsk salt
1 dl vatten
½ - 1 dl riven ost
Potatismos:
ca 1 kg potatis
2½ - 3 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
salt, peppar
muskot
Gratängsås:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4 dl fiskspad och mjölk
1 fiskbuljongtärning
1 dl kaffegrädde
2 - 3 msk senap
3 msk dill
salt, peppar
1 äggula
Koka potatisen i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen. Späd med mjölken och tillsätt matfettet. Rör tills moset är poröst. Krydda med salt, peppar och muskot.
Lägg fisken i en smord, ugnssäker form och strö på salt. Häll på vattnet och täck med folie. Koka fisken i mitten av ugnen i 200° 15 - 20 minuter.
Gratängsås: Fräs matfettet, rör ned mjölet och späd med fiskspad och mjölk. Smula ned buljongtärningen och låt såsen koka 3 - 5 minuter. Tillsätt grädde, senap och dill. Smaka av med salt och peppar. Rör i äggulan.
Spritsa eller klicka ut potatismoset runt fisken och häll såsen över. Strö över osten och gratinera högt upp i ugnen i 275° ca 10 minuter.
En härlig fiskgratäng med spritsat potatismos och en gräddig sås. Den passar både till vardag och fest.
4 portioner
500 - 600 g torskfilé eller annan fiskfilé
1 - 2 tsk salt
1 dl vatten
½ - 1 dl riven ost
Potatismos:
ca 1 kg potatis
2½ - 3 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
salt, peppar
muskot
Gratängsås:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4 dl fiskspad och mjölk
1 fiskbuljongtärning
1 dl kaffegrädde
2 - 3 msk senap
3 msk dill
salt, peppar
1 äggula
Koka potatisen i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen. Späd med mjölken och tillsätt matfettet. Rör tills moset är poröst. Krydda med salt, peppar och muskot.
Lägg fisken i en smord, ugnssäker form och strö på salt. Häll på vattnet och täck med folie. Koka fisken i mitten av ugnen i 200° 15 - 20 minuter.
Gratängsås: Fräs matfettet, rör ned mjölet och späd med fiskspad och mjölk. Smula ned buljongtärningen och låt såsen koka 3 - 5 minuter. Tillsätt grädde, senap och dill. Smaka av med salt och peppar. Rör i äggulan.
Spritsa eller klicka ut potatismoset runt fisken och häll såsen över. Strö över osten och gratinera högt upp i ugnen i 275° ca 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar