DAGENS RECEPT 13-05-29
BLOMKÅLSSOPPA
Det här är en härlig grönsakssoppa med både lök, blomkål och morötter. Soppan får en mild, fin smak av mjölk och de smörfrästa morötterna ger den en fin, guldgul färg. Det är en riktig vårsoppa som både smakar och mättar.
4 portioner
1 blomkålshuvud, ca 500 g
2 gula lökar
4 - 6 små morötter
1 - 2 msk smör eller margarin
3/4 l buljong
½ l mjölk
ev 1 dl vispgrädde
Redning:
1 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
2 msk finhackad persilja
Dela blomkålen i buketter och skölj dem. Skala och hacka löken. Skrapa eller skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull. Fräs lök och morötter i fettet en stund, de får inte bli brynta.
Tillsätt blomkålen, rör om och låt den fräsa med en kort stund. Tillsätt buljongen och låt allt koka tills grönsakerna känns precis mjuka, ca 8 minuter. Tillsätt mjölken och ev grädden. Låt allt koka upp.
Blanda matfett och mjöl till en pasta. Tillsätt denna till soppan och låt den koka ytterligare ca 5 minuter. Häll upp soppan i en soppskål och strö över persilja. Servera med små ostsmörgåsar eller ostkex.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka
Snabbare:
Förbered grönsakerna. Koka dem i buljongen 8 - 10 minuter. Tillsätt mjölk, grädde och mjölredning som i vårt recept. Låt soppan koka upp och koka ca 5 minuter. Den här soppan får inte riktigt samma smak som i vårt recept, men den är ändå god och bekväm att laga till.
Annorlunda:
Ta dubbelt så mycket morötter. Skala och skiva dem. Fräs dem i litet smör eller margarin ca 5 minuter. Tillsätt ca 1 dl vatten. Fräs lök och blomkål i litet matfett och tillsätt det. Späd med buljong. Låt det hela koka ca 10 minuter. Passera hälften av grönsakerna med mjölken eller kör dem i mixer. Blanda alltsammans. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp och bli genomvarm. Eftersom du mosar grönsakerna behöver du ingen redning, soppan blir ändå fin och simmig.
Kom ihåg:
Det kan vara klokt att servera det gröna i en soppa eller liknande för sig, om man inte äter upp hela rätten på en gång. Det kan nämligen finnas vissa bakterier kvar i t ex persilja som snabbt kan förstöra rätten om den förvaras. Om du ändå har persilja kvar i soppan, så låt soppan koka en stund innan du kyler av den och sätter den i kylskåp.
Tips och idéer:
Grönsakssoppor är både nyttiga, goda och, om de lagas med mjölk, också så mättande att de räcker till en hel måltid. Bjud bara smörgåsar till eller strö t ex rikligt med riven ost över soppan, när den serveras. Du kan också lägga i klickar av keso eller mjukost i varje tallrik.
Frys in:
Det går fint att frysa den här soppan, så laga gärna dubbel sats av den. Uteslut persiljan och strö på den när soppan ska serveras. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
BLOMKÅLSSOPPA
Det här är en härlig grönsakssoppa med både lök, blomkål och morötter. Soppan får en mild, fin smak av mjölk och de smörfrästa morötterna ger den en fin, guldgul färg. Det är en riktig vårsoppa som både smakar och mättar.
4 portioner
1 blomkålshuvud, ca 500 g
2 gula lökar
4 - 6 små morötter
1 - 2 msk smör eller margarin
3/4 l buljong
½ l mjölk
ev 1 dl vispgrädde
Redning:
1 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
2 msk finhackad persilja
Dela blomkålen i buketter och skölj dem. Skala och hacka löken. Skrapa eller skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull. Fräs lök och morötter i fettet en stund, de får inte bli brynta.
Tillsätt blomkålen, rör om och låt den fräsa med en kort stund. Tillsätt buljongen och låt allt koka tills grönsakerna känns precis mjuka, ca 8 minuter. Tillsätt mjölken och ev grädden. Låt allt koka upp.
Blanda matfett och mjöl till en pasta. Tillsätt denna till soppan och låt den koka ytterligare ca 5 minuter. Häll upp soppan i en soppskål och strö över persilja. Servera med små ostsmörgåsar eller ostkex.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka
Snabbare:
Förbered grönsakerna. Koka dem i buljongen 8 - 10 minuter. Tillsätt mjölk, grädde och mjölredning som i vårt recept. Låt soppan koka upp och koka ca 5 minuter. Den här soppan får inte riktigt samma smak som i vårt recept, men den är ändå god och bekväm att laga till.
Annorlunda:
Ta dubbelt så mycket morötter. Skala och skiva dem. Fräs dem i litet smör eller margarin ca 5 minuter. Tillsätt ca 1 dl vatten. Fräs lök och blomkål i litet matfett och tillsätt det. Späd med buljong. Låt det hela koka ca 10 minuter. Passera hälften av grönsakerna med mjölken eller kör dem i mixer. Blanda alltsammans. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp och bli genomvarm. Eftersom du mosar grönsakerna behöver du ingen redning, soppan blir ändå fin och simmig.
Kom ihåg:
Det kan vara klokt att servera det gröna i en soppa eller liknande för sig, om man inte äter upp hela rätten på en gång. Det kan nämligen finnas vissa bakterier kvar i t ex persilja som snabbt kan förstöra rätten om den förvaras. Om du ändå har persilja kvar i soppan, så låt soppan koka en stund innan du kyler av den och sätter den i kylskåp.
Tips och idéer:
Grönsakssoppor är både nyttiga, goda och, om de lagas med mjölk, också så mättande att de räcker till en hel måltid. Bjud bara smörgåsar till eller strö t ex rikligt med riven ost över soppan, när den serveras. Du kan också lägga i klickar av keso eller mjukost i varje tallrik.
Frys in:
Det går fint att frysa den här soppan, så laga gärna dubbel sats av den. Uteslut persiljan och strö på den när soppan ska serveras. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar