DAGENS RECEPT 13-05-26
LÄTTGJORD FÄRS I FORM
Köttfärs är verkligen en bra vara som man inte tröttnar på. Den duger både till vardags- och festmat och är dryg och ännu ganska billig. Pröva den här färsen, som du gräddar i form i ugn.
4 - 5 portioner
400 g nötfärs
100 g fläskfärs
1 dl vitt, osötat bröd, smulat
2 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 finstrimlad purjolök
1 msk potatismjöl
ev strimlad paprika
Lägg färsen i en skål och blanda väl. Låt det vita brödet svälla i mjölken en stund. Tillsätt ägg, salt och vitpeppar till färsen. Späd med brödblandningen och arbeta färsen väl.
Förväll purjolöken och låt den rinna av och svalna. Tillsätt den till färsen tillsammans med potatismjölet.
Smörj en avlång brödform. Lägg i färsen och bred ut den jämnt i formen. Grädda färsen i ugn vid 175° ca 45 minuter eller tills den verkar fast och genomgräddad och har fått lätt färg. Stäng av ugnen. Lossa färsen från kanterna. Låt den stå i ugnen en stund innan du stjälper upp den.
Skär färsen i jämna skivor. Garnera gärna med strimlad färsk paprika eller tomatskivor. Servera med kokt potatis eller ris, en sallad och gärna också smörfräst, timjankryddad gurka.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda
Annorlunda:
Blanda färsen som i vårt recept men späd den med 1 burk champinjonsoppa i stället för med mjölk. Låt brödet svälla en stund i ytterst litet vatten. Krydda färsen med basilika eller paprikapulver. Bred ut färsen i en form och grädda. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Gör färsen som i vårt recept men uteslut salt. Smaksätt den i stället med 4 mosade ansjovisfiléer och 2 msk finhackad kapris. Bred ut färsen i formen. Lägg 3 - 4 ansjovisfiléer ovanpå färsen och grädda som i vårt recept.
Gör en sås på gräddfil eller crème fraîche, smaksatt med finhackad rödlök och mosad ansjovis, och bjud till.
Enklare:
Forma färsen till avlånga biffar och stek dem som pannbiff. Vispa ur stekpannan med purjolöksspadet och gärna litet buljong. Tillsätt ev litet soya. Häll skyn över biffarna.
Kom ihåg:
Du kan tillsätta rå, strimlad purjolök i färsen. Men smaken blir mildare om du först förväller purjolöken, d v s sjuder upp den i litet lättsaltat vatten.
Du kan blanda riven eller finstrimlad ost i färsen, det ger god smak. Du kan också blanda finstrimlad rökt eller kokt skinka eller kokt tunga i färsen. Det blir en verkligt god festrätt. Beräkna 150 g skinka eller tunga.
Tips och idéer:
Du kan späda en färs med grönsaksspad, vatten, mjölk, grädde, öl eller buljong. Använder du buljong måste du minska på kryddorna, eftersom buljongen har stark smak. Öl ger en mustig smak åt en färs. Du kan också späda med tomatjuice eller grönsaksjuice och blanda kokta, finstrimlade eller tärnade grönsaker i färsen. På så sätt drygar du ut den, så den räcker till flera portioner.
Frys in:
Färsen går fint att frysa. Låt den kallna ordentligt och dela den ev i mindre stycken. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
LÄTTGJORD FÄRS I FORM
Köttfärs är verkligen en bra vara som man inte tröttnar på. Den duger både till vardags- och festmat och är dryg och ännu ganska billig. Pröva den här färsen, som du gräddar i form i ugn.
4 - 5 portioner
400 g nötfärs
100 g fläskfärs
1 dl vitt, osötat bröd, smulat
2 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 finstrimlad purjolök
1 msk potatismjöl
ev strimlad paprika
Lägg färsen i en skål och blanda väl. Låt det vita brödet svälla i mjölken en stund. Tillsätt ägg, salt och vitpeppar till färsen. Späd med brödblandningen och arbeta färsen väl.
Förväll purjolöken och låt den rinna av och svalna. Tillsätt den till färsen tillsammans med potatismjölet.
Smörj en avlång brödform. Lägg i färsen och bred ut den jämnt i formen. Grädda färsen i ugn vid 175° ca 45 minuter eller tills den verkar fast och genomgräddad och har fått lätt färg. Stäng av ugnen. Lossa färsen från kanterna. Låt den stå i ugnen en stund innan du stjälper upp den.
Skär färsen i jämna skivor. Garnera gärna med strimlad färsk paprika eller tomatskivor. Servera med kokt potatis eller ris, en sallad och gärna också smörfräst, timjankryddad gurka.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda
Annorlunda:
Blanda färsen som i vårt recept men späd den med 1 burk champinjonsoppa i stället för med mjölk. Låt brödet svälla en stund i ytterst litet vatten. Krydda färsen med basilika eller paprikapulver. Bred ut färsen i en form och grädda. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Gör färsen som i vårt recept men uteslut salt. Smaksätt den i stället med 4 mosade ansjovisfiléer och 2 msk finhackad kapris. Bred ut färsen i formen. Lägg 3 - 4 ansjovisfiléer ovanpå färsen och grädda som i vårt recept.
Gör en sås på gräddfil eller crème fraîche, smaksatt med finhackad rödlök och mosad ansjovis, och bjud till.
Enklare:
Forma färsen till avlånga biffar och stek dem som pannbiff. Vispa ur stekpannan med purjolöksspadet och gärna litet buljong. Tillsätt ev litet soya. Häll skyn över biffarna.
Kom ihåg:
Du kan tillsätta rå, strimlad purjolök i färsen. Men smaken blir mildare om du först förväller purjolöken, d v s sjuder upp den i litet lättsaltat vatten.
Du kan blanda riven eller finstrimlad ost i färsen, det ger god smak. Du kan också blanda finstrimlad rökt eller kokt skinka eller kokt tunga i färsen. Det blir en verkligt god festrätt. Beräkna 150 g skinka eller tunga.
Tips och idéer:
Du kan späda en färs med grönsaksspad, vatten, mjölk, grädde, öl eller buljong. Använder du buljong måste du minska på kryddorna, eftersom buljongen har stark smak. Öl ger en mustig smak åt en färs. Du kan också späda med tomatjuice eller grönsaksjuice och blanda kokta, finstrimlade eller tärnade grönsaker i färsen. På så sätt drygar du ut den, så den räcker till flera portioner.
Frys in:
Färsen går fint att frysa. Låt den kallna ordentligt och dela den ev i mindre stycken. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar