DAGENS RECEPT 13-05-30
BANANMUFFINS
Goda saftiga muffins med banan till ett glas apelsinjuice, en kopp kaffe eller te blir ett härligt mellanmål. Och de är lätta att baka, så låt också barnen hjälpa till.
12 muffins
125 g mjukt smör eller margarin
1½ dl socker
2 ägg
ca 4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
1 liten banan
2 msk hackade valnötskärnor
Rör matfett och socker ljust och poröst. Vispa upp äggen med ett par msk mjöl. Blanda resten av mjölet med bakpulvret och tillsätt detta till smörblandningen växelvis med mjölken. Skala bananen och skär den i små tärningar. Rör ned dem i smeten tillsammans med valnötskärnorna.
Häll smeten i 12 ganska stora muffinsformar. Grädda vid 225° ca 20 minuter eller tills de är genomgräddade och har fått fin färg.
Goda att servera enbart eller med smör och marmelad.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att grädda
Annorlunda:
Byt ut 1 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl. I övrigt enligt vårt recept. Tillsätt 1 dl russin eller hackade katrinplommon i smeten i stället för banantärningar.
Eller tillsätt 1 dl hackad blockchoklad i smeten i stället för banantärningar.
Eller tillsätt 3 msk solrosfrön. Låt dem svälla i mjölken en stund. Uteslut valnötskärnorna. I övrigt som i vårt recept.
Enklare:
Smörj en rund form med hål. Bröa den. Häll hela smeten i denna. Grädda kakan i ugn vid 200° ca 45 minuter. Kakan är färdig när den släpper kanterna och en sticka känns torr när du prövar kakan. Låt kakan stå en stund i formen innan du stjälper upp den.
Kom ihåg:
Du kan använda antingen vanlig mjölk, lättmjölk eller mellanmjölk till muffins.
Om du blandar äggen med litet mjöl blir smeten smidigare och jämnare och "skär" sig inte när du rör ned dem i matfettsblandningen.
Tips och idéer:
Det är praktiskt att grädda muffins i en s k muffinspanna - en långpanna med 12 fördjupningar så att säga inbyggda. Det finns både vanliga muffinspannor av aluminium och teflonbehandlade pannor. I sista fallet behöver du inte smörja pannan innan du gräddar bakverken.
Frys in:
Det går fint att frysa in muffins även om de är snabbakade. Förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
BANANMUFFINS
Goda saftiga muffins med banan till ett glas apelsinjuice, en kopp kaffe eller te blir ett härligt mellanmål. Och de är lätta att baka, så låt också barnen hjälpa till.
12 muffins
125 g mjukt smör eller margarin
1½ dl socker
2 ägg
ca 4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
1 liten banan
2 msk hackade valnötskärnor
Rör matfett och socker ljust och poröst. Vispa upp äggen med ett par msk mjöl. Blanda resten av mjölet med bakpulvret och tillsätt detta till smörblandningen växelvis med mjölken. Skala bananen och skär den i små tärningar. Rör ned dem i smeten tillsammans med valnötskärnorna.
Häll smeten i 12 ganska stora muffinsformar. Grädda vid 225° ca 20 minuter eller tills de är genomgräddade och har fått fin färg.
Goda att servera enbart eller med smör och marmelad.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att grädda
Annorlunda:
Byt ut 1 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl. I övrigt enligt vårt recept. Tillsätt 1 dl russin eller hackade katrinplommon i smeten i stället för banantärningar.
Eller tillsätt 1 dl hackad blockchoklad i smeten i stället för banantärningar.
Eller tillsätt 3 msk solrosfrön. Låt dem svälla i mjölken en stund. Uteslut valnötskärnorna. I övrigt som i vårt recept.
Enklare:
Smörj en rund form med hål. Bröa den. Häll hela smeten i denna. Grädda kakan i ugn vid 200° ca 45 minuter. Kakan är färdig när den släpper kanterna och en sticka känns torr när du prövar kakan. Låt kakan stå en stund i formen innan du stjälper upp den.
Kom ihåg:
Du kan använda antingen vanlig mjölk, lättmjölk eller mellanmjölk till muffins.
Om du blandar äggen med litet mjöl blir smeten smidigare och jämnare och "skär" sig inte när du rör ned dem i matfettsblandningen.
Tips och idéer:
Det är praktiskt att grädda muffins i en s k muffinspanna - en långpanna med 12 fördjupningar så att säga inbyggda. Det finns både vanliga muffinspannor av aluminium och teflonbehandlade pannor. I sista fallet behöver du inte smörja pannan innan du gräddar bakverken.
Frys in:
Det går fint att frysa in muffins även om de är snabbakade. Förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar